Ölen Kişinin Ardından Yapılması Gereken Resmi İşlemler
Öncelikle başınız sağolsun. Her canlı bir gün ölümü tadacaktır. Arkada kalan bizler ne yazık ki bu üzüntüyü üstümüzden atamadan yaşadığımız dönem içerisinde »ÖLEN KİŞİNİN ARDINDAN BAZI RESMİ İŞLEMLER« yapmak durumundayız. Yazımızın devamına geçmeden sizlerle aynı durumda olan diğer insanlarla iletişim kurmak ve bu konuda fikir paylaşmak isterseniz buraya tıklayarak Telegram sohbet grubuna katılabilirsiniz.
Şu soruları sizler için makalemizde cevaplayacağız: Ölen kişinin ardından neler yapılmalı? Ölen kişinin ardından yapılması gereken resmi ve evrak işleri nelerdir? Ölen kişinin mirası için neler yapılmalıdır?
ÖNCELİKLE DEFİN İŞLEMLERİ HALLEDİLMELİDİR:
Merhumun ardından defin işlemleri geciktirilmeden yapılmalıdır. Bu hem bir dini görev hem de merhumun bedeni için gerekli bir işlemdir. Defin işlemleri için ‘ 188 ‘ no’lu numarayı aramanız yararınıza olacaktır. Devletin yardım ettiği defin işlemlerini bu şekilde başlatabilirsiniz.
VEFAT RAPORU NASIL ALINIR?
Kişinin sağlığında bağlı bulunduğu aile sağlık ocağından ‘vefat raporu’ talebinde bulunabilirsiniz. Vefat raporu kişinin tıbben hayatının son bulunduğunu gösterir nitelikte bir belgedir. Birçok resmi işlem için kurumlar işbu raporu istemektedir.
ÖLÜM BELGESİ NASIL ALINIR?
Ölüm belgesi için ise İl Halk Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat etmeniz gerekmektedir. Müracaat esnasında merhum kişinin NÜFÜS CÜZDAN’ını yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Nüfus cüzdanının bulunamaması halinde şahsın e-devlet üzerinden çıkarılacak kimlik bilgileri veyahut ehliyet niteliğinde kimlik bilgilerinin doğrulanabileceği bir belge yanınızda götürmeniz gerekir. Eğer merhum kişi hastanede vefat etmiş ise hastaneler vefatı elektronik sistem üzerinden Nüfus Müdürlükleri’ne bildirmektedir. Bunun için ayrıca uğraşmanız gerekmez.
HUKUKİ PROSEDÜR NASILDIR, ÖLÜM SONRASI YAPILMASI GEREKEN HUKUKİ İŞLEMLER NELERDİR?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere ‘ Ölüm Belgesi’ almanız öncelik arz etmektedir. Ölüm Belgesini aldıktan sonra işlemlere başlayabilir hale gelmektesiniz. İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne elinizde bulunan ‘Ölüm Belgesi’ ile başvurmanız gerekmektedir.Bu şekilde yakınınıza ait nüfus bilgileri güncellenecektir. Sonuç olarak merhum, müteveffa nüfus kaydından düşürülecektir.
ÖLÜMDEN SONRA MİRASIN PAYLAŞILMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Bahsettiğimiz tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra bilmeniz gereken bir terim önümüze çıkmaktadır, ‘Veraset İlamı’. Veraset İlamı ölen kişinin ardından mahkemece alınan karar sonucu mirasın paylaştırılması anlamına gelir. Veraset İlamı almak için mirasçılar olarak ‘Sulh Hukuk Mahkemesi’i’ne başvurmanız gerekmektedir. Bu işlemleri bir avukat aracılığı ile yapmanız yararınıza olacaktır. Özellikle çok sayıda mirasçı bulunması durumunda dava avukatın bakması gereken bir dava haline dönüşmektedir.
2020 Yılı İtibariyle Mirasçılık Belgesi(Veraset İlamı) Herhangi Bir Noter Aracılığı ile Temin Edilebilmektedir!
Sulh Hukuk Mahkeme’sine başvurulacağı gibi ortada bir ‘Mirasçılık Belgesi‘ bulunması durumunda bu belge ilgili noterden istenmelidir.
Bu işlemlerden sonra unutmamanız gereken bir husus ise Vergi Dairesi’ne ilgili miras/intikal ile ilgili bildirimde bulunmanız gerekmektedir. Miras mahkemece açıldıktan sonra 4 ay içinde Vergi Dairesi’ne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
ÖNEMLİ UYARI:Veraset ve İntikal Vergi Dairesi’ne başvurmamanız durumunda miras olarak size kalan taşınır ve taşınmazları üstünüze geçirme işlemlerini yerine getiremezsiniz. Bu nedenle Vergi Dairesi’ne başvuru önem arz etmektedir.
TÜM BU İŞLEMLERİ TAMAMLADIM, ŞİMDİ NE YAPMALIYIM? MALVARLIĞINI NASIL ÜSTÜME GEÇİRİRİM?
Belirttiğimiz üzere bu konuda deneyimli bir avukat ile çalışmanız sürecin hızlı tamamlanması ve hak kayıplarına uğramamanız için önem arz etmektedir. İncekaş Hukuk Bürosu kurucu avukatlarından miras hukuku konusunda uzman, Adana Miras Avukatlarından Saim İncekaş malvarlığını üzerinize geçirmeniz için öncelikle şu adımları izlemenizi önermektedir.
- Miras kalan taşınmaz malvarlıkları için İl Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılır, müzekkere içeriğine ilam eklenir ve miras sonucu tarafınıza tescili istenir.
- Eğer merhumun ardından Ölüm Aylığı’na hak kazanan kızı veya eşi kalmış ise, bu kişiler SGK’ya talepte bulunacaktır.
- Taşınır olarak araç/ otomobil miras kalmış ise İl Trafik Tescil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılacaktır.
- Bankada yer alan bakiye ve hesaplar miras kalmış ise ilgili bankaya talep yazılması gerekmektedir.
Yazar
baska yapilacak bir islem yok degil mi
Tesekkurler cok aydinlatici bir yazi
Merhabalar ben elazığdan yazıyorum 10 gün önce ananem vefat etti haliyle bizde mirasçılarıyz torunu olarak fakat teyzem biz 3 kardeşten veraset ilamını çıkarıp ona vermemizi istiyor veraset ilamını çıkarıp ona verirsek neler yapabilir yani bu ilamla bize düşen payı kendi üstüne yapabilirmi acil olarak cevaplarsanz memnuniyet duyarım saygılarımla.
Tereke (mirasın konusu) paylaşımı için veraset ilamlarının mahkemeye sunulması gerekir. Süreçte yanlış bir durum yok. Teyzeniz kötüniyetli olsa dahi aksi bir duruma yol açamaz.
Babamın vefatı üzerinden 9 ay gibi bir süre geçti. Ben veraset ilamı çıkarttım. Nüfustaki işleri de hallettim. Ancak vergi dairesindeki işleri yaptırmadım. Bunun sonucunda para cezası gibi bir yaptırım söz konusu olur mu acaba? Şimdiden teşekkür ederim.
Devir işlemi yapamazsınız sadece.
Merhaba saim bey size bir soru sornak istiyorum 3 gun oncr oldu halamiz hastaneye 14 subat 2020 de ozel bir hastanede ozel bakima yatiriliyor kendisi 80 yasinda kanser hastasi kemoterapi gormekteydi bakicisi halam hastaneye yattiktan sonra bankadaki parasini telefonu uzerinden 14 subat 2020 de 250 bin tl ve ondan sonra oldugu gunden suana kadar parca parca olmak uzere 50 bin 40 bon 70 bin die kendi hesabina toplamda 650 bin tl gibi para gondermis ama banka hareketlerine bakildgi zaman bakici kendi hesap numarasina aktarmis ama heaabinda paradi 0 TL gorunmekte bu para Allah rizasi icin geri alinabilir mi ? Yoksa o para geri alinamazmi ? Cevap verirseniz cok sevinirim saygilarimla iyi gunler mesleki hayatinizda basarilar dilerim
iyi gunler dedem 30 gündür fefat etmiş.babamda 6 kardeş mirasçı.ama diyer kardeşleri babama hiç bisı söylemiyorlar bilmiyoruz ne yaptıklarını .nasıl olur eve kağıt gelirmi nasıl miras paylaşılır.ev var bankada parası var ..işlem başlatmamışlarsa olurmu öyle yardımcı olursanız çok sevinirim tşkler ..
Selamlar, mirasçılardan herbirinin terekenin paylaşılması için mahkemeye dava açma hakkı bulunmaktadır. Herhangi bir mirasçı kardeş bu davayı açtığı zaman dava size de bildirilir.
19-4-2019 tarihinde evli ve çocuğu olmayan kız kardeşimi ölüm sebebiyle hangi işlem ve resmi işlemleri takip etmem gerektiği hususta bilgilerinizi rica ederim.
iyi günler.Benim anneannem 1 hafta önce vefat etti. Emekli maaşı alıyordu.Her ay 28’inde maaşı yatıyordu.Anneannemin bazı yerlere borcu vardı.Bu ay da maaşı yatarsa gerekli yerlere verilir diye düşünüyoruz.Vefat ettikten sonra maaşı yatar mı?sizlere sormak istedim yardımcı olursanız çok tesekkur ederim…
sizden bir bilgi isterdim. ben fransa’da yasiyorum ve babam öldü kise bize haber vermedi.
Babam ve uman teyzem bana söylemisti sizin arsa var ev var. niçin bize hiç bir sey söylemediler. ve simdi ne yapabilir bu miras için.
Selamlar, iletişim sayfamızdan direkt olarak bizimle iletişime geçiniz.
Iyi günler babam geçen hafta vefat etti ölüm raporu yanımda fakat taziye nedeniyle bu türlü devlette bildirmedim öldükten sonra ne zaman ölüm raporu vermemiz lazim
Merhaba benim annem geçen hafta öldü bir muru emekli maaşı vardı ek hesabı bile yoktu hicbir malı yok notere gittim birşey yapmanıza gerek yok dedi bende birsey yapmıyorum sigortoya gittim maaşını çekmeyin geri alırlar dediler sistemden olduğunu goruyormuslar
Babam öldü herhangi bir mal varlığı yok sadece emekli maaşı var bunun için de adliyeye gitmemize gerek var mı ? Anladigim kadarıyla nüfusa bildirmek bir de annemin sgkya gitmesi gerekiyor galiba değil mi
Iyi gunler oglum kalp krizinden vefat etti 25 yasinda 2 cocugu var calisiyordu 1600 gun sgk primi var mas baglanirmi cocuklarina birde trafikten bagli araci vardi cezasi ne olur
Merhabalar babami kaybedeli 7 yıl oldu o zmnlar bunlardan haberim yoktu sadece ölüm belgesi ile nüfustan düşürdük geri kalan hiç bir şey yapmadik aradan o kadr zaman geçti smdi yaptırırsak cezası varmıdir bununa ayrıca üzerine halamla ortak olarak %50 hisseli arsalar var tabulari alabilir miyiz
Merhaba.Uzerine yüklü borç bulunan baba vefat ettiğinde bu borçlar vasilerine kalıyor mu? Kalmaması için yapılması gereken işlemler nelerdir? Tesekkurler
Meb eşim 14 eylulde 2020 de vefat etti ssk emeklisi uzerine hiçbir mal mülkü yok sadece bankada bir miktar parası var.olum belgesi elimde ilk olarak ne yapmaliyim
Merhaba 4 gün önce dedemi kaybettik kizi ve oğlu evli dedemin emekli maaşı var. Anneannemin maas aylığını alabilmesi için nereye başvurması gerekiyor ve nasil bir yol izlemesi gerekiyor
Merhaba benim babam 3 4 gün önce vefat etti tarım Bağ-Kur emeklisi kredi cekmişti ek hesabından da cekmişti para yani bu durum da nasıl olur ne yapmalıyım saygılarımla selamlıyorum .
Öncelikle kolay gelsin 27/09/2020 de ablam üstündeki elbiselerden başka mali mülkü olmadan vefat etti lakin vefatindan altı yedi sene önce bir magazadan ürün almış borcu ödememiş şimdi vasisi diye benden almak istiyorlar bankama icradan yazı gitmis o zaman öğrendim borcu veraset cikarmamistim. artı süre içinde reddi miras da yapmadim bu borçtan nasıl kurtulabilirim benimde malım mulkum hiç birşeyim yok ve borç ödeyecek gücüm de yok. Ne yapabilirim