TBK 136. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 136. maddesi şu şekildedir:
Sözleşme Sona Erme Halleri; İfa imkansızlığı;
Madde 136: Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkansızlaşırsa, borç sona erer.
Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde imkansızlık sebebiyle borçtan kurtulan borçlu, karşı taraftan almış olduğu edimi sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri vermekle yükümlü olup, henüz kendisine ifa edilmemiş olan edimi isteme hakkını kaybeder. Kanun veya sözleşmeyle borcun ifasından önce doğan hasarın alacaklıya yükletilmiş olduğu durumlar, bu hükmün dışındadır.
Borçlu ifanın imkansızlaştığını alacaklıya gecikmeksizin bildirmez ve zararın artmaması için gerekli önlemleri almazsa, bundan doğan zararları gidermekle yükümlüdür.
Başlık
TBK’nın 136. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı – BİRİNCİ AYIRIM: Sona Erme Halleri
Madde başlığı şu şekildedir: Sözleşme Sona Erme Halleri – İfa imkansızlığı
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 136. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 117. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının üç fıkradan oluşan 135. maddesinde, borcun ifa imkansızlığı düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 117 nci maddesinin kenar başlığında kullanılan “D. İfanın Mümkün Olmaması” şeklindeki ibare, Tasarıda “E. İfa imkansızlığı / I. Genel olarak” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 117. maddesinin ikinci fıkrasında kullanılan “haksız iktisaplara müteallik hükümlere tevfikan” şeklindeki ibare, Tasarıda “sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca” şeklinde düzeltilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun üç fıkradan oluşan 117. maddesi, Tasarının 135. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına alınmış ve maddeye bir üçüncü fıkra eklenmiştir. Bu yeni hükümle, ifanın imkansızlaştığını alacaklıya gecikmeksizin bildirmeyen ve zararın artmaması için gerekli önlemleri almayan borçlu, bundan doğan zararları gidermekle yükümlü tutulmuştur. Bu düzenleme dürüstlük kurallarının bir gereği olarak yapılmıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 132, 133, 134, 135 ve 136. maddeleri teselsül nedeniyle 133, 134, 135, 136 ve 137. maddeler olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
136. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.