Elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazda ortaklar kendi adlarına önalım davası açabilir mi?

Açamazlar. Çünkü önalım davasına konu edilen taşınmazda ortakların mülkiyeti iştirak halinde olup, müstakil pay sahibi değildirler. Bu nedenle ortakların önalım hakkına konu edilen taşınmazdaki payın iptali ile kendi adına tescilini istemeleri mümkün olmaz. Terekeye mümessil tayini ettirilerek davanın yürütülmesi gerekir. Önalıma dayalı payın tereke adına iptali ile tüm mirasçılar adına tescili zorunludur.

Yargıtay’ın da uygulaması bu yöndedir:

Yargıtay Kararı

“…Bilindiği üzere; elbirliği mülkiyeti, yasa ve yasada belirtilen sözleşmeler uyarınca aralarında ortaklık bağı bulunan kişilerin, bu ortaklık nedeniyle bir hakka ya da bir mala birlikte malik olmalarıdır. Bu tür mülkiyetin tüzel kişiliği olmadığı gibi, eşya üzerinde ortaklardan her birinin doğrudan doğruya bir hakkı da yoktur. Mülkiyet bir bütün olarak ortakların tümüne aittir. Bir başka anlatımla, ortaklık tasfiye oluncaya kadar ortaklardan birinin ayrı mal ya da hak sahipliği bulunmayıp, hak sahibi ortaklıktır (TMK m. 640-701. vd.)

Somut olaya yukarıdaki ilkeler uyarınca bakıldığında, önalım davasını tereke mümessili takip ettiğinden, davacı artık sadece davayı açan mirasçılar değil, mirasçıların tümü olup, iptal edilen payın da tereke adına, diğer bir ifadeyle tüm mirasçılar adına tescili zorunludur. Mahkemenin, tapunun iptali ile davacılar adına tescili ile kastettiği de budur. Ne var ki tapu idaresinin hatalı işlemi nedeniyle 2/4 pay sadece davanın davacıları adına tescil edilmiştir. Bu tür bir işlemin yolsuz tescil niteliğinde olduğunda kuşku yoktur. Öte yandan, davacıların dava açmakta hukuki yararları olduğu gibi, önalım bedelinin bir alacak davasına konu edilebileceği de bir gerçektir. Hal böyle olunca davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yasal olmayan gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.” (1. HD. 5.2.2009-12361/1413)

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir