(Düzenleme Şeklinde) İŞTİRA SÖZLEŞMESİ
…Ada … Pafta … Parselde adıma kayıtlı taşınmazın Medeni Kanun’un ilgili maddelerine göre; sözleşme tarihinden başlamak ve … sene içinde kullanılmak ve başkasına temlik etmemek kaydıyla; bedeli ödendiği takdirde (…)’ya satın alma (iştira) hakkını tanıdığımı bu hakkın tapuya şerh verilmesini istediğimi satın alma hakkının süresi içinde kullanılmaması halinde hakkın düşmüş (sakıt) olacağını bildiririm.
(…)’nın malik bulunduğu yukarıda yazılı taşınmaz üzerine tanınmış olan satın alma (iştira) hakkını, yukarıda bildirilen koşullarla kullanacağımı bildiririm.
Satın Alma Hakkı Tanıyan Satın Alma Hakkı Tanınan
İsim İsim
İmza İmza
Hocam merhabalar, uygun görürseniz bir şey sormak istiyorum.
İştira hakkı sözleşmesi örneğinde geçen; “bedeli ödendiği takdirde (…)’ya satın alma (iştira) hakkını tanıdığımı” kısmında geçen bedeli ödendiği takdirde derken yani burada bedel olan şey bu taşınmazın satın alınması mı yoksa iştira hakkının verilmesi bedeli mi oluyor? Yani ilk cümlede geçen “bedeli ödendiğinde” bu taşınmaz satılmış mı oluyor yoksa bedeli ödendiğinde sadece herkesten önce alma hakkı mı veriliyor?
Süresi içerisinde iştira hakkı kazanan kişi bu taşınmazın yasal sahibi olmak için yasal süresi içinde (10 yıl içinde) malike başka bir bedel ödemek zorunda mı?
Diyelim ki maliki olduğu taşınmazı İştira ile Veli’ye veren Ahmet bey bu iştira sözleşmesini tapuya şerh ettirdikten sonra yasal süresi olan 10 yıl dolmadan vefat ederse malik Ahmet beyin yerine Ahmet beyin kardeşi bu taşınmazın tescilini talep edip Veli’nin şahsına bu taşınmazın tescil edilmesini sağlamak gibi bir yetkisi olabilir mi? Ahmet bey vefat ettiğinde geriye sağ çocukları kaldıysa ve iştira sözleşmesinin yasal süresi halen devam ediyorsa bu taşınmazın durumu ne olur?
İştira hakkını kazanan kişi aynı zamanda sözleşmenin yasal süresi boyunca bu taşınmazı kullanma yetkisine de sahip mi oluyor?
Hocam geri dönüşünüz ve cevabınız benim için çok önemli.