Taşınmazdaki Ayıp İhtarnamesi

İHTARNAME

Keşideci:

Vekili:

Muhatap:

Konu: Müvekkile  ait … adresinde bulunan taşınmazının eksik ve özensiz yapımıyla ilgili ortaya çıkan ayıplarının ihbarı, bu hususta taşınmazın kusurlarının tespiti ve ücretsiz onarılmasını talep ettiğimiz dilekçe/ihtarnamenin sunumudur.

Açıklamalar : Müvekkil  2018 yılı Ocak ayında tapuda satış işlemi yapılarak yukarıda belirtilen adreste bulunan taşınmazı satın aldığını, sizin bu taşınmaz hakkında yapı müteahhidi olduğunuzu, yapı kullanma izin belgesinde de bunun belirtildiğini, daha sonra evde eksik ve hatalı yapımla ilgili aksaklıklardan doğan olumsuzlukların yaşanmaya başladığını, 2019-2020 yılında bu hususta tarafınızdan onarım çalışması yapıldığını ancak bu işlemlerin yeterli olmadığından bu yıl da aynı olumsuzlukların devam ettiğini anlatmaktadır.

Öncelikle Müvekkil evin mantolamasının olmadığını, pencerelerinde yalıtım olmadığını düşündüğünü, dış duvarlarda dökülmelerin ve çatı kısmında yağmur suyunun içeri girmesinin devam ettiğini, bu hususun zamanla kullanımdan değil, yapımdaki hatalardan kaynaklandığını anladığını söylemektedir. Bu hususta ayıplı taşınmazı hiçbir şekilde kabul etmediğini, hemen tarafınıza sair yollardan ulaştığını ama bu konuda tarafınızdan herhangi bir işlem yapılmadığını anlatmaktadır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ”Taşınır satışına ilişkin kuralların uygulanması” başlığında ;

”MADDE 246- Taşınır satışına ilişkin kurallar, kıyas yoluyla taşınmaz satışında da uygulanır.” ibaresi geçmekte ve ayıplı bir taşınmazın satımından doğan ihtilafların taşınır satışına dair uygulanan kurallarla çözüme kavuşturulacağı belirtilmektedir.

Taşınır satışına dair ayıplı mal satışı hükümlerine baktığımızda;  ”MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.

Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.” ibaresinin olduğunu görmekteyiz. Bu durum somut olarak müvekkil Hüseyin Doğan’ın karşılaştığı olumsuzluklarla örtüşmekte, müvekkil Borçlar Kanunu’nun verdiği haklardan yararlanmak istemektedir. İşbu ihtarname/dilekçe ilgili kanunun devamı maddelerinde belirtilen ayıpların satıcıya uygun zamanda ihbarının yapılması yükümlülüğünün yerine getirilmesi adına düzenlenmiştir. Eğer bu konuda taşınırların ayıplı olmasından kaynaklanan taleplerin 2 yıllık zamanaşımına tabi olacağının yazılı olduğu maddenin taşınmazlara da uygulanabileceği bir an düşünülecek olursa da yine 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun taşınmaz satış sözleşmesi bölümündeki 244. Md. 3.fıkrasında ”Bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden başlayarak beş yılın ve satıcının ağır kusuru varsa yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.” ibaresi karşısında taşınmaza ilişkin ayıplardan kaynaklanan taleplerin 2 yıldan daha fazla bir zamanaşımına tabi olduğu anlaşılacaktır.

Uygulanan hatalı işlem sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesinin daha kolay olması adına tespit yapılması talebimiz de bulunmaktadır.

Tüm bu anlatılanlar ışığında fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla müvekkilin ilgili taşınmazında meydana gelen olumsuzlukların taşınmaz inşa edilirken yapılan hatalı işlemler sonucu oluştuğunu bildirir, 6098 sayılı TBK’nın 227. Maddesi gereğince bu aksaklıkların giderilmesini ücreti tarafınıza ait olmak üzere talep ettiğimizi , aksi takdirde tüm yasal yollara başvuracağımızı, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinden sorumlu olacağınızı ihtaren bildiririz.

Keşideci  Vekili 

Sayın Noter, aşağıda yazılı 3 örnek ihtarın  1 örneğinin muhataba tebliği, tebliğ şerhli 1 örneğinin tarafımıza verilmesini ve 1 örneğin tarafınızca saklanmasını vekaleten saygıyla dilerim. 01.03.2021

Keşideci  Vekili 

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir