OYAK’ta birikimi bulunan borçlunun bu birikimini haciz amacıyla müzekkere yazılabilir mi? Yazılacak bu müzekkereye OYAK tarafından nasıl cevap verilmektedir. Bu yazımızda sizler için inceledik.
Yargıtay Kararından bu konuda bir kesit:
“…Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davalı 17.11.2008 tarihinde emekli olmuş ve OYAK tarafından davalıya 44.672,07 TL emekli ikramiyesi ödenmiştir. OYAK’nun 02.04.2013 tarihli cevabi müzekkeresinde, davalının Kurumun emekli maaş sistemi ile konut ön biriktirim üyesi olduğu bildirilmiştir. Yine aynı müzekkerede, davalının emekli maaş rezervinde parası bulunduğu, sistemden 3 ayda bir maaş ödemesi yapıldığı, Kurumun 205 sayılı Kanun uyarınca kurulan mecburi bir sosyal yardımlaşma fonu olduğu, üyelerin Kurumda mevduatları veya birikimleri değil diğer tüm sosyal güvenlik kuruluşlarında olduğu gibi varsayımsal rezervleri bulunduğu, bu sebeple Kurumun emekli maaş sistemindeki üyelik ilişkisi devam ederken gerek teknik gerekse yasal açıdan bu sistemdeki rezervleri ile ilgili olarak bir işlem yapılmasının mümkün bulunmadığı, üyelerin emekli maaş sistemi üyeliğinden ayrılabilmeleri için sisteme giriş tarihinden itibaren 3 yıl geçtikten sonra üyelerin isteği ve/veya ölümlerin gerçekleşmesinin gerektiği açıklanmıştır.
Yine davalının 205 sayılı Yasa uyarınca kurulan Kurumun konut ön biriktirim fonu üyesi olduğu, bu fona üyenin emekli maaş sisteminden aldığı maaşlarından %10 ek aidat kesildiğini, üyenin, fondaki rezervin neması ile birlikte yalnızca konut edinme veya Kurum üyeliğinin sona ermesi durumlarında alabilme hakkına sahip olduğu bildirilmiştir…” (Y8HD, 09.04.2015, E. 2015/3029, K. 2015/8128)
0 Yorum