Miras Kalan Evin Kardeşlerden Biri Tarafından Kiraya Verilmesi

Miras kalan bir mal, mirasçıların tümünün izni olmadan kiraya verilemez. Eğer ki izinsiz bir şekilde kiraya verilmiş ise izni alınmayan mirasçılar tarafından izinsizce kiraya veren mirasçıdan geriye dönük 10 seneye kadar kira bedeli talep edilebilir.

Kısacası, mirasçılardan sadece birisi tek başına evi kiraya veremez.

Örnek: Sıkça karşılaştığımız bir örneği ele alalım. Diyelim ki babanız vefat etti ve geriye mirasçıları olarak siz ve kardeşiniz kaldınız. Kardeşiniz babanızdan kalan evi size sormadan yabancı bir kişiye kiraya verdi. Bu durumda kardeşinizden geriye dönük 10 seneye kadar kira bedelinden payınıza düşeni talep edebilirsiniz.

İşin hukuki boyutuna değinmemiz gerekirse; miras kalan bir mal hukuken “iştirak” halinde mülkiyet niteliğini taşır. İştirak halindeki bir taşınmaz iştirakçilerin yani paydaşların tümünün rızası olmadan ne kiraya verilebilir ne de satılabilir. Bu hukuk kuralına rağmen mirasçılardan birisi taşınmazı yabancı bir kişiye kiralarsa kira sözleşmesi geçersiz olur. Geçersiz kira sözleşmesine rağmen mirasçının yabancı kişiden kira bedeli alması durumunda ise “vekaletsiz iş görme” hükümleri uygulanır. Yani sizden izin almadan yabancı bir kişiye taşınmazı kiralayan kardeşiniz, sizin adınıza vekaletsiz iş görmüş kabul edilir. Vekaletsiz iş gören kardeşinizden geriye dönük 10 seneye kadar payınıza düşen kira alacağı tutarında bedeli talep edebilirsiniz.


Sonuç olarak kardeşiniz sizden izin almadan miras kalan bir taşınmazı kiraya veremez, verir ise hukuki sonuçlarına katlanır, ekstra yargılama masrafları ve avukatlık ücreti ödemek zorunda kalır.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin