Ev Sahibi Kiracının Oturduğu Eve İzinsiz Girebilir Mi?
Ev sahibi ile kiracı arasında en sık yaşanan problemlerden birisidir: “Ev sahibi kiracının bulunduğu eve izinsiz girebilir mi?”.
Tabii ki ev sahibinin her istediği zaman kiracı bulunan evine girmesi mümkün değildir. Çünkü mülk sahibi kiracısı ile kira sözleşmesi yaparak evin kullanma ve yararlanma hakkını kiracısına bırakıyor. Hukuken bu kira sözleşmesi geçerliği olduğu sürece evden yararlanma ve evi kullanma hakkı tamamen kiracıya ait oluyor.
Yani ev hakkı kiracıda oluyor ve kiracı eve kimi sokup kimi sokmayacağına kendisi karar veriyor.
Ev Sahibinin Evi Ziyaret Hakkı Var Mı?
Ev sahibi istisnai durumlarda maliki olduğu evi ziyaret edebilir. Ancak dediğimiz gibi bu durum sadece “istisnai” koşullarda mümkün. Bu koşulları şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Evin yeni bir kiracıya veya satılmak istenen birisine gösterilmesi.
- Ev sınırları içerisinde bulunan elektrik,su gibi sayaçlar var ise bu sayaçların ölçümünün yapılması için ev sahibine müsaade edilmesi gerekir.
- Evde bir eksik veya arıza mevcutsa ev sahibi bu hususu incelemek isterse.
- Evin amacına aykırı ve yanlış emellere alet edilerek kullanıldığını düşünüyorsa ev sahibi ziyarete gelebilir.
Ev Sahibi Kiracının Evine Giderken Randevu Almalı Mı?
Ev sahibinin hangi durumlarda içerisinde kiracı bulunan eve gidebileceğine yukarıda değindik. Ev sahibi ziyarete gitmeden önce kiracısını arayarak randevu almalı. Eğer kiracısı aktif olarak çalışıyorsa 4 gün önceden randevu almalı, kiracısı çalışmıyorsa 24 saat önce randevu almalıdır. Ek olarak belirtmemiz gerekir ki kiracı haftasonu ve resmi tatillerde ev sahibini kabul etmeme hakkına sahiptir.
Kiracının sözleşmesi sona ermeden ev sahibi olarak eve girmeye çalışırsanız suç işlemiş olursunuz. Kiracınızı evden çıkartmak istiyorsanız tahliye talepli icra takibi açmanız gerekir. Tahliye kararı almış olsanız dahi kapıyı bizzat kendiniz açıp içeri giremezsiniz. Bu icra memurunun görevidir. Eğer ki kendi başınıza eve girmeye kalkarsanız kiracı evden bir şeyler çaldığınızı iddia ederek sizi çok zor durumda bırakabilir.
Benim oğlum evlenecek sözleşme tarihinden iki ay önce noterden ihtarname çektim.cikmayacagim diyor mahkemeye versem aylar sürüyor napmam lazim