İdari Yargı Nedir?

İdari Yargı Ne Demektir?

İdari yargının anlamı:

İdarenin (Devlet, Belediye, Köy, vs.) işlem ve eylemlerinden ve genel olarak kamu hukukuna ait faaliyetler­den doğan uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koluna “idari yargı” denilmektedir.

Ancak bazı uyuşmazlıklar idari yargının görev alanına girmesi gerekirken adli yargının görev alanı içene sokulmuştur.

Bu yargı kolunun üst mahkemesi Danıştay’dır. Danıştay’ın yanında, ilk derece mahkemesi karalarına kar­şı itiraz yolu ile gidilebilen birde Bölge İdare Mahkemeleri vardır. İlk derece mahkemelerini ise idare ve vergi mahkemeleri oluşturur.

İYUK 31 gereğince HMK hükümlerinin uygulandığı haller; Hakimin yasaklılığı ve reddi, ehliyet, üçüncü ki­şilerin davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, feragat ve kabul, teminat, karşılık dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, yargılama giderleri, adli yardım, duruşmanın düzenini bozan işler.

Hakimin yasaklılığı ve reddi nedenleri HMK da düzenlenmiştir. İYUK’da yalnızca usuli hükümle­ri hüküm altına alınmıştır.

Karşılık davada ise açılan karşılık davanın aynı yargı yoluna girmesi gerektiği HMK ile hüküm al­tına alındığı için bu durumun idari yargıda uygulanması son derece zordur.

İdari yargı kategorimize göz atarak, ne gibi uyuşmazlıkların söz konusu olduğunu. Gerçek hayattan örneklerle uyuşmazlıkların nasıl çözüldüğünü incelemenizde yarar var.

İdari Yargı ile Alakalı Yazılarımız:

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin