Kiralanan Yerdeki Ayıp Nedeniyle Tazminat

ADANA NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

HARCA ESAS DEĞER: ……… TL (Fazlaya ilişkin talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla)

KONU: Taraflar arasında yapılmış olan ………. tarihli kira sözleşmesi gereğince, ……….. adresinde yer alan taşınmazdaki ayıba ilişkin maddi ve manevi tazminat talebimizdir.

AÇIKLAMALAR    :

  1. Müvekkil ile davalı arasında ……. tarihli kira sözleşmesi yapılarak, ………….adresinde yer alan mecur kiralanmıştır. (Ek -1, kira sözleşmesi)
  1. Müvekkil söz konusu mecuru, spor salonu amacıyla kullanıma başlamış olup işletmektedir.
  1. İstanbul’da, ……… tarihleri arasında yağan yağmur neticesinde, söz konusu mecuru su basmıştır. Söz konusu yağışlar ve su basması, mecurda ciddi şekilde hasar ve zarara sebep oluşmuştur. Nitekim her yağış sonrasında, yağan yağmur mecurda su basmalarına sebebiyet verip işbu durum defaatle davalıya sözlü olarak bildirilmesine rağmen, davalı tarafından herhangi bir önlem bugüne kadar alınmamıştır. Bu yağış sonrasında, salonun içerisini su basmış olup salon içi kartonpiyerler, süpürgelikler, laminant parkeler, aynalar, jimnastk minderleri, tatamiler zarar görmüştür.
  1. İşbu belirtilen yağışlar sonrasında mecurun artık kullanılamaz hale gelmiş olması sebebiyle, söz konusu durum ……… tarih ve …… yevmiye nolu ihtarnamesi ile derhal davalıya bildirilmiştir. (Ek -2 İhtarname) Sözlü uyarılar ve yazılı ihtarnameye rağmen davalı tarafından herhangi bir önlem alınmamıştır.
  1. Anlaşılacağı üzere, dava konusu mecur, hemen hemen her yağış sonrasında ciddi sıkıntılar yaşatmış olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, mecurun ayıplı olduğu aşikardır. Kiraya verenin temel borcu, kiralananı sözleşmede amaçlanan kullanımına elverişli durumda teslim etmek ve sözleşme süresince de bu durumda bulundurmaktır. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 304 ile 308 maddeleri arasında kiraya verenin ayıptan sorumluluğu hususu düzenlenmiştir. Buna göre TBK madde 304’te, “Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.” denilmekle kiraya verenin ayıptan dolayı sorumluluğu açıkça ifade edilmiştir. Aynı zamanda devamla 305.maddesinde de, “Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.” denilmekle kiracının seçimlik hakları belirtilmiştir.
  1. TBK 304 ve devamı maddeleri gereğince, kiraya veren davalı tarafından, ayıplı malın müvekkile kiralanmış olduğu açıktır. Oluşan ayıp sonrasında, ayıbın giderilmesi konusunda davalıya başvurulmasına rağmen, davalı tarafından söz konusu ayıp giderilmemiştir. Bu nedenlerle, müvekkil tarafından, dava konusu mecurdaki durumun ve ayıbın tespiti hususunda ………… D. İş sayılı dosyası ile tespit talebinde bulunulmuştur.
  1. Yargıtay’ın, kiralayanın ayıba karşı sorumluluğuna ilişkin yerleşik uygulamalarında, “kira sözleşmesinin sürekli borç ilişkisi doğuran özelliği de dikkate alındığında, kiralayan, kira konusunu uygun kullanımlı biçimde teslim ettikten sonra, zaman içende oluşacak bu uygun kullanımı engelleyen ve sınırlayan halleri ortadan kaldırmaya mecburdur.” Bu sorumluluğun ihlali, ayıba karşı tekeffülün hükümlerini doğurur, demektedir.
  1. Bu açıklanan nedenlerle, davalı kiralayanın, dava konusu mecurda oluşan zarardan dolayı sorumlu olduğu açık olup oluşan zararı tazmin etmek durumundadır. Müvekkil tarafından gönderilen ihtarnameye rağmen, davalı tarafından herhangi bir tamirat ve tazmin girişiminde bulunulmaması sebebiyle, kiralananın spor salonu faaliyetlerinin devamı gereğince gerekli onarım ve tamirat müvekkil tarafından acilen yapılmak durumunda kalınmıştır. Bununla birlikte, ileride olabilecek yağışlara ilişkin de bir zarar oluşmaması için yapılması gerekli hususlar bilirkişi marifeti ile tespit edilerek davalı tarafından ya da davalı hesabına müvekkil tarafından yapılması gerekmektedir.
  1. Ayrıca, söz konusu işyeri gençlere eğitim veren bir spor kuruluşu olup oluşan zarar dolayısıyla bir süre hizmet verememiştir. Bu nedenlerle de ciddi maddi kayıplara uğramasının yanı sıra, salonun su basmış halinden dolayı ve su basmasına bağlı rutubet durumun ortaya çıkması ile uzun süre bu rutubetin devam etmesinden kaynaklı olarak (sportif faaliyetlerin rutubetli ortamlarda yapılmasının sporcular için uygun olmadığı da göz önüne alındığında), birçok öğrenci salona gelmeyi bırakmış ve yeni gelecek öğrencilere de kötü referans olmuştur. Bu nedenlerle de kulübün ve işletmeci olan müvekkilin adı yıpranmış olup manevi tazminat talep etme zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: Türk Borçlar Kanunu, HMK ve ilgili sair mevzuat.

DELİLLER: …… D. İş sayılı dosyası, keşif, bilirkişi, tanık, yemin, sair her türlü yasal delil.

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle, fazlaya ilişkin her türlü talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla,

  • Kiralayan davalının ayıba karşı sorumluluğunun kabulü ile ihtarname tarihten itibaren işleyecek yasal faizi ile şimdilik HMK 107 uyarınca 1.000 TL maddi tazminata,
  • Yukarıda açıklanan nedenlerden ötürü müvekkilin kişilik haklarının zarara uğraması nedeniyle 5.000 TL manevi tazminata,
  • Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerine yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir