Miras kalan bir mal, mirasçıların tümünün izni olmadan kiraya verilemez. Eğer ki izinsiz bir şekilde kiraya verilmiş ise izni alınmayan mirasçılar tarafından izinsizce kiraya veren mirasçıdan geriye dönük 10 seneye kadar kira bedeli talep edilebilir.
Kısacası, mirasçılardan sadece birisi tek başına evi kiraya veremez.
Örnek: Sıkça karşılaştığımız bir örneği ele alalım. Diyelim ki babanız vefat etti ve geriye mirasçıları olarak siz ve kardeşiniz kaldınız. Kardeşiniz babanızdan kalan evi size sormadan yabancı bir kişiye kiraya verdi. Bu durumda kardeşinizden geriye dönük 10 seneye kadar kira bedelinden payınıza düşeni talep edebilirsiniz.
İşin hukuki boyutuna değinmemiz gerekirse; miras kalan bir mal hukuken “iştirak” halinde mülkiyet niteliğini taşır. İştirak halindeki bir taşınmaz iştirakçilerin yani paydaşların tümünün rızası olmadan ne kiraya verilebilir ne de satılabilir. Bu hukuk kuralına rağmen mirasçılardan birisi taşınmazı yabancı bir kişiye kiralarsa kira sözleşmesi geçersiz olur. Geçersiz kira sözleşmesine rağmen mirasçının yabancı kişiden kira bedeli alması durumunda ise “vekaletsiz iş görme” hükümleri uygulanır. Yani sizden izin almadan yabancı bir kişiye taşınmazı kiralayan kardeşiniz, sizin adınıza vekaletsiz iş görmüş kabul edilir. Vekaletsiz iş gören kardeşinizden geriye dönük 10 seneye kadar payınıza düşen kira alacağı tutarında bedeli talep edebilirsiniz.
Sonuç olarak kardeşiniz sizden izin almadan miras kalan bir taşınmazı kiraya veremez, verir ise hukuki sonuçlarına katlanır, ekstra yargılama masrafları ve avukatlık ücreti ödemek zorunda kalır.
Kiraladığım evin sahibi 9 mirasçıdan habersiz bana evi kiraladı bana evi kiralayan kişiden davacı olsam sonuç ne olur
evi sana verirler 🙂
malesef bu konu hakkında bizde müzdaribiz 5 yıl öce kiralayıp aktif çalışan işletmemizin 7 mirasçılı 10 hane 6 işyeri 2 depolu meskensiz tek tapulu yapının 2 işyerini aradaki duvar yıkılarak 1 kişi tarafından şahsımıza kiraya verilerek ve sebepsizce bu kişi tarafından tarafımıza sözlü tahliye talebine karşın tahliye işlemleri gerçekleşmesi ddurumunda kazanç kaybı taşınma sırasında yapılan harcamalar müşteri kaybı vb. gibi durumda kiracı olarak bize yasal haklar doğarmı doğarsa ne gibi haklar doğar bizi bu konuda aydınlatacak yol gösterecek işinin pir’i olmuş avukat kardeşlerim abilerim ablalarım varsa cevap yazarmısınız. teşekürler saygılarımla.
Hayırlı günler… Bize babamdan iki taşınmaz kaldı. Birine abim ve annem altlı üstlü oturuyorlar ve bizim diyorlar. Birin de de babam vefat etmeden öncesinden beri küçük erkek kardeşim oturuyor ve benim burası diyor. Şim di de başka bir yere taşınıyor ve oturduğu yeri kiraya veriyor, ablam ve ben oraya girmeyelim diye eşyalarının bi çoğunu almıyor. Ablam ve ben iki kız olarak nasıl bir yol izlemeliyim. Cevap verirseniz seviniriz.
Merhaba. Babamız vefat etti biz beş kardeş bir anne var dairenin birinde anne oturuyor. İki daire kirada bu dairelerin kira bedellerini annemiz alıyor. Toplam altı hissedarız gelir vergisinden muaf olmak için kira bedeli mirascılardan birinin hesabına yatsa açıklama kısmınada mirascıların isimleri yazsa vergiden muaf olabilirmi yoksa altı hissedarın hepsine ayrı ayrımı yatması gerekiyor?bu arada dairenin birinden 6500 tl diğerinden 7500tl kira geliri olacak. Kardeşlerden birine vekalet verildi.
Merhaba annemin babasından 2 daire miras kaldı 5 kardeşler dairenin birinde bir kardeş diğerinde ise dayımın oğlu oturuyor ben onlardan kira almak için dava açıp kira bedeli talep edebilirmiyim
Merhaba annemiz vefat etti kalan evleri abim ve benim uzerime eşit şekilde paylaşılsın diye vasiyet bıraktı ancak abim evlerden birini kiraya vermiş hicbirseyi satmam diyor ne yapmam gerekli adalet neyse o olsun herkes kendine düşen hakki alsın istiyorum