Soybağının Reddi Dava Dilekçesi

Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 1

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI: 

DAVALI:

DAVA KONUSU:  Soybağının Reddi Davası

DAVANIN DAYANDIĞI VAKIALAR:

Davalı Ayşe ile 2020 tarihinde evlendik. Bu evliliğimizden çocuğumuz dünyaya gelmemiştir. Davalı Ayşe ile yaklaşık bir yıldır ayrı yaşamaktayız. 

Davalının Seyhan Hastanesinde pazartesi günü doğum yaptığını ve bu çocuğun davalı Ayşe beyanı ile ortak nüfus hanemize kaydedilmiş olduğunu öğrendim.

Davalı Ayşe’yi yaklaşık bir yıldır görmediğimden dolayı dünyaya getirdiği ve Yusuf adı verilen bu çocuğun genetik babası ben değilim.

Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün menfaati çatışıyorsa vesayet makamı tarafından ilgilisinin isteği üzerine temsil kayyımı atanacağından (TMK md 426 b. 2) açacağımız soybağının reddi davasında küçük Yusuf’u temsil etmesi için temsil kayyımı atanması isteminde bulunduk.

Açtığımız dava sonucunda soybağının reddi davasında küçük Yusuf’u temsil etmesi için Kemal temsil kayyımı olarak atanmıştır. 

Küçük Yusuf’un genetik babası olmadığım için tarafımdan kütük babası olarak soybağının reddi için dava açma zorunluluğu doğmuş bulunmaktadır.

DELİLLER: Nüfus aile kayıt tablosu, tanık anlatımı, temsil kayyımı atanması karan, Seyhan Hastanesi raporu, nüfus kayıt
örneği, genetik inceleme raporu.

HUKUKİ SEBEPLER : 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun m. 4, TMK md 286 f. I.

TALEP SONUCU : Yukarıda açıkladığımız sebeplerle davanın kabulü ile küçük Yusuf’un soybağının reddine ve davacı hanesinde yer alan nüfus kaydının iptaline karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. tarih

Davacı Vekili

EKLİ BELGELER:

  • Nüfus aile kayıt tablosu
  • Tanık listesi
  • Seyhan Hastanesi raporu
  • Nüfus kayıt örneği
  • Temsil kayyımı atanması kararı (Adana Sulh Mahkemesinin 13 esas, 14 karar sayılı dosyası)
  • Vekaletname

GETİRTİLECEK BELGELER:

  • Genetik inceleme raporu.

Nesebin Reddi Dava Dilekçesi 2

ADANA NÖBETÇİ AİLE HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI:

DAVALILAR: 1-) Anne

2-) Çocuk

DAVA KONUSU : Nesebin reddine karar verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR:

1. Davalı Ayşe ile 09.11.2005 tarihinde evlendim. Bu evlilikten Yusuf ve Kemal isimli iki çocuğumuz olmuştur. Ancak davalı 2009 yılında evi terk ederek gitmiştir. Ben bu olaydan sonra Adana Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdum. Ancak takipsizlik kararı verildi. Daha sonra eşim eve dönmedi bende bunun üzerine Adana Aile Mahkemesinde dava açarak 21.11.2011 tarihinde eşimden boşandım.

2. 13.10.2016 tarihinde Seyhan Nüfus müdürlüğünden tarafıma bilgilendirme kâğıdı tebliğ edildi. Bilgilendirme evrakında Ayşe isimli şahsın 27.09.2016 tarihinde nüfus müdürlüğüne giderek 15.10.2010 doğumlu Zelal adındaki çocuğu benim kaydıma tescil edildiği bilgisi mevcuttu. Ben bu tescil olayından 13.10.2016 tarihinde haberdar oldum.

3. Zelal adlı çocuk davalının başka bir erkekle olan ilişkisinden dünyaya gelmiştir. Çünkü Ayşe beni 2009 yılında terk edip gitmiştir. Çocuğun doğum tarihi ise 15.10.2010’dur. Benim böyle bir çocuğum yoktur. Bu nedenle dava açma gereği hasıl olmuştur.

4. Ayrıca, çocuğa kayyım tayini için Sulh Hukuk Mahkemesine tezkere yazılmasına gerek vardır.

HUKUKİ SEBEPLER : MK., HUMK., sair yasal deliller.

SÜBUT DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanı, doktor raporu, nüfus müdürlüğü tebligatı,

Adana Aile Mahkemesinin 13 Esas sayılı dosyasının celbi, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Takipsizlik Kararı ve her türlü delil,

SONUÇ ve TALEP: Yukarıda saydığımız nedenlerle, çocuğum olmayan Zelal’ın nesebinin reddine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı

EK:

Nufus kayıt Örneği

Nüfus Müdürlüğü Tebligatı

Çocuğa Atanan Kayyım Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 3

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

KONU : Soybağının Reddi İstemimize İlişkindir.(Kayyıma vekaleten)

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimiz, …/…/…. tarihinde ergin olmayan küçük …. ….’ya kayyım olarak atanmıştır. …. Sulh Hukuk Mahkemesinin … E. …. K. sayılı ilamı ekte sunulmuştur. (EK-1)

2-) Küçük nüfusta biyolojik ailesi dışında başka bir ailenin üzerine kayıtlıdır. (EK-2) Küçüğün gerçek ailesi doğumun gerçekleşmiş olduğu …. yılında maddi imkansızlıklar içerisinde bulunup küçüğe bakma imkanları olmadığı için, bu şekilde bir yol izleyerek küçüğü nüfusta kayıtlı olduğu aile üzerine kaydettirmişlerdir. Bu konuda tanık listesinde isimleri ve adreslerini vermiş olduğumuz tanıklarımız da gerekirse tanıklık edebilecektir.(EK-3)

3-) (Kayyımın küçük adına dava açma sebepleri yazılacaktır.)

4-) Bu durum küçüğün mağduriyetine sebebiyet vermiş olduğundan kendi gerçek ailesi ile soybağının kurulmasını teminen kendisine kayyım olarak atanan müvekkilimizin küçük adına soybağının reddi davası açması zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 286, 289, 291

HUKUKİ DELİLLER :

1- Adana Sulh Hukuk Mahkemesinin … E. …. K. sayılı ilamı

2- Nüfus kayıtları ve doğum belgesi

3- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, küçüğün soybağının reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz.

EKLER :

1- Adana Sulh Hukuk Mahkemesinin … E. …. K. sayılı ilamı

2- Nüfus kayıtları ve doğum belgesi

3- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi

4- Bir adet onaylı vekaletname örneği

Davacı Vekili

Çocuğa Atanan Kayyım Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 4

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI : …… adına kayyım ….

ADRES : ….

VEKİLİ : Av.

ADRES :

DAVALILAR : 1.

ADRESİ :

2.

ADRESİ :

KONU : Soybağının Reddi İstemimize İlişkindir.

AÇIKLAMALAR :

1) Müvekkilimiz, … tarihinde ergin olmayan küçük’a TEMSİLCİ KAYYIM olarak atanmıştır. Edremit Sulh Hukuk Mahkemesinin ….. sayılı ilamı ekte sunulmuştur. (Ek-1)

2) Ayrıca … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin …. Esas numaralı Babalık Davası konulu dosyada, söz konusu bu davayı (Soybağının Reddi Davası) açmak üzere müvekkilimize yetki verilmesine karar verilmiştir. (Ek-2)

3) Küçük nüfusta biyolojik ailesi dışında başka bir ailenin üzerine kayıtlıdır. Davalılar .. tarihinde evlenmişler, bu tarihten bir ay sonra ise ayrılma kararı alıp ayrılmışlardır. Daha sonra ergin olmayan küçüğün gerçek babası …. ile …. tanışmışlardır.

4) Resmi olarak …. ile evli, ancak fiilen ayrı olduğu bu dönemde … tarihinde hamile olduğunu öğrenmiş, … ile …. tarihinde boşanmıştır. … boşandığı tarihte iki aylık hamiledir.

5) …. tarihinde … doğum yapmış ve Nisa isimli çocuk dünyaya gelmiştir. …’nın gerçek ve biyolojik babası … iken, resmi babası …. gözükmektedir. Bu durum DNA incelemesi ile de ortaya çıkacaktır.

6) Çocuğun gerçek durumu ile resmi durumu arasında farklılık olması nedeniyle çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bu farklılığın bir an önce giderilmesi gerekmektedir.

7) Bu durum küçüğün mağduriyetine sebebiyet vermiş olduğundan kendi gerçek ailesi ile soybağının kurulmasını teminen kendisine kayyım olarak atanan müvekkilimizin küçük adına soybağının reddi davası açması zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 286, 289, 291

HUKUKİ DELİLLER : .. sayılı ilamı, … Hukuk Mahkemesi’nin … Esas numaralı Yetki kararı, nüfus kayıtları, doğum belgesi, tanıklar, bilirkişi incelemesi, yemin ve diğer her türlü yasal delail.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle, haklı davamızın KABULÜ ile davacı küçük ..’un, davalı … ile olan SOYBAĞININ REDDİNE, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına vekaleten yüce makamınızdan arz ve talep ederiz. ….

Davacı Vekili

EKLER :

1- … sayılı ilamı,

2- … Esas numaralı Yetki kararı

3- Vekaletname

Çocuğa Atanan Kayyım Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 5

ADANA AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

DAVALILAR:

DAVA KONUSU : Nesebin reddine karar verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR : Müvekkil … dosya davalıları … ile ….’in halen boşanma sürecinde olan evlilikleri içersinde …… tarihinde dünyaya gelmiştir.

Davalı ……… ile davalı …… ../../20.. tarihinde evlenmişler, tarafların iş bu bu evliliklerinden hiç çocukları olmamış, davalı… aralarındaki geçimsizlik gereği ….. tarihinde .. Aile Mahkemesinde …. Esas sayılı boşanma davasını açmıştır. Davalıların evlilikleri fiili olarak …. tarihindeki ayrılıkları ile sona ermiş, davalı…. İle eski eşi arasındaki karı-koca ilişkisi ….. tarihinden bu yana kesin olarak ortadan kalkmıştır.

Davacı müvekkil … her ne kadar tarafların evlilik birliği içinde dünyaya gelip yasal karine gereği davalı …. üzerine kaydedilmiş olsa da davalı …. bir diğer davalı … ile olan evliliğini …. tarihindeki ayrılıkları ile fiili olarak kesin bir şekilde sonlandırmış ve … davalı …’in … ile olan ilişkisinden dünyaya gelmiştir. Her ne kadar … evlilik birliği içinde dünyaya geldiğinden yasal karine gereği babası koca olarak tayin edilse de asıl baba …’dır, çocuğun üstün yararı gereği bu yanlışlığın düzeltilmesi adına iş bu davayı açma gereği hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : TMK., HMK., sair yasal deliller.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanı, doktor raporu, DNA testi ve her türlü yasal delil.

TALEP VE SONUÇ : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkil … davalı ….. ın çocuğu olmadığından dolayı yasal karine gereği kurulmuş olan soybağının reddine ve yanlış olan nüfus kayıtlarının düzelmesine karar verilmesini mahkemenizden saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı Vekili

Anne Tarafından Açılan Soybağının Reddi Davası Dilekçesi 6

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

ADLİ YARDIM TALEPLİDİR

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

DAVA KONUSU: Adli yardım talebinin kabulü ile nesebin reddine karar verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR:

ADLİ YARDIM TALEBİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkil ev hanımı olup hiçbir gelir ve desteğe sahip değildir. Eşi da pandemi nedeniyle işten çıkarılmış ve şuan çalışmamakta olup adli masrafları karşılayacak yeterli maddi durumları yoktur. Bu nedenle … Barosu Adli Yardım Bürosu’na müracaat etmiştir. … Barosu tarafından gerekli şartları taşıdığı gerekçesiyle kabul edilmiştir… .tarihli …sayılı ve …/… dosya numaralı Adli Yardım talebine ilişkin belgeler ile bu talep karşısında kendisinden istenen durumu teşvik edici belgeler, dilekçemiz ekinde mahkemenizin tetkiklerine sunulmuştur.

USULE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR:

1- İşbu davayı çocuğun annesi açamaz ise de müvekkil …, ayırt etme gücünden yoksun bulunan …adlı çocuğunun yasal temsilcisi sıfatıyla menfaatini gözeterek ve çıkarlarını korumak amacıyla bu davayı açmak durumunda kalmıştır. Nitekim Yargıtay kararlarına göre çocuğun yüksek yararı gözetilerek, annenin çocuğun yasal temsilcisi sıfatıyla dava açmasında hukuki bir sakınca yoktur. Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 2018/15764 E. 2019/364 K. Numaralı İçtihat Metni “…Öncelikle, soybağının reddi davası anne tarafından açılamaz ise de; Dairemiz ve Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları gereği, davanın çocuk adına yasal temsilci sıfatıyla anne tarafından açıldığı ve çocuğa kayyım atanarak temsilinin sağlandığı anlaşılmakla, bu husus bozma nedeni olarak görülmemiştir. Ne var ki 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 284. maddesi gereğince, soybağına ilişkin davalarda, hakim maddi olguları re ’sen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder…”

2- Çocuğu temsil etmek amacıyla kayyum atanması için Sulh Hukuk Mahkemesine tezkere yazılmasını talep ederiz.

ESASA İLİKİN AÇIKLAMALAR:

1- Müvekkil … ile davalı … 2014 tarihinde evlenmişlerdir. Evliliklerini 25.01.2021 tarihinde mahkeme kararıyla anlaşmalı olarak sona erdirmişlerdir. Şöyle ki;

2- Müvekkil, evlilik birliği içerisinde hamile kalmış ve mahkeme kararıyla evlilik birliği sona erdikten sonra … tarihinde … adlı çocuğu dünyaya gelmiştir.

3- TMK 285. Maddesinde açıklanan babalık karinesine göre evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu hüküm gereğince çocuğun evlilik birliğinin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğması sebebiyle nüfus kayıtlarına babası olarak …kaydedilmiştir.

4- Ancak çocuğun babasının … olamayacağı; … 2017 tarihinde aile konutundan ayrılarak babaannesinin yanında kaldığı ve ayrıldığı tarihten itibaren davalı ile hiçbir cinsel birliktelik gerçekleşmediği; kaldı ki gerçekleşse dahi …Devlet Hastanesi raporlarına göre … infertilite(kısır) olduğu anlaşılmaktadır. İsbu raporların … Devlet Hastanesinden celbini talep ederiz.

5- …’ ın … tarihinde evlendiği kocası ….çocuğun gerçek babasıdır. Bu sebeple işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve sair ilgili mevzuat hükümleri.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık, doğum tutanakları, DNA testi, hastane raporları ve her türlü kanuni delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarda arz ve izah edilen sebeplerle öncelikli olarak adli yardım talebimizin kabulü ile, davalı …dan olmadığı belli olan … ın nesebinin reddine karar verilmesini vekaleten talep ederim.

Davacı Vekili

EKLER:

EK-1- Adli yardım talebine ilişkin evrak suretleri

EK-2- Bir adet onaylı vekâletname sureti

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 7

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

DAVA : SOYBAĞININ REDDİ.

KONU : Küçük B………. ile müvekkilim arasında hiçbir kan bağı olmadığından kurulan soybağının kaldırılması talebidir.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkilim M …………………, davalı S…………….. aleyhine 28.11.2012 tarihinde boşanma davası açmıştır. Adana 2. Aile Hukuk Mahkemesinin 28.03.2014 tarihinde 14 Esas ve 15 Karar sayılı dosyası ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Mahkemenin bu kararı 26.05.2014 tarihinde kesinleşmiştir.

Müvekkilim ile davalı S……………, boşanma davasından önce uzun bir süre aynı evi paylaşmadıkları gibi boşanma davası süresince de bir araya gelmemişlerdir. Müvekkilim M…………….. ve davalı S………., dava sürecinde karşılıklı oturup konuşmuşlukları bile yoktur. Sadece birbirlerini mahkeme salonunda görmüşlerdir. O durumda bile davalarını avukatları vasıtasıyla takip ettikleri için birbirleri ile muhatap dahi olmamışlardır. Müvekkilim M………….., davalı S………. ile boşanma davası bittikten sonra da hiç görüşmemiştir. Müvekkilim, 07.10.2015 tarihinde E………… ile evlenmiştir. 07.10.2015 tarihinde nikah işlemleri için Adana Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinde nüfus kayıt örneğinde B…………….. isimli bir erkek çocuğunun kendi nüfusunda olduğunu görmüştür. Müvekkilim, eşi E…………. karşı müşkül durumda kalmıştır. Küçük çocuk B………….., 12.02.2014 doğum tarihlidir. B………………… nüfusta müvekkilimin üzerine yazıldığı tarih 24.04.2015’dir. Müvekkilim, B…………………kendi nüfusuna yazıldığını 07.10.2015 tarihinde öğrenmiştir. Küçük çocuk müvekkilimin değildir. Mahkemenizce alınacak olan DNA testi ile de bu durum ortaya çıkacaktır.

Yukarıda açıkladığımız nedenlerle işbu davayı açmak zarureti doğmuştur.

H.SEBEPLER : MK,HMK vb.ilgili kanun maddeleri.

DELİLLER : Nüfus Kayıtları, Adana 2. Aile Hukuk Mahkemesinin 2012/838 Esas ve 2014/339 sayılı kararı, DNA testi, bilirkişi incelemesi, tanık vb. ilgili kanun maddeleri.

SONUÇ : Yukarıda açıkladığımız ve mahkemenizce resen araştırılacak nedenlerle ileride açacağımız maddi ve manevi tazminat hakkımız saklı kalmak kaydıyla davamızın kabulü ile müvekkilimden olmadığı sabit olan B…………… soybağının reddi ile yargılama harç ve giderleri ücreti vekaletin davalılara yükletilmesini arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

EKİ : 1-Tasdikli Vekaletname Fotokopisi.

2- Adana 2. Adana Hukuk Mahkemesinin 2012/838 Esas ve 2014/339 sayılı kararı.

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 8

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : (Çocuğun Annesi) (Çocuk)

KONU : Nesebin reddine karar verilmesi talebimizdir.

AÇIKLAMALAR :

1. Müvekkilim, davalı eşi ile 01.03.2016 tarihinde evlenmişlerdir. Bu evliliklerinden çocukları olmamıştır. Müvekkilim tarafından 27.01.2017 tarihinde Adana 1. Aile Mahkemesi’ nin 2017/52E. sayılı dosyasıyla boşanma davası açılmıştır. Adana 1. Aile Mahkemesi’ nin 2017/52 esas, 2018/86 karar sayılı ve 16.02.2018 tarihli kararı ile boşanmalarına karar verilmiştir. İş bu karar 09.03.2018 tarihinde kesinleşmiştir.(Ek-1)

2. Müvekkilimin yukarıda bahsedilen davayı açmasındaki sebep; davalı Meryem’in başka bir erkek şahsa kaçmasıdır. Hatta kaçma olayı sonrası müvekkilim karakola başvurmuş, bunun üzerine Meryem’ in ifadesi alınmış ve bu ifadesinde başka bir erkek şahısla birlikte olduğunu kabul etmiştir. (Ek-2) Nitekim 09.12.2016 tarihinden sonra müvekkilim ve davalı Meryem’in hiçbir şekilde birlikteliği olmamıştır.

3. Müvekkilim boşanma davasının kesinleşmesinden sonra Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinde Elif isimli bir kız çocuğunun kendi adına kayıtlı olduğunu öğrenmiştir. Bu çocuk boşanma davası devam ederken davalı Meryem’in başka bir erkekle olan ilişkisinden dünyaya gelmiştir. Bu nedenle iş bu davayı açma gereği hasıl olmuştur.

4. Ayrıca davalı çocuğa kayyım tayini için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tezkere yazılmasına gerek vardır.

HUKUKİ NEDENLER : M.K., HMK ve ilgili yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER :

1. Aile nüfus kaydı,

2. Tanık beyanları,

3. Adana Aile Mahkemesi’ nin 2017/52 esas, 2018/86 karar sayılı dosyası,(celp edilecek)

4. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016/18966 soruşturma sayılı dosyası,(celp edilecek)

5. DNA incelemesi,

6. Bilirkişi ve her türlü yasal delil. Sunulacak delillere karşı cevabi delil sunma hakkımız mahfuzdur.

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle müvekkilimin çocuğu olmayan Elif’in nesebinin reddine, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini bilvekale saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 9

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI:

VEKİLİ :

DAVALILAR: 1-çocuk

2-anne

KONU : Soybağının Reddi Talebimizden İbarettir.

AÇIKLAMALAR :

1. Müvekkilim, eşi olan davalı ile 02.11.1998 yılında evlenmiştir. Bu evlilik birliği içerisinde 30.03.2000 yılı doğumlu davalı S……. dünyaya gelmiştir.

Davalı ………. evliliğin daha ilk ayında ve üçüncü ayında hamile kalmış ancak bu iki hamileliği de müvekkilimin rızası dışında sonlandırmıştır. Ardından davalı …….. a hamile kalan H……….. müvekkilimin istemesi üzerine çocuğu dünyaya getirmiştir. Hamile kalmış ve ilk defa çocuk sahibi olacak olan bir kadının sevinç ve heyecanını taşımayan davalı ……………. i, müvekkilim o zaman anlamamış, davalı annenin davranışlarını aşkından ve sevgisinden olsa gerek gerekçelendirememiştir.

2. Davalı ……….. evlilik birliğinin sağlandığı ilk günden son ana kadar müvekkilimi aldatmıştır. Ancak müvekkilimin aldatma olaylarını öğrenmesi ve 19 senelik evliliğinde yaşadıklarını kafasında oturtması son zamanlarda olmuştur. Tüm bunları öğrendikten sonra müvekkilim tarafından zina sebebine dayalı Adana Aile Mahkemesi 14 Esas sayılı dosyası ile boşanma davası da açılmıştır. Davalı taraf da boşanma davası sırasında kızının müvekkilin kızı olmadığını şifahi olarak ikrar etmiştir. Zaten uzun yıllardır aldatıldığını öğrenen müvekkil, davalı annenin bu beyanı üzerine kızı ile arasında soybağı olup olmadığını sorgulamaktadır.

3. Türk Medeni Kanunu md 289; Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, içinde açmak zorundadır.

Müvekkil baba olmadığını ve annenin evlilik birliği içerisinde hamileliği öncesi ve sonrasında başka biri ile cinsel ve manevi birlikteliği olduğunu geçen bir kaç ay içerisinde öğrenmiştir. Hemen akabinde boşanma davası ve iş bu dava ikame edilmiştir. Bu gelişmeler karşısında dünyaya gelen küçük Ahmet’in müvekkilden olmadığının tespiti ile soybağının reddi için bu davayı açmak zarureti hasıl olmuştur.

DELİLLER : Nüfus Kaydı, DNA testi, bilirkişi incelemesi, tanık ve sair deliller.

HUKUKİ SEBEPLER : Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat.

SONUÇ: Yukarıda kısaca anılan ve resen dikkate alınacak nedenlerden dolayı yargılama yapılarak, 30.03.2000 tarihinde dünyaya gelen çocuğun müvekkilden olmadığının tespiti ile soybağının reddine karar verilmesini yargılanma giderleri ve ücreti vekaletin karşı tarafa tahmilini saygılarımla bilvekale talep ederim.

Davacı Vekili

Çocuğa Atanan Kayyım Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 10

ADANA AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

KONUSU : Soy Bağının Reddi

AÇIKLAMALAR :

1. Davacı …………. ../…./….. doğumludur ve …. yaşındadır. Yaş küçük olması sebebiyle kendisine, …… Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ….. E. ve …….. K. sayılı 21.09.2017 tarihli kararı ile ‘soy bağının reddi davası açabilmesi’ için ………. kayyım olarak atanmıştır.

2. Soy bağının reddi davalarında dava hakkını açıklayan TMK 286/2’de yer alan “Çocuk da dava hakkına sahiptir. Bu dava ana ve kocaya karşı açılır.” hükmü gereği husumet anne …… ve kayıtlarda baba olarak görünen …………..’a yöneltilmiştir.

3. Davalılar ………… ve ………… daha önceden evli iken, ../../…. tarihinde …… Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ……… E. ve …… Karar Numaralı dosyasıyla boşanmışlardır. Boşanma davasının sonuçlanmasından 2 ay sonra ……… doğum yapmıştır. Çocuğun, evliliğin sona ermesinden sonraki 300 günlük süre içinde doğması sebebiyle TMK 285/1’deki babalık karinesi işletilerek ………….. kayıtlara “babası” olarak geçirilmiştir.

4. Oysa ki ………………’ın biyolojik babası davalı ………. değildir. Mahkemenizce yapılacak araştırma sonucu bu husus ortaya çıkacaktır.

5. Açıklanan sebeplerle küçük ………….. ile kayıtlarda babası olarak görünen …………… arasındaki soy bağının reddine karar verilmesi için bu davayı açma zarureti doğmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER: TMK, HMK ve ilgili tüm mevzuat

DELİLLER : Doktor Raporları, DNA İncelemesi, Bilirkişi, Tanık ve her türlü delil

NETİCE ve TALEP : Yukarıda açıklanan sebeplerle, müvekkilimin babası olmayan …….. ile olan soy bağının reddi yönünde karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa tahmilini bilvekale talep ederim.

Davacı Vekili

Eki: 1- Adana Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 16 sayılı Kararı

3- Vekaletname Sureti

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 11

ADANA AİLE MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

DAVALILAR :

MEVZUU : Soybağının reddi ve gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesi talebimden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

Nüfus kayıtlarında oğlum olarak gözüken davalı Ahmet’in soybağının reddi ve gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;

1- Davalı ………………… ile 06.06.2003 tarihinde evlenmiş bulunmaktayız. Bu evlilikten 2004 doğumlu müşterek çocuğumuz ………. dünyaya gelmiş olup davalı ……………, 2014 yılında evi terk etmiş ve bir daha da dönmemiştir.

2- Çevremden, davalı ………………….. başka bir erkekle evlilik dışı ilişki yaşadığını ve bu ilişki neticesinde bir çocuk dünyaya getirdiğini öğrenmiş bulunmaktayım.

Akabinde, 21.03.2016 tarihinde nüfus müdürlüğünden almış olduğum kayıtlarda davalı ……………….. nüfusuma yazılmış olduğunu öğrendim. Davalı ………………., evlilik dışı ilişki neticesinde doğmuş olup nüfus kayıtları gerçeğe aykırı beyana dayalı olarak oluşturulmuştur. Bu husus yargılama esnasında gerek tanık beyanları gerek DNA testi ile ispatlanacaktır.

Kaldı ki davalı ……………….. 27.12.2015 tarihinde doğmuş olduğu değerlendirildiğinde babası olmadığım açıktır. Zira davalı ……………. 2014 yılında evi terk etmiş olup bu tarihten sonra hiçbir şekilde kendisiyle bir birlikteliğimiz olmamıştır.

3- Ekonomik durumum işbu davanın harç ve masraflarını karşılamaya yeterli değildir. Bu hususta ilgili kurumların görüş ve düşüncelerini bildiren evrakı ve muhtardan almış olduğum fakirlik belgesini dilekçe ekinde sunmuş bulunmaktayım. Sunmuş olduğum evraklar da göz önünde bulundurularak adli yardım talebimin kabulüne karar verilmesini talep etmekteyim.

4- Yukarıda değinmiş olduğum nedenlerle soybağının reddi ve gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesini talep edebilmem için işbu davayı ikame etme zorunluluğum hâsıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK vs. mevzuat.

SUBUT DELİLLERİ : Tanık, keşif, bilirkişi, nüfus kayıtları, yemin ve sair her türlü yasal delil.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek nedenlerle, fazlaya ilişkin talep ve dava haklarımızın saklı tutulması kaydıyla;

Ekonomik durumum işbu davanın harç ve masraflarını karşılamaya yeterli olmadığından adli yardım talebimin kabulüne,

Davanın kabulü ile davalılardan Ahmet’in soybağının reddine,

Gerçeğe aykırı beyana dayalı oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesine,

Yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalılara tahmiline,

Karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

DAVACI

Eki:

– Nüfus kayıtları,

– Adli yardım görüşleri,

– Fakirlik belgesi.

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 12

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

KONU : Müvekkilin oğlu olarak bildiği xxxxxxxx’ nin oğlu olmadığının tespiti ve Soybağının Reddi davasıdır.

AÇIKLAMALAR :

1. Ahmet, müvekkil Mehmet’in 1993 doğum tarihli oğludur. müvekkilin eski eşi olan davalı İdil’in de çocuğudur. Müvekkil bu zamana kadar elinden geldiği kadar oğluna babalık yapmaya çalışmıştır. Ancak yakın zamanda Ahmet’in aslında kendisinden değil başka bir erkekten olduğu bilgisini almıştır. Yani eski eşinin başka bir erkekten hamile kalarak Ahmet’in doğduğunu öğrenmiştir. Davalının müvekkilin oğlu olmadığını diğer davalı İdil ile çocuğun ceza dosyaları ile ilgili bir tartışma esnasında davalı İdil kendisine söylemiştir. Dolayısıyla müvekkilim bu zamana kadar çocuğun kendisinden olmadığını bilmemekteydi.

2. Müvekkilim hali hazırda tedirginlik içerisinde ve medeni hukukun (miras, aile, nüfus) kendisine verdiği hakları gerektiği gibi kullanmak istemektedir. Ayrıca nüfus kaydına göre çocuğu olarak gözüken Ahmet’in de kendisinden olup olmadığını, net bilimsel verilerle öğrenmek istemektedir. Ahmet müvekkilimin çocuğu olmadığı için soybağının reddi gerekmektedir.

3. Dolayısıyla müvekkil ve Ahmet için DNA ve diğer testlerin yapılarak, Ahmet’in müvekkilimden olup olmadığına ilişkin nesep tespiti yapılmasını, ilgili genetik analizlerin yapılmasını talep etmekteyiz. Neticesinde oğlu olmadığının tespiti halinde soybağının reddini talep etmekteyiz.

4. Talep konumuz olan soybağına ilişkin hükümler TMK md 282 vd. maddelerinde düzenlenmiş olup,

TMK 284 e göre “Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hâkimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hâkim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.” şeklinde amir hüküm mevcuttur.

6100 Sayılı HMK 292. maddesinde ise “MADDE 292- Uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak, ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes, soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır. Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verir.” şeklinde amir hüküm mevcuttur.

HUKUKİ SEBEPLER : TMK, TBK, HMK, Yargıtay içtihatları ve diğer mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Yaptırılacak olan DNA testleri ve analizleri, Hastane kayıtları, müvekkil ve davalıdan alınacak DNA testine yarar unsurlar, her türlü genetik inceleme, raporlar, nüfus kayıtları, yemin, keşif, bilirkişi, uzman görüşü, Tanık (isim ve adresleri bildirilecektir), bilirkişi raporları ve her türlü yasal deliller.

NETİCE-İ TALEP : Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemece de re’sen göz önüne alınacak diğer sebeplerden dolayı, haklı davamızın kabulüne karar verilerek,

1. 13 T.C. Kimlik numaralı Ahmet’in, 17 T.C. Kimlik numaralı müvekkilim Mehmet’in oğlu olmadığının tespitine ve Soybağının Reddine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

Vekili

EK: Vekaletname ve ekleri

Anne ve Babaya Çocuğun Açtığı Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 13

ADANA AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE,

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Soybağının kurulması ve nüfus kaydında düzeltim yapılması istemimizdir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimizin, biyolojik babası, resmi olarak …. isimli şahıs ile evli olmakla birlikte müvekkilimizin biyolojik annesi ile, eşiyle ayrı olduğu …. yılında tanışmış ve ilişkiye başlamış; müvekkilimiz de gerçek anne ve babasının … yıl süren evlilik dışı ilişkisinden dünyaya gelmiştir. Bu durumla ilgili olarak dilekçemiz ekinde sunulmuş tanık listesinde (EK 1) isimleri yer alan ilgililer de, mahkemenizce uygun görülmesi halinde duruma ilişkin izahat verecektir.

2-) …./…/…. tarihinde Özel … Hastanesinde dünyaya gelen müvekkilimiz, gerçek babasının resmi eşi …’den korkması sebebiyle ev arkadaşı olan … …. ve eşi üzerine …/…/… tarihinde … İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde kaydedilmiştir. Özel hastanede doğum esnasında da bu kişilerin kimlikleri kullanılmıştır. (EK 2-3)

3-) Müvekkilimiz …. ay kadar önce anne – baba olarak üzerine kayıtlı oldukları şahıslar ın yanlış ve yanıltıcı beyan ve işlemle yasaya aykırı olarak müvekkilimizi kendi hanelerine kayıt ettirdiklerinden haberdar olmuş olup, DNA testi (EK-4) yaptırarak bu kişilerin gerçek anne babası olmadıklarını da ispat etmiştir.

4-) Müvekkilimizin gerçek anne – babası olan …. …. ve …. …. ile soybağının tespit edilip, aynı zamanda onların nüfus kayıtlarına geçmek için iş bu davayı açma mecburiyetimiz doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 282, 285; 5490 S. K. m. 35, 36.

HUKUKİ DELİLLER : Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi, Doğum belgesi, Nüfus kayıtları örneği, DNA testi

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda açıkladığımız nedenlerle müvekkilimizin gerçek anne – babası olan …. …. ve …. …. ile soybağının kurulması ve onların nüfus kayıtlarına geçerek nüfus kaydında düzeltim yapılmasına karar verilmesini müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz.

Davacı Vekili

EKLER:

1-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi

2-) Doğum belgesi

3-) Nüfus kayıtları örneği

4-) DNA testi

5-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

Evlendikten Kısa Bir Süre Sonra Doğan Çocuğun Soybağının Reddi Dilekçesi 14

ADANA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR (ÇOCUK VE ANNESİ):

KONU : Soybağının Reddi Talebimizden İbarettir.

AÇIKLAMALAR :

1. Müvekkilim, eşi olan davalı ile ……… senesinde tanışmıştır. Arkadaşlıkları bir süre sonra ilişkiye dönüşmüş ve evlenmişlerdir. Evlendikten beş ay sonra bir erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Müvekkilim eşinin erken doğum yaptığı endişesiyle doktora sorduğunda doktor bunun normal bir doğum olduğunu ifade etmiştir.

2. Müvekkilim eşiyle konuştuğunda eşi çocuğun eski erkek arkadaşından olabileceğini itiraf etmiştir. Bu gelişmeler karşısında dünyaya gelen …….’nın müvekkilden olmadığının tespiti ile soybağının reddi için bu davayı açmak zarureti hasıl olmuştur.

DELİLLER : Nüfus Kaydı, tanık ve ilgili her türlü delil.

HUKUKİ SEBEPLER : Türk Medeni Kanunu md 286/1 ve ilgili mevzuat.

TALEP SONUCU : Yukarıda kısaca anılan ve resen dikkate alınacak nedenlerden dolayı yargılama yapılarak, 2020 tarihinde dünyaya gelen çocuğun müvekkilden olmadığının tespiti ile soy bağının reddine karar verilmesini yargılanma giderleri ve ücreti vekaletin karşı tarafa tahmilini saygılarımla bilvekale talep ederim.

Davacı Vekili

Evlendikten Kısa Bir Süre Sonra Doğan Çocuğun Soybağının Reddi Dilekçesi 15

ADANA AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Soybağının Reddi İstemimize İlişkindir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilim davalılardan … …’ile …/…/… tarihinde evlenmiştir.(EK-1) Evliliğin üzerinden henüz 7 ay geçmişken davalı … …’den … isimli davalı çocuk meydana gelmiştir. (EK-2) Doğum henüz tazeyken hamilelik süresinin kısalığıyla ilgilenmeyen müvekkilim davalı … …’nin doğumun tıbbi zorunluluklarla erken gerçekleştirilmek zorunda kalındığı sözlerine itibar etmiş ve bu hususun üzerinde durmamıştır.

2-) Davalı küçük henüz beş aylıkken müvekkilim davalı … …’nin evlenmeden önce … adlı şahısla ilişkisi olduğundan haberdar olmuştur. Bunun üzerine hastane kayıtlarını ve doktor raporlarını (EK-3) araştıran müvekkilim doğumun normal süresinde gerçekleştiğini, küçük …’nin evlilikten önce takriben …/…/… – …/…/… tarihleri arasında ana rahmine düştüğünü (EK-4) öğrenmiş ve boşanma davası açmıştır.

3-) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesi hükmüne dayanarak, davalı küçükle müvekkil arasındaki soybağının reddi için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292; 6100 S. K. m. 1, 6, 119

HUKUKİ DELİLLER :

1-) Nüfus Kaydı,

2-) Doğum belgesi,

3-) …, tarihli ve … tarihli doktor raporları,

4-) DNA testi,

5-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimden olmadığı sabit olan … adındaki çocuğun soybağının reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.

EKLER :

1-)Nüfus Kaydı,

2-)Doğum belgesi,

3-)…, tarihli ve … tarihli doktor raporları,

4-)DNA testi,

5-)Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,

6-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili

Anne Tarafından Açılan Soybağının Reddi Davası Dilekçesi 16

ADANA AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.

DAVACI : ……. Kendi adına asaleten küçük…….adına Velayeten.

VEKİLİ :

DAVALILAR :

DAVA KONUSU :

Adli yardım talebimizin kabulü ile;

a- Küçük ………….. kayyım tayinine,

b- Davalı ……nın küçük ……..nın babası olmadığının tespiti ile doğumla kurulan SOYBAĞININ REDDİNE,

c-Küçük ……..nın babasının davalı ………… olduğunun tespiti ile BABALIĞA hükmedilmesine ve nüfus kaydının tashihine karar verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkil ………., …………tarihinde davalılardan ………… ile evlenmiştir. Ancak taraflar arasındaki geçimsizlik nedeniyle müvekkil ………..tarihinde davalıyı terk etmiş ve taraflar o tarihten sonra ayrı yaşamaya başlamışlardır.

2- Tarafların resmi olarak evli oldukları ancak gerçekte ayrı yaşadıkları bu dönemde müvekkil diğer davalı …………ile gayrı resmi olarak evlenmiş ve müvekkil bu birliktelik sırasında hamile kalmıştır. Müvekkilin hamile olduğunu öğrenen davalı ………….. kendisini terk ederek çocuğuna sahip çıkmamış ve davacı ile küçük ………. aramamıştır.

3- Müvekkil çok zor şartlarda ve ekonomik sıkıntılar içinde bulunduğu bir dönemde ……………tarihinde küçük ……………. doğurmuş ancak …………… tarihine kadar küçüğü nüfusa yazdırmamıştır.

4- Küçük oğlu ………… için kimliğini çıkartmak amacıyla nüfus müdürlüğüne müracaat eden müvekkile, çocuğun doğum tarihi itibariyle evliliğin devamı sırasında doğmuş olması nedeniyle MK hükümlerine göre davalı ……… hanesine kaydı yapılarak nüfus cüzdanı tanzim edilmiştir.

5- Davalı ……… durumdan haberdar olmadığından taraflar arasında görülmüş olan boşanma kararında küçük ………. ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Davalı …………… ile müvekkilin bir araya gelerek soybağının reddi davasının açılmasını sağlama imkanı da bulunmadığından müvekkil tarafından küçüğe kayyım tayin edilmek ve davanın kayyım marifetiyle devamına olanak sağlamak için müvekkil tarafından kendi adına asaleten, küçük adına velayeten iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

6- Ayrıca davalı gerçek baba ………. küçük ……….. kendi öz oğlu olduğunu bildiği halde bu güne kadar hiçbir şekilde sahip çıkmamış, hatta böyle bir olayın varlığının duyulması halinde müvekkile kötülük yapacağını söyleyerek kendisini tehdit ederek korkutmuştur.

7- Yargıtay’ın yerleşik içtihatları gereğince soybağının reddi davası çocuk tarafından açılabilir. (MK 286/2) Bu durumda davacı ile küçük arasında menfaat çatışması olmakla (MK.426/2), adı geçen küçüğe kayyım atanması sağlanarak duruşmaya çağrılıp bir karar verilmesi gerekir denilmektedir. (Yargıtay 2.H. D. 2007/10000 E.,2008/8665 K.)

Yine Yargıtay 2.HD.nin 2011/1980 E.,2012/9434 K. Sayılı ve 12.04.2012 tarihli kararında özetle; “……….. Küçük Ahmet, davacı Hıdır Çiftçi ile davalı Meral’in evliliklerinin devamı sırasında doğduğuna göre, dava; davacı Hıdır Çiftçi ile küçük Ahmet arasında “evlilik içinde doğumla” kurulan soybağının reddi, bu çocuğun babasının Ökkeş Kurt olduğuna ilişkin iddia bakımından da “babalığa” ilişkindir. Başka bir ifade ile davada iki ayrı talep söz konusudur. Birinci talep soybağının reddi, ikincisi ise babalığa hükmedilmesidir. Soybağı reddedilmeden küçüğün babasının bir başkası olduğu kabul edilemeyeceğine göre, her iki davanın birlikte sonuca bağlanması mümkün bulunmamaktadır. Bu bakımdan “babalığa” ilişkin ikinci talebin davadan tefrik edilip ayrı bir esasa kaydedilmesi, soybağının reddi davasının, babalığa ilişkin davada “bekletici sorun” sayılarak, neticesinin beklenmesi, soybağı reddedildikten ve buna ilişkin hüküm kesinleştikten sonra, babalık davasının sonuca bağlanması gerekir……….” denilmiştir.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız ve duruşmalar sırasında kanıtlayacağımız üzere iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKSAL NEDENLER : Medeni Kanun, Yargıtay kararları ve sair ilgili yasalar.

DELİLLER :

a- Adana Barosu Adli Yardım Bürosuna müracaat evrakları ve adli yardım kararı,

b- Nüfus kaydı,

c- Soybağının tespiti için kan ve genetik araştırması,

d-Tanık beyanları

(İsim ve adresleri daha sonra bildirilecektir.)

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda kısaca açıklamaya çalıştığımız nedenlerle;

a- Müvekkilin ve küçüğün ekonomik durumu açılan davanın harç ve masraflarını karşılamaya yeterli olmadığından HMK. nun 334 ve devamı maddeleri gereğince öncelikle Adli yardım talebimizin kabulüne,

b- Küçük ………..kayyım tayini için tarafımıza yetki ve izin verilmesine,

c- Davalı ………… in küçük ………… babası olmadığının tespiti ile doğumla kurulan SOYBAĞININ REDDİNE,

d- Küçük ……….. babasının davalı ……….olduğunun tespiti ile BABALIĞA hükmedilmesine ve nüfus kaydının bu şekilde tashihine,

e- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini saygı ile bilvekale arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Baba Tarafından Açılan Fiili Ayrılık Döneminde Doğan Çocuğun Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 17

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR:

KONU : Soybağının Reddi ile müvekkilimizin soy kütüğüne kaydedilen ………….. İsimli çocuğun kaydının iptali İstemimize İlişkindir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimiz ………… ile davalı ……………. isimli şahıs …………. tarihinde evlenmiştir. Evlilik öncesi ve evlilik sırasında yaşamış oldukları ciddi problemler nedeniyle anlaşamamışlardır ve bunun üzerine yaklaşık olarak 1 yıl kadar evli kaldıktan sonra fiili olarak ayrılmışlardır ve birlikte yaşamamışlardır. Fiili ayrılığın üzerine davacı müvekkil İskenderun ilçesinde yaşamaya devam ederken davalı ………….. ise; Antalya İli …….. İlçesinde bulunan ailesinin yanına dönmüştür.

2-) Davacı müvekkil ile davalı ………. arasında ………….. tarihinde açılan boşanma davası ise; İskenderun ……… Mahkemesi’nin ……………. Esas sayılı dosyası ile devam etmiş ve yine İskenderun ………….. Mahkemesinin …………… tarih …………… Esas ve ……….. Karar sayılı ilamı ile sona ermiştir. Söz konusu karar …………. tarihinde kesinleşmiştir.

Müvekkil davacı ile davalı ………… boşanma davası sürecinde de ayrı illerde yaşamış ve bir araya dahi gelmemişlerdir. İskenderun ……… Mahkemesinin ……….. Esas sayılı Boşanma davası dosyasının celbi ile incelenmesini talep etmekteyiz.

3-) Müvekkilimiz ile davalı ……….. arasında devam eden ve yaklaşık olarak 1 yıl süren evlilik süresince tarafların bu evliliklerinden müşterek çocukları bulunmamaktadır. Devamında ise; fiili olarak ayrı yaşamışlar ve tekrar bir araya gelmemişlerdir. Bu nedenle de müşterek bir çocuklarının olma ihtimali de mevcut değildir.

4-) Müvekkilimiz ………. çalışmakta olduğu iş yerinin isteği üzerine e-devlet portalı üzerinden nüfus kayıt örneği çıkartmak üzere giriş yaptığında; kendisine ait nüfus kayıtlarında ana adı ……….., baba adı …….. olan ………… doğumlu ………..T.C Kimlik Numaralı ……… İsimli bir çocuğun nüfus kütüğüne kayıtlı olduğunu öğrenmiştir.

Müvekkilimiz ……….. isimli çocuğun babası olmadığı gibi aralarında herhangi bir soybağı ilişkisi de mevcut değildir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; biyolojik olarak müvekkilimizle hiçbir bağı olmayan …….. İsimli çocuk karine gereği müvekkilimiz ………… üzerine kaydedilmiştir. Ancak;

4721 sayılı medeni Kanunu Madde 286,

*** Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılır.

4721 sayılı medeni Kanunun 288.maddesinde yer aldığı üzere;

***Çocuk, evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez. Ancak, gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa, kocanın babalığına ilişkin karine geçerliliğini korur.

Kanun maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere; karine gereği müvekkilimizin kütüğüne kaydedilen, yapılan hesaplamalara göre de çocuğun oluşumu ve doğumu safahatine denk gelecek tarihlerde ayrı yaşadıkları ortada olan müvekkil davacı ile davalı adına kayıtlı olan …… isimli çocuk ile müvekkilimiz arasında soybağı ilişkisi bulunmamaktadır. Sayın Mahkemeniz tarafından yapılacak olan araştırma ile de ortaya çıkacağı üzere ………. isimli çocuğun biyolojik babası müvekkilimiz değildir.

5-) 4721 sayılı Kanunun 283.maddesinde de Soybağına ilişkin davaların; taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri Aile Mahkemesinde açılabileceği, tercih hakkının da davayı açana ait olacağı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle de söz konusu davayı sayın Mahkemeniz huzurunda açmış bulunmaktayız.

6-) Yukarıda ayrıntılı olarak arz izah edilen tüm bu nedenlerle 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesi hükmüne dayanarak, davalı küçükle müvekkil arasındaki soybağının reddi için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292; 6100 S. K. m. 1, 6, 119

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kaydı, Doğum belgesi, Doktor raporları, DNA testi, Tanık, bilirkişi incelemesi, Adana Aile Mahkemesinin …………. Esas sayılı Boşanma davası dosyası, yemin ve her türlü hukuki delil

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimizden olmadığı sabit olan ……… adındaki çocuğun soybağının reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.

EKLER :

1-)Nüfus Kaydı,

2-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili

Baba Tarafından Açılan Soybağının Reddi Dava Dilekçesi 18

ADANA AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

ADLİ YARDIM TALEPLİDİR

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

KONU :

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilim, davalılardan Ayşe ile 22.11.2016 tarihinde boşanmıştır. Boşanma kararının kesinleşmesinden henüz 300 gün geçmemiş iken 16.05.2017 tarihinde, davalı Ayşe’den, İdil isimli çocuk meydana gelmiştir. (Nüfus kayıtları delilimizdir.)

2-) Davalı Ayşe, müvekkilimizle boşanmadan önce 2016 yılının Mart-Nisan aylarında aile konutunu terk ederek 3. Şahısla birlikte ikamet etmeye başlamıştır. Dolayısı ile müvekkilimiz ve davalı Ayşe’nin 2016 yılının Mart ayından itibaren evlilik birliği içinde fiili olarak karı-koca hayatları bulunmaması ve annenin/davalının, evlilik birliği devam eder iken 3. Şahısla birlikte olması nedeni ile çocuğun, babasının koca olmadığını iddia etmekteyiz. Bu konu Adli Tıp Kurumu’nda yapılacak bilirkişi incelemesi (DNA testi) ile sabit olacaktır.

3-) TMK’nın babalık karinesini düzenleyen 285. Maddesi gereğince; evlilik devam eder iken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuğun babasının koca olduğu karine olarak kabul edilmiştir. Bu karine uyarınca; taraflar arasındaki evlilik birliğinin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan davalı çocuk ile müvekkilimiz arasında soy bağı kurulmuştur. Babalık karinesinin çürütülmesi soybağının reddi ile mümkündür. Bu ise soy bağının reddi davası ile sağlanabilir. (TMK m.286)

4-) Davanın mahiyeti itibari ile her iki davalı arasında menfaat çatışması mevcuttur. İşbu halde de TMK’nın 426/2 maddesi uyarınca küçüğe kayyım atanması gerekmektedir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 29.03.2004 tarih 2004/3194 E- 2004/3939 K. sayılı kararında belirtildiği üzere; “Koca tarafından soybağının reddi davası ana ve çocuğa karşı açılır. Küçükle, anne arasında menfaat çelişkisi vardır. Küçüğe kayyım kayyım tayin ettirilmesi, husumetin kayyıma yöneltilmesi ve gösterdiği takdirde onun delilleri de toplanarak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir iken eksik hasımla yargılamaya devam edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.” denilmiştir. İş bu nedenle husumetin doğru yöneltilmesi için küçüğe sayın mahkemenizce re’sen kayyım tayin ettirilmesine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederiz.

5-) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesi hükmüne dayanarak, davalı küçükle müvekkil arasındaki soybağının reddi için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : TMK ve ilgili yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER :

1-)Nüfus Kaydı,

2-)Tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının kollukça araştırılması,

3-)Adli Tıp Kurumu aracılığı ile bilirkişi incelemesi (DNA testi yapılması),

4-)Küçük İdil’e ait doğum belgesinin ilgili hastaneden celbi,

5-)Boşanma davası ilamı,

6-)Her türlü yasal delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, öncelikle ADLİ YARDIM TALEBİMİZİN KABULÜNE,

Küçük İdil’e mahkemenizce re’sen KAYYIM tayin edilmesine,

Müvekkilimden olmadığı sabit olan küçük İdil’in soybağının reddine,

Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.

EKLER :

1-)Nüfus Kaydı,

2-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.

3-)Adli Yardım Evrakları

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Yorum var.

  1. Üstadım merhabalar. Bir sorum olacaktı. Biyolojik babanın mirasının paylaşılması söz konusu. Bildiğimiz kadarıyla babalık davasından önce soybağının reddi davası açılması gerekiyor. Fakat biyolojik babanın mirasına tedbir konulması gerekli soy bağının reddi davasının beklenmesi hak kaybına sebep olacak. Yukarıda yazılarınızdan iki davanın aynı anda açılması da mümkün gibi anladım. Aynı anda açıp babalık davasında tedbir talep edip mirası korumaya alarak soybağının reddini bekletici mesele yapabilir miyiz? Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir