İşçinin Rekabet Yasağı Dava Dilekçesi

ADANA İŞ MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

DAVA DEĞERİ :

KONU : Hizmet sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle rekabet yasağının ihlalinden doğan cezai şart alacaklarının tahsiline ilişkin talebimizdir.

AÇIKLAMALAR

1-) Davalı işçi davacı şirkette X tarihinde akdedilen yazılı iş sözleşmesi ile kılavuz kaptan olarak işe başlamıştır. Taraflar arasında yapılan sözleşme gereği davalı limanlarda Türk ve yabancı bayraklı gemilere ilişkin kılavuzluk hizmetini ifa etmeyken geçerli hiçbir neden göstermeksizin X Tarihinde iş sözleşmesini tek taraflı olarak fesh ederek istifa etmiştir. Hiçbir gerekçe içermeyen istifa nedeniyle müvekkil zor durumda kalmış, zarar görmüş, müvekkili şirket nezdinde yeterli kılavuz kaptan sayısın sağlanamadığı için müvekkili şirketin başvurusu reddedilmiş ve kılavuzluk için hizmet faaliyeti lisansı alamamıştır.

2-) X tarihinde akdedilen yazılı iş sözleşmesinin X maddesi ile davalının gerek iş sözleşmesinin devamı sırasında ve gerekse iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra iki yıl süre ile işveren ile kendi adına rekabet edebilecek bir iş yapmamayı, sektöründeki rakip diğer işletmelerde çalışmamayı, söz konusu işletmelerde ve firmalarda ortak yahut başka bir sıfatla herhangi bir menfaat ilişkisine girmeyeceğini, X Limanı, X Körfezi ve X yetkili kılavuz kaptan belgesi ile X Körfezi, X Limanı yetkili kılavuz kaptan belgesi ile X limanı bölgesinde aynı hizmet dalında faaliyet gösteren farklı bir kurum adına kılavuz kaptan olarak çalışmayacağını beyan ve taahhüt etmiştir.

3-) Ayıca, görevinden ayrılmak istemesi durumunda ve belirtilen hususlara aykırı davranması halinde taahhüdün gereği olarak yükümlülüğe uymaması nedeniyle müvekkil işverenin uğrayabileceği bütün zararları karşılamayı, ek olarak Türk Borçlar Kanununun 446. maddesi uyarınca düzenlenmiş cezai şart olarak son brüt maaşının sekiz katı ücreti ve çalıştığı her yıl için bir brüt maaş miktarı olarak ödemeyi kabul etmiştir. Davalı sözleşme gereğince, Türk Borçlar Kanununun 446. maddesi uyarınca düzenlenmiş olan cezai şart olan X TL’yi ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.

4-) Bilindiği üzere, İş akdinin devamı süresince işçinin işverenle rekabet etmemesi sadakat borcu içinde yer alan bir yükümlülüktür. Buna karşılık, taraflar iş ilişkisi devam ederken sözleşmenin bitiminden sonra işçinin rekabet etmeyeceğine ilişkin bir hükmün iş akdine konulmasını veya bu konuda ayrı bir sözleşme (rekabet yasağı sözleşmesi) yapılmasını kararlaştırabilirler. Doktrinde ve Yargıtay uygulamasında iş akdi sona erdikten sonra işçinin işverenle rekabet etmeme borcu ancak böyle bir yükümlülük sözleşme ile kararlaştırıldığı takdirde söz konusu olabileceği kabul edilmektedir.

5-) Türk Borçlar Kanunu 444. ve devamı maddelerine göre yapılan rekabet yasağı sözleşmesine rağmen davalı işçi iş sözleşmesinin sona ermesinden bir gün sonra aynı il sınırlarında aynı alanda iştigal eden rakip işyerinde işe başlayarak, rekabet yasağına aykırı davranmıştır.

6-) Bu nedenlerle, taraflar arasında imzalanan sözleşme hükmüne göre rekabet yasağının ihlalinden doğan cezai şart alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etme gereği doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 6098 S.K. m. 180, 182, 396, 427, 444-447, 179, 180, 182, 7036 S.K. 5,

HUKUKİ DELİLLER : İşyeri kayıtları, SGK hizmet dökümü, X tarihli fesih bildirimi, X tarihli iş akdi, Tanık, Bilirkişi ve sair deliller

TALEP VE SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davamızın kabulüne, taraflar arasında karşılıklı olarak imza altına alınan iş sözleşmesi rekabet yasağının ihlalinden doğan cezai şart alacağı olan X TL davalıdan fesih tarihinden itibaren işleyecek X faiziyle birlikte tahsil edilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

EKLER : 1- İşyeri kayıtları 2- SGK hizmet dökümü 3- X tarihli fesih bildirimi 4- X tarihli iş akdi 5- Vekaletname Sureti

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir