Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nedir Nasıl Açılır?

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Youtube videomuz.

Maddi ve manevi tazminat bilerek, bilmeyerek – ihmal veya tedbirsizlik sonucu haksız yere yapılan eylemlerin sonucunda ortaya çıkan zararın giderilmesini amaçlar. 

Maddi Tazminat: Kusurlu ve hukuka aykırı bir davranış sonucu kişinin maddi anlamda oluşan zararını talep ettiği bir dava türüdür.

Manevi Tazminat : Kişinin yine bir başka kişi veya kurum tarafından uğramış olduğu manevi üzüntünün, acı ve ıstırabın maddi olarak talep edildiği bir dava türüdür.

TAZMİNAT ÇEŞİTLERİ

Tazminat çeşitleri şu şekildedir:  kıdem tazminatı, trafik Kazası nedeniyle meydana gelen tazminatlar, Kişiye karşı işlenen bir suç nedeniyle meydana gelen tazminatlar, Ihbar tazminatı, Sigorta şirketlerinin sorumlu olduğu tazminatlar, Medeni Kanunu’ndan kaynaklanan tazminatlar, Evlilik tazminatı hesaplama, Iş ve sosyal güvenlik hukuku çerçevesinde meydana gelen tazminatlar, Hakaret ve küfür sonucu ortaya çıkan manevi tazminat.

TAZMİNAT DAVASI AÇMAK İSTİYORUM , NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİR?

Tazminat davası açma nedenlerinizi avukatınız ile görüşerek doğru yolu izlemeniz gerekmektedir. Tazminat davaları çok çeşitli nedenlerle açılabilmektedir. Hayattan örnek vermek gerekirse uygulamada karşılaşılan tazminat davaları şu şekildedir :

  1. İşçi-işveren tazminat davaları = İşçi ve patronu arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar nedeni ile
  2. Yaralanma, kaza, özetle ceza davaları sonucunda açılan tazminat davaları
  3. Fikri – sinai davalar sonucu açılan tazminat davaları = Bilginin izinsiz paylışması, çalınması
  4. Araç, taşıma, lojistik sektöründe yer alan tazminat davaları

TAZMİNAT DAVASINI HANGİ MAHKEMEDE AÇMALIYIM?

Tazminat davaları nedenlerine bağlı olarak çeşitli farklı mahkemelerde açılabilir. Ceza mahkemesi, asliye mahkemesi gibi örnekler başta olmak üzere tazminat davasının hangi mahkemede açılacağının belirlenmesi için hukuki ilişkinin temelinin bilinmesi gerekir.

TAZMİNAT DAVASI SÜRESİ

Tazminat davası birçok aşamadan oluşmaktadır.Bu nedenle iyi bir avukat davayı en hızlı şekilde sonuçlandıracak ve deneyimi sayesinde aklınıza dahi gelmeyen çeşitli zarar kalemlerinizi/tutarlarınızı sizin lehinize karşı taraftan alacaktır.Sizin için bu konuda avukatlık hizmeti sağlamamızı ister iseniz veyahut kafanıza takılan herhangi bir soru için İLETİŞİM üzerinden telefon, mail veya sitemizden İLETİŞİM kısmında yer alan formu doldurarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz.Tazminat davasında yer alan bazı muhakeme süreçlerinden bahsetmek gerekir ise :

  • Taraf iddialarının uygun bir dil ve hukuki terminoloji ve usul çerçevesinde ileri sürülmesi
  • Tanıkların Dinlenmesi, tanıklara çapraz sorular sorulması, tanık beyanlarının lehinize sonuçlandırma çalışmaları
  • Maluliyet/sakatlık/yoksunluk oranı tespiti ( En önemli süreçlerden birisidir, tazminat miktarı bu oran üzerinden hesaplanmaktadır, bilirkişi raporlarına yapılacak itiraz ve beyanlar büyük önem taşır)
  • Kusur Tespiti( Bir başka önemli noktadır, kusur oranı tazminat miktarınızın ana alacak kalemlerinden birisidir.)
  • Maddi ve manevi zararın hayatın olağan akışı çerçevesinde hesaplanması

Tüm bu süreç çerçevesinde iyi bir avukat ile temsil ediliyor iseniz bu süreç 1-2 yıl arasında sonuçlanacaktır. Uygulamada deneyim çok önemlidir, uygulamada 10 yıla kadar süren sürüncemede kalmış tazminat davaları sık sık görülmekte, vatandaşlar haklarını geç almakta dolayısı ile geç gelen adelet, adelet değildir isyanında bulunmaktadır.

Tazminat Davası Lehime Sonuçlandıktan Sonra Ne Yapılır?

Tazminat davasının lehine sonuçlanması durumunda söz konusu mahkeme kararı derhal icra dairelerinde takip yoluna koyulur. Mahkemece kesinleşmiş tazminat kararınız doğrultusunda hakkettiğiniz miktarı tahsil edebilmek için mutlaka bir avukat aracılığı ile ( genellikle tazminat davasında avukatınız olan şahıs icra işlemlerini gerçekleştirir ) icra yoluna başvurularak tahsil edilmelidir.

Tazminat Hesaplama

Tazminat hesaplaması meydana gelen olayın nitelikleri araştırılarak yapılmaktadır. Tazminat hesaplama için elindeki tüm veriler kullanılarak bir bilirkişi raporu çerçevesinde aktüel rapor hazırlanır. Mahkemece Bilirkişi raporunda hazırlanmış olan tazminat miktarının kabul edip edilmemesi önemlidir. Bilirkişi raporuna karşı itiraz yapma hakkı saklıdır. Çoğu zaman mahkemelerde bilirkişi raporuna karşı defalarca ifade edilmektedir. Tazminatın hesaplanması için bu sürece bir avukat ile yönetmeniz önem taşır.

Av. Saim İNCEKAŞ

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin