Sözlü Sınav Notuna İtiraz Dilekçesi

ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

(SÖZLÜ SINAV KOMİSYONUNA)

İTİRAZ EDEN :

KONU : X tarihleri arasında yapılan MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınavı Sonucuma itirazımdan ibarettir.

AÇIKLAMALAR

X tarihleri arasında gerçekleştirilen 2021 Yılı KPSS – ÖABT sınavında X puan alıp Türkiye geneli sıralamada X Derece yaparak sınavı yüksek başarı ile geçtim.

2021 yılı Sözleşmeli Öğretmen Alım Sözlü Sınavı’na X tarihinde X komisyona X oturumunda (Sabah/Öğlen) katıldım. Sözlü sınav sonucu X tarihinde açıklandı. Yapılan sözlü sınavda tarafıma yönlendirilen tüm sorulara doğru yanıtlar vermeme rağmen sözlü sınav komisyonu tarafından tarafıma X puan verilerek hakkaniyetsiz bir şekilde sözleşmeli öğretmen olma hakkım elimden alınmıştır. Sözlü sınav puanıma itiraz ediyorum. Yapılan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından iptali hakkaniyet gereğidir. Şöyle ki;

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 03/08/2016 tarih ve 29790 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’te, öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığının boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin “Başvuru şartları” başlıklı 5. Maddesi;

Sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunacaklarda, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartların yanında aşağıdaki özel şartlar aranır:

“a) Mezun olunan yükseköğretim programının, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması,

b) Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç, Bakanlıkça uygun görülen pedagojik formasyon eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması,

c) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yükseköğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin kabul edilmiş olması,

ç) KPSS’den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olması,

d) Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmamış olması.” Şeklindedir.

Aynı Yönetmeliğin “Sözlü sınav” başlıklı 12. maddesi;

“MADDE 12 – (1) KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır.

(2) Sözlü sınav, Bakanlıkça sözlü sınav komisyonu oluşturulması öngörülen sözlü sınav merkezlerinde yapılır.

(3) Sözlü sınava girmek isteyenler, tercihleri de dikkate alınarak belirlenen sözlü sınav merkezlerinden birinde sözlü sınava alınır.

(4) Sözleşmeli öğretmenliğe atama için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, sözlü sınav komisyonunca yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olur.” Şeklindedir.

Bahsi geçen Yönetmelik doğrultusunda, MEB tarafından “Sözleşmeli Öğretmenliğe Başvuru Ve Atama Duyurusu” yayınlanmıştır. Duyuru’nun;

‘’Ön Başvuruya İlişkin Genel Açıklamalar ve Ön Başvuru’’ başlıklı 5. Maddesinde ‘’Adaylar; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, İngilizce, Rehberlik, Okul Öncesi, Sınıf Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri alanları bakımından KPSSP121 puan türünden; Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, ve Rusça alanlarına KPSSP120 puan türünden; diğer alanlar bakımından ise KPSSP10 puan türünden 50 ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla ön başvurada bulunabilecektir. ‘’

“Sözlü Sınav” başlıklı 8. Maddesinde ‘’Sözlü sınava katılanların sınav puanları Sözlü Sınav Sonuç Ekranına işlenecek; sözlü sınav sonucunda 60 (altmış) ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecektir.’’ düzenlemesine yer verilmiştir.

“Atamalar” başlıklı 1. maddesinde ise “Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.’’ şeklindedir.

X puan türünde X puan alıp sözlü sınava girdim. X tarihinde girdiğim MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınavının Sonuçları X tarihinde açıklandığında 60 puanın altında X puan verilerek başarısız sayıldığımı öğrendim.

Kılavuzun ‘’Sözlü Sınav’’ başlıklı 3. Maddesi uyarınca sözlü sınavda adaylar; eğitim bilimleri ve genel kültür; bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü; iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti; bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı; topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilecektir.

Sözlü sınav esnasında başarısız sayılmama neden olacak düzeyde sayılan nitelik, bilgi ve yetenek eksikliği veya yetersizliği değerlendirmesine sebebiyet verecek somut bir durum yaşanmamıştır. Komisyon üyeleri değerlendirmelerini objektif ölçülere göre yapmış olsalar idi başarısız sayılmam mümkün olmayacaktı. Yazılı sınav sonucum da alanımda gerekli olan bilgiye sahip olduğumu göstermektedir. Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında değerlendirilmem, KPSSP puanını atamayı etkilemeyecek düzeyde etkisizleştirmeye yöneliktir. Nitekim yazılı sınavda X puan alınıp sözlü sınavda X puan verilmesi ve arada fahiş puan farkı bulunması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu hususa ilişkin Danıştay 12. Daire Başkanlığı’nın 2020/1928 E. 2020/3137 K. Sayılı emsal kararı da bulunmaktadır. İtirazım reddedilirken sorulan sorulara cevap verilip verilmediği, verildi ise hangi noksan cevapların verildiği yönünde bir tespit yapılmamıştır. Ayrıca soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanımın gerekçeleri ortaya konulmamıştır.

Bu sınav dönemi içerisinde, yazılı sınavdan yüksek puan alarak dereceye giren fakat sözlü sınav sonucuna 60 puanın altında puan verilen birçok kişi mevcut olup sosyal medya üzerinden bu kişilere ulaşılarak listesi oluşturulmuştur. Her ne kadar her adayın itirazı, kendi koşulları içerisinde değerlendirilecek ise de birçok kişinin bu mağduriyeti yaşaması ve sosyal medyada bu olayın infial yaratması, sözlü sınav sonuçlarının hakkaniyete aykırı olarak verilmesi ihtimalini de güçlendirmektedir. Bu nedenle itirazımın değerlendirilirken bu hususun da dikkate alınmasını arz ve talep ederim.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı tarafıma verilen sözlü sınav puanıma ilişkin gerekçeli değerlendirme formunun ve puanlama çizelgesinin tarafıma bildirilmesini, sözlü sınav puanıma itiraz etmekle birlikte yeniden değerlendirilerek tarafıma aşağıda vermiş olduğum posta adresi yolu ile bildirilmesini arz ve talep ederim.

Adres :

E-Posta:

Tel No :

EK 1 : X Puan türünden yazılı sınav sonucu

EK 2 : X Puan türünden sözlü sınav sonucu

EK 3 :Danıştay 12. Daire Başkanlığı’nın 2020/1928 E. 2020/3137 K. Sayılı emsal kararı

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir