İdari Dava Türü Olan Tam Yargı Davası Dilekçeleri
Aşağıdaki idareye karşı açılan tam yargı davalarına dair dilekçe örneklerini sizlerle paylaşıyoruz. Dilekçelerin size engin öngörü ve perspektif katacağına son derece eminiz.
Tam Yargı Davası Dilekçesi Örneği -1-
ADANA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ : Avukat Saim İNCEKAŞ
DAVALI :
KONU: Haklı davanın kabulü ile……….. Türk Lirası alacağımızın olay tarihi olan …/…/….. tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı İdareden tahsiline karar verilmesi dileğidir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkilim ……’ye ait, ……… plakalı …..model ………. marka aracı, oğlu ….. kullanmakta iken …/…/….. tarihinde …………… istikametinden ……. istikametine seyir halinde olduğu üzere, …….sokak kavşağında davalı İdareye ait Su İşleri ekip ve araçları çalışma yaptığından yolun şeridi kapalı olduğu için çalışma yapan araçlara çarpmamak için manevra yaparak şerit değiştirdiği sırada önünde seyir halinde bulunan ……..’nin kullandığı ……..plakalı araca ve daha sonrada …….. idaresindeki ………. plakalı araca çarpmış, yaramalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Belediye Su İşleri Ekipleri çalışma esnasında herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için çalışma yaptıkları yol üzerinde gerekli işaret ve yol levhalarını koymamışlar ve bu kazanın oluşmasına neden olmuşlardır.
Bu kaza sonucu müvekkilimin aracında ………..Türk Lirası maddi hasar bedeli, ……… Türk lirası %….. araçtaki değer kaybı ve ……….Türk Lirası da aracın tamir süresi olan …. günde müvekkili ve ailesinin yaptığı ulaşım gideri olmak üzere toplam ……….. Türk lirası toplam maddi zararı olmuştur. Yine bu kaza nedeni ile tazminat davasına esas olmak üzere müvekkilim, ……….(…). Asliye Hukuk Mahkemesinin ……/……. D. İş EK sayılı tespit dosyasında kusur ve hasar tespiti yaptırdığından bu tespit işlemi için ………. Türk Lirası de tespit masrafı yapmıştır.
Bu paranın yani ……….. Türk Liralık alacağımızın ödenmesi için İdari Yargılama usulü Kanunun 13. md. sine göre yazılı başvurumuzun …../…../………tarihinde davalı Belediye Başkanlığına tebliğine rağmen alacağımız ödenmediği gibi tarafımıza 60 günlük kanuni süre içinde herhangi bir cevap da verilmediği için iş bu davayı dava açma zarureti hasıl olmuştur.
DELİLLER : İdareye yaptığımız başvuru, …….(…).Asliye Hukuk Mahkemesinin …../….. D. İş EK sayılı tespit dosyası ve içindeki hasar ve kusur raporları, olay kaza raporu, müvekkilimin aracının ruhsat fotokopisi, kaza yapan …………’e ait ehliyet fotokopisi, ……… Cumhuriyet Başsavcılığının ……/….. Hz no.lu kazaya ilişkin dosya evrakları, alkol ve doktor raporları, müvekkilin aracına ait doktor raporları, müvekkilimin aracına ait sigorta poliçesi vs. tüm deliller.
HUKUKİ SEBEPLER : İlgili mevzuat.
TALEP SONUCU : Yukarıda arz edilen nedenlerle haklı davanın kabulü ile ……… Türk Lira alacağımızın olay tarihi olan …./…./……. tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı İdareden tahsiline avukatlık ücreti dahil yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederim.
Davacı Vekili
Av.
Tam Yargı Davası Dilekçesi Örneği -2-
ADANA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU :İdari işlemden doğan zararın karşılanması amacıyla açılan tam yargı davasıdır.
AÇIKLAMALAR
Davacı müvekkil tarafından 2016 yılında yapılan …………………….adres……………. ……. ada …… parselde bulunan taşınmaz davalı tarafından 26.07.2018 tarihinde yıkılmıştır. Bu Taşınmaz için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi 10.07.2018 tarihinde alınmış olunup 24.07.2018 tarihinde davalı İl Özel İdaresi’ne ibraz edilmiştir.
Yapılan ibraza rağmen davalının taşınmazı yıkması açıkça 3194 sayılı İmar Kanunu Geçici madde 16 Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir maddesine aykırıdır.
Yukarıda açıklanan olaylar neticesinde idare tarafından gerçekleştirilen idari işlemle müvekkil zarara uğratılmış bulunmaktadır. Anayasa m.125 İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür. uyarınca idare her türlü işlem ve eyleminden doğan zararı tazminiyle yükümlüdür.
Müvekkil hakkında ayrıca TCK m.154 hükmüne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle ………. Kaymakamlığı tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. ……….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA NO:………. KARAR NO:………… Dosyasında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiş gerekçeleri açıklanmıştır.
HUKUKİ NEDENLER: İmar Kanunu, İYUK ve ilgili mevzuat
DELİLLER:
YAPI KAYIT BELGESİ
İL ÖZEL İDARESİNE YAZILAN BEYAN DİLEKÇESİ
X CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA NO:…….. KARAR
NO:………. DOSYASI
SONUÇ VE İSTEM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
- Davamızın kabulü ile birlikte müvekkilimin uğramış olduğu zararın davalı idare tarafından yasal faizi ile birlikte karşılanmasına,
- Yargılama giderlerinin de davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesine saygılarımla talep ederim.
Davacı Vekili
Tam Yargı Davası Dilekçesi Örneği(Kazanılmış Dava) -3-
ADANA ( ) NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
DAVA KONUSU: X tarih ve X nolu X Genel Kurul Kararının iptali neticesinde müvekkilin mahrum kaldığı özlük ve maddi haklarının tahsili için tam yargı davasıdır.
DAVA DEĞERİ: X TL (On Bin Türk Lirası) Fazlaya ilişkin haklarımız saklıdır.
AÇIKLAMALAR:
Davalı idare tarafından müvekkilin X il içi yolcu taşıma yetki belgesi iptal edilmiş, işbu karar X tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir. Tarafımızca X tarih ve X nolu X Genel Kurul Kararının iptaline ilişkin X İdare Mahkemesinde dava açılmıştır. X İdare Mahkemesi X K. Sayılı ilamı ile işbu hukuka aykırı kararın iptaline karar verilmiştir. (EK-1) İşbu karara istinaden tarafımızca X tarihinde davalı idareye müvekkilin mahrum kaldığı özlük ve maddi haklarının tarafımıza ödenmesi amacıyla talep dilekçesi gönderilmiş, X tarihinde davalıya tebliğ edilmiştir. (EK-2) Davalı idare tarafından talep dilekçemize cevap verilmeyerek zımni red yapılmıştır.
Müvekkil uzun yıllar X il içi yolcu taşıma yetki belgesi ile X hattında yolcu taşımacılığı yapmıştır. Uzun yıllar X hattında yolcu taşımacılığı yapan müvekkilin, davalı idare tarafından il içi yolcu taşıma yetki belgesinin iptal edilmesiyle ticari esnaflık kariyeri lekelenmiştir. Yine müvekkil, il içi yolcu taşıma yetki belgesi iptal edilince yaklaşık X ay işsiz kalmış, müşterilerini de kaybetmiştir. Dolayısı ile memleketine hizmet eden aynı zamanda para kazanabileceği bir iş olan X hattında X plaka No’lu araç ile uzun yıllar taşımacılık yapan müvekkilin X il içi yolcu taşıma yetki belgesinin iptal edilmesi ile özlük ve maddi haklarından mahrum kalmıştır.
Bu nedenle söz konusu işlemin iptali ile müvekkilin söz konusu haksız işlem nedeniyle mahrum kaldığı özlük haklarının ve maddi haklarının tahsili amacıyla işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : 5252 sayılı yasa, 4625 sayılı yasa, İYUK, HMK, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve ilgili yasal mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER:
1-) X İdare Mahkemesi X Sayılı ilamı (EK-1)
2-) X İdare Mahkemesi X Sayılı dosyanın CELBİ,
3-) Davalı idareye, müvekkilin mahrum kaldığı özlük ve maddi haklarının ödenmesi için yapılan başvuru dilekçesi (EK-2)
4-) X yıllarına ait X yolcu taşıma güzergah izin belgesi taşıma ücret ve zaman tarifesi (EK-3)
5-) Müvekkile ait Gelir İdaresi Başkanlığından alınan gelir listesi (EK-4)
6-) Müvekkilin geçmiş yıllarda il içi yolcu taşımacılığı yaptığı için kesmiş olduğu makbuzların bulunduğu 3 adet makbuz defterlerinin aslı (EK-5)
7-) İlgili Danıştay Kararları,
8 -) Keşif, Bilirkişi incelemesi, Her türlü yasal delil,
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda arz ve izah olunan tüm nedenlere binaen;
1) Davanın KABULÜ ile Davalı İdarenin yapmış olduğu Hukuka aykırı işlem nedeni ile müvekkilin uğramış olduğu maddi tazminatın FAZLAYA İLİŞKİN HAKKIMIZ SAKLI TUTULARAK şimdilik X TL (On Bin Türk Lirası) BEDELİNİN DAVA TARİHİNDEN İTİBAREN İŞLEYECEK YASAL FAİZİ İLE BİRLİKTE DAVALI İDAREDEN ALINARAK MÜVEKKİLE VERİLMESİNE.
2) Yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalı idare üzerine bırakılmasını karar verilmesini vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim. (tarih)
Davacı Vekili
Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Barosu 4293
Tam Yargı Davası Dilekçesi 4
ADANA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI :
DAVALI :
DAVANIN KONUSU : Fiziksel engelli memur statüsünde görev yapıyor olmama rağmen, davalı idare tarafından …….. tarihli ve E…………. ………….. sayılı İç talimatla ………………………………….. servisinde görevlendirmeme ilişkin olarak; bu görevlendirmenin daha önce tarafımdan açılan ve lehe kesinleşmiş idari yargı kararı ile fiziksel engel durumuma ilişkin sağlık raporuna uygun olmadığı gerekçesiyle geri alınması/iptali istemiyle Müdürlük Makamına avukat aracılığıyla yapmış olduğum 18.06.2018 tarihli müracaatımın reddine ilişkin ………… tarihli ve E………. sayılı davalı idare işleminin iptali ve ……… 2. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu ……./…… Esas ve ………./………. Karar numaralı ilamının davalı idarece uygulamaması dolayısı ile oluşan 10.000-TL manevi zararın tazmininden ibarettir.
TEBLİĞ TARİHİ :
HARCA ESAS DEĞER :
OLAYLAR :
1. 14.06.1997 tarihinde …………………………………….. engelli (Sakat) personel ihtiyacını karşılamak amacıyla açmış olduğu sınavına girerek 23.07.1998 tarihinden itibaren ……………………. İl Müdürlüğünde görev yapmaya başladım. 20 yıldır Devlet memuru olarak fiziksel engelime rağmen özverili bir şekilde ülkeme hizmet ettim. Ekte bir örneği de yer alan engelli raporunda %50 oranındaki engeli dolayısı ile uzun bir süre Optik Sunucular ve Diğer Ödemeler servisinde çalışmakta iken hizmetin gereği gerekçesi ileri sürülerek ………… tarihli ve …… sayılı İç Talimatla ……………………….. servisinde gerek Sağlık Kurulu Raporu gerek …………………… Personel Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği örtülü bir şekilde etkisizleştirilerek sebepten, şekilden, konudan ve maksat yönünden yoksun olarak görevlendirilmem üzerine ………….. 2.İdare Mahkemesinin vermiş olduğu ………./…….. Esas ve ……/…….. Karar numaralı ilamı ile iptal edilmiştir.
Bunun üzerine davalı kuruma başvuru yaparak söz konusu mahkeme ilamının uygulanması ve eski çalıştığım servise yeniden başlamamı istemiş olmama rağmen ancak davalı idare söz konusu değerlendirmeye almadığı gibi …………. tarihli ve ……….. numaralı görevlendirme kararı ile yeniden …………. servisinde görevlendirmiştir.
II İdarenin İptal kararı vermesinden sonraki süreçte sürekli kurum yetkililerine sıkıntılarını ve mahkeme kararının uygulanması gerektiğini beyan etmeme rağmen kurum yetkililerince söz konusu icrai işlem için bir türlü yerine getirilmediği gibi icrai işlemi yapmaya yetkili kurum yetkililerince herhangi bir dava süreci başlatılırsa Erzurum ilinin farklı yerlerine sürekli olarak görevlendirilmemin yapılacağı hususunda uyarılar aldım. Bunun üzerine bir süre daha mevcut serviste çalışmış ancak herhangi bir gelişme olmadığını görmem üzerine bir takım yazışmalara yer verdim. Örneğin;
…………….. 2.İdare Mahkemesinin E:……/…… ve ……/…… kararının kesinleşmiş olması karşısında açıkça hukuka aykırı olduğu ve sağlık kurulu raporu bakımından da böyle bir görevlendirmenin Anayasaya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu ilkelerine, hukuki güvenirliğe açıkça aykırı olduğundan ………….. tarihli ve ………… numaralı ilgili mevzuata aykırı olduğunu içeren bir ihtarnameyi idareye ………….. tarihli ve E……….. numaralı ihtarnameyi ise Avukat aracılığı ile …………………………. gönderdim.
İdarenin Avukat aracılığıyla gönderilmiş olan ihtarname üzerine ………. tarihli E. ……… sayılı yazılarında görevlendirilmiş olduğum ……………. Servisinde çalışmamda ne tür zorlukların olduğunu içeren yazılarıyla beş iş günü içerisinde tarafımdan istemiş olup, çalışmakta olduğum …………….. Servisinde karşılaştığım ve karşılaşacağım zorlukları içeren beyanımı idareye …………… tarihli ve ………….. sayılı beyanımı sundum.
İdare yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda, …………. tarihli ve …………. sayılı kararıyla talebimin reddi yönünde işlem tesis etmiştir. Bu yandan yine mahkeme kararının uygulanmadığından bahisle ………… tarihli ve ……….. numarası ile Kamu Denetçiliği Kurumuna yapmış olduğum müracaatıma ilişkin kurumca gelen cevabi yazıda öncelikle söz konusu şikâyet ile ilgili kurumun bilgilendirilmesi gereği kararlaştırılmış, bunun üzerine kuruma başvuru sonrasında kurumdan alınan …………… tarihli ve ………. sayılı cevabi yazıda ise aynı şekilde mevcut çalışmış olduğum serviste yaptığım iş tanımından bahisle bundan sonra şikâyetimin önce sıralı amirlere yapılacağı aksi durumda 657 DMK 125.Maddesi gereği hakkımda disiplin işleminin yapılacağı ihtar edilmiştir.
III 2009 yılından itibaren olan bu uzun süreçte %50 olan bedensel engel durumumdan dolayı bir hayli zorluk yaşamış mevcut çalıştığım serviste verilen işleri dahi tek başıma yapamazken iş arkadaşlarımdan da sürekli olarak yardım talep etmem takip edileceği üzere bu tarz bir çalışma sisteminden dolayı zaman ilerledikçe servis arkadaşlarımın üzerine yük olma stresi ve sıkıntısı manevi olarak beni yıpratmıştır. Diğer yandan İş arkadaşlarımın iş yükünü çoğaltması dolayısı ile de çalıştığım serviste birçok sıkıntılar yaşanmış ve kurum amirleri ile de ters düşmüş ve başvurduğum hukuki yollar dolayısı ile kuruma fuzuli işlerle uğraştığım iddiası ile Hınıs, Karaçoban, gibi ilçelere görevlendirilme ikazları yapılarak sindirilmeye çalıştırıldım.
VI Takdir edileceği üzere engel oranı %50 olan kendi emeklerim ile çalışmak ve maaşımı hak etmek amacı olan bir kişinin çalıştığı servis itibarı ile başkalarına muhtaç olarak çalıştırmak ve tüm şifahi ve yazılı ihtarlara rağmen ısrarla …………….. servisinde çalıştırmak kötü niyet göstergesidir. Yapılan tüm uyarılara ve yazılı ihtarnamelere rağmen davalı idarenin mahkeme kararına yeni bir yorum getirerek aynı serviste çalıştırılmam ama bilgisayar üzerinden yapılabilecek işler verilmesi ile başta Anayasanın 138. Maddesinin son fıkrası olan
“Yasama ve yürütme organları ile idare Mahkeme kararlarına uymak zorundadırlar; bu organlar ve idare, Mahkeme kararlarını Hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” Hükmüne yer verilmiştir.
01.06.1982 tarihli ve 17580 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunun 2. Maddesinde:
“Idare yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. İdari mahkemeler; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler”.
13. Maddesine
“İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu işlemlerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir”.
28. Maddesine:
“Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. Ancak disiplin hükümleri saklıdır. Aynı maddenin 3.ve 4. fıkralarında “Danıştay bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Mahkeme kararın süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi halinde tazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir” hükümlerine aykırıdır. Davalı idare Mahkeme kararını hiçe sayarak kendi İnisiyatifleri çerçevesinde karara yeni bir yorum getirmiş ve ilamı yerine getirmemek için ısrar etmiştir.
V Diğer yandan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun hükmünde kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un istihdam başlığını taşıyan 14.Maddesinin (4) üncü maddesinde;
Özürlü memur ve işçi çalıştırmak zorunda olan kamu kurum ve kuruluşları, çalışma yerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenleyecek, gerekli tedbirleri alacak ve özürlülerin çalışmaları ile ilgili özel yardımcı ve destekleyici araç-gereçleri temin edeceklerdir.
Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleriyle ilgili işlerde çalıştırılmaları sağlanacaktır. Özürlüler, özürlülüklerini artırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılmayacak ve sağlıkları için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtilmiştir.
HUKUKSAL NEDENLER: HMK, İYUK, sair mevzuat
DELİLLER:
İdareye Başvuru Dilekçesi Mahkeme Kararı
Kurum Cevapları Hastane Raporu
İhtarname, Kamu Denetçiliği Kurum Yazısı Diğer Yazışmalar
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle davalı kurumca uygulanmayan mahkeme ilamı sonucunda uğramış olduğum 10.000-TL manevi zararın yargılama giderleri ve ücreti vekâletin de karşı tarafa tahmiline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
DAVACI