İhalenin Feshi Davası Nedir?
İhalenin feshi, Kanuna aykırı olarak yapılan bir ihalenin, Kanunda belirtilen sebeplerin bulunması halinde ortadan kaldırılması için başvurulan yoldur.
İhalenin feshi genel mahkemelerden dava yolu ile değil, ancak icra mahkemesinden şikayet yolu ile istenir. İcra Mahkemesi ihalenin feshi talebi üzerine 20 gün içinde duruşma yapıp, taraflar duruşmaya gelmeseler de karar vermek zorundadır.
İcra mahkemesi ihalenin feshini incelerken her türlü delili serbestçe değerlendirme yetkisine sahiptir.
İhalenin feshine ilişkin şikayet görevsiz ve yetkisiz icra mahkemesine ya da genel ya da özel görevli bir mahkemeye yapılmış ise, icra mahkemesi ya da mahkeme, dosya üzerinde inceleme yaparak en geç 10 gün içinde yetkisizlik ya da görevsizlik kararı vermek zorundadır. Bu konuda verilen karar kesin olup, temyiz edilemez.
İhale feshedilirse bu konudaki karar geçmişe etkili sonuçlar doğurur, yani ihale yapıldığı tarihten itibaren ortadan kalkar, icra eski hale iade edilir.
İhalenin feshi talebinin esasa ilişkin nedenlerle reddine karar verilirse, icra mahkemesi, ihalenin feshini talep edeni, feshi istenilen ihale bedelinin % 10’u oranında para cezasına mahkûm eder.
İcra mahkemesinin ihalenin feshi talebi hakkında vermiş olduğu kararlar, maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder.
İhalenin feshini talep eden kişi, ihalenin feshi sebebinin yanında ayrıca “kendi hakkının muhtel olduğunu” ispata mecburdur.
İhalenin Feshi Davasının Nedenleri
- İhaleye hazırlık döneminde usulsüzlük yapılması
- Bizzat ihalenin yapılmasında usulsüzlük bulunması
- İhaleye fesat karıştırılmış olması
- Alıcının malın esaslı özelliklerinde hataya düşürülmüş olması
İhalenin Feshi Davasında Süreler
- İhalenin feshi; kural olarak ihale tarihinden itibaren 7 gün içinde talep edilmelidir.
- İhalenin feshi nedeni öğrenmeye bağlı ise, öğrenmeden itibaren 7 gün içinde istenmelidir.
- Her halükârda ihale tarihinden itibaren 1 yıl geçtikten sonra artık ihalenin feshi talep edilemez.
İhalenin Feshi Talebinde Bulunmaya Yetkili Kişiler Kimlerdir?
- Borçlu
- Satış isteyen alacaklı
- Pey sürerek ihaleye katılanlar
- Tapu sicilindeki ilgililer
İhalenin Feshi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Satış Talep Etme Süresi Ne Zaman Başlar?
Satışı talep etme süresi, ödeme emrinin kesinleşmesinden itibaren değil, gerek taşınırlar gerekse taşınmazlar için kesin hacizden itibaren başlar. Satış isteme süresi taşınırlar için kesin hacizden itibaren 1 yıl, taşınmazlar içinse 2 yıldır.
Arttırmaya Hazırlık Döneminde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Artırmaya hazırlık döneminde yapılacak bazı işlemler vardır. Buna göre, hem taşınırlar hem de taşınmazlar için satış ilanı yapılır ve artırma şartnamesi hazırlanır. Bundan başka sadece taşınmazların satışı için hazırlık döneminde mükellefiyetler listesi hazırlanır ve kıymet takdiri yapılır. Buna karşılık sıra cetveli arttırmaya hazırlık döneminde yapılacak bir işlem değildir. Bütün satış ve paraya çevirme işlemleri sonunda elde edilen satış tutarı aynı derecede hacze iştirak etmiş olan alacaklıların alacağını karşılamaya yetmemesi halinde, alacaklılara düşen miktarları göstermek amacıyla icra dairesi tarafından düzenlenen bir belgedir. Yani artırmanın bir aşaması olmayıp, satış ve arttırma işlemlerinden sonra düzenlenecek bir belgedir.
Satılacak Malın İhale Sırasında Bedeli Nerden Başlatılır?
Malın alıcıya ihale edilebilmesi için teklif edilen bedelin malın tahmin edilen değerinin en az % 50’sini ve rüçhanlı alacakları ve giderleri karşılaması gerekir.
Rüçhanlı alacaklar ve giderlerin toplamı malın tahmin edilen değerinin %50’ını geçiyorsa, mal en az rüçhanlı alacaklar ve giderler toplamına satılır. Geçmediği takdirde ise en az malın tahmin edilen değerinin %50’sine satılacaktır.
İhaleye Fesat Karıştırılması Durumunda İhalenin Feshi Nasıl ve Ne Zaman İstenir?
İhaleye fesat karıştırılması, ihalenin feshi sebebidir. İhalenin feshini isteme süresi de kural olarak ihale tarihinden itibaren 7 gündür. Ancak sebep öğrenmeye bağlı ise, ihalenin feshi sebebin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde şikâyet yoluyla icra mahkemesinden istenir. Ancak her halükarda en geç ihale tarihinden itibaren 1 yıl içinde ihalenin feshi istenmelidir. İhaleye fesat karıştırılması halinde, fesat karıştırıldığının öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde ihalenin feshi yoluyla ileri sürülmesi gerekir.
Saim bey iyi günler. İcra dairesindenihale ile taşınmaz satın aldım.
Ancak 3 yıl süren mahkeme sürecinden sonra ihale borçlunun talebi üzerine fesh edildi. şu an ne paramı alabiliuorum ne uatırdığım vergi ve tapu harçlarımı alabiliyorum nede tapusu üzerime geçen dairemi alamıyorum ne yapmam gerekli yapu dairesi tapu düzelme için benden para istiyor. varsayalım tapu düzelme için istenen parayı verdim ve mal üzeriöden çıktı icra müdürlüğüne uatırdığım paradan bana tapu harçları ve vergiler düştükten sonraki parayı verecekler ne yapmalıyım. ihale icra dairesinin yapmış olduğu hata yüzünden iptal oldu birinci ihalede ihale alıcısı getekli şartları uerine geyirmediğinden ihale iptal oluyor ikinci ihaleyede 2 ay 15 gün gibi bir sürede çıkıyorlar ancak en kısa sürede satışa çıkılır ibaresinden dolayı üst mahkeme iptal ediyor.