Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Maliklerden Birisi Sözleşmeyi İmzalamazsa
TMK’nun 692. maddesi hükmü gereğince, paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliği ile aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşlarının kabulüne bağlıdır.
Arsa payı karşılığı inşaat da olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan bir yapı işidir. Bu nedenle paydaşların tamamının sözleşmede taraf olmaları gerekir. Ancak paydaşların sözleşmeyi aynı anda imzalamaları gerekmez. Değişik tarihlerde imzalanabileceği gibi, bir kısım arsa sahiplerinin yaptığı sözleşmeye sonradan icazet verilebilir. Aksi halde sözleşme geçersiz olacaktır.
Sözleşmede imzası bulunmayın paydaşın sözleşmenin feshi davasında taraf olması sözleşmeye onay verdiği anlamına gelir.Keza Yargıtay 15.HD ‘nin 02.02.2010 tarih, 2009/6610 E., 2010/648 K., sayılı kararında: ” TMK’nın 692. maddesi uyarınca kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçerli olabilmeleri için tüm tapu maliklerince yapılması gerekir.
Somut olayda, kat karşılığı inşaat sözleşmesi X tarafından yapılmıştır. Sözleşme tarihinde taşınmazın paydaşı olan X ve X’in sözleşmede imzaları bulunmamaktadır. Ancak sözleşmede imzası bulunmayan tapu paydaşları X ve X kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi davasını açmakla sözleşmeye muvafakat etmiş sayılırlar.” yönünde hüküm kurulmuştur.( 15.HD, 14.03.2013, 2012/7767 E., 2013/1748 K.)
Yine bu yönde bir başka yargıtay kararı şu şekildedir:
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçerli olarak kurulabilmesi için tüm arsa malikleri ile geçerli bir sözleşme yapılması gerekir. Tüm arsa maliklerinin katılmadığı sözleşme geçersiz olup, sözleşmeye katılmayan malik ile sözleşme yapıldığı tarihte önceki sözleşmeler de geçerli hale gelir. (23. Hukuk Dairesi 2016/1139 E. , 2018/5669 K.)
Kaynak: https://www.yargitay.gov.tr/