İcrada ATGV Araç Zorunluluğunu Şikayet

ADANA İCRA HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO :

ŞİKAYET EDEN :

VEKİLİ :

BORÇLU :

KONU : İcra Memur Muamelesini Şikayetten İbarettir.

AÇIKLAMALAR

Yukarıda dosya numarası yazılı olan Adana İcra Müdürlüğü’nde bulunan İcra dosyamızda, vekili olduğum alacaklı tarafından 16 tarihinde haciz talebinde bulunulmuştur.

Adana İcra Müdürlüğünce kullanılması zorunlu hale getirilen ATGV araçlarının çok masraflı olduğunu, bu durumun da HMK madde 30’da düzenlenen Usul Ekonomisi İlkesine aykırı olduğunu detaylı bir şekilde belirtmiş bulunuyoruz. Zira ATGV aracının fazla ücret talep etmesi nedeni ile kanun gereği yapılmış olan bu masraflar borçlu şahsın borcuna yansıtılmaktadır.

ATGV’ye ait araçların haciz ve keşif için tahsis edilmesi sebebiyle gerek icra memurlarının ve gerekse alacaklı vekillerinin bu araçları kullanmaya zorlanması Anayasa’ya aykırıdır.

Ayrıca tarafımızca temin edilecek olan araçlar ile haciz yapılması durumunda borçluya daha az külfet oluşturacak masrafların çıkacağı aşikardır. Daha uygun fiyatlarla haciz işlemi gerçekleştirilecekken zorlama ile daha pahalı ve daha çok zaman harcayan ATGV’ye ait araçların kullanılmaya zorlanması usul ve yasaya aykırıdır.

Bu duruma örnek teşkil etmesi amacıyla alacaklı vekili olduğumuz ve Adana İcra Dairesi’nde bulunan, fiilen hacze çıkmış olduğumuz dosyaların haciz tutanakları mevcuttur. 14 Esas sayılı dosyada 13 tarihinde fiili hacze çıkılmıştır. Borçlunun adresi Adana/Reşatbey’dir. Bu hacze kendi temin ettiğimiz araç ile çıkılmıştır. Haciz tutanağında da görüleceği üzere; borçlunun adresi şehir içi olup ulaşım masrafı 50 TL’dir.

Ek olarak sunmuş olduğumuz 13 Esas sayılı dosyada ise fiili hacze ATGV araçlarıyla çıkılmıştır. Borçlunun adresi ise Menderes Bulvarıdır. Bu adres yine şehir içinde kalmakta olup ilk dosyada bahsetmiş olduğumuz borçlunun adresinden daha yakın bir mevkide kalmaktadır. Lakin gerek haciz tutanağında ve gerekse ekte sunmuş olduğumuz ATGV ücretinde de görüleceği üzere ulaşım ücreti 300 TL’dir.

Bu iki örnek anlatmaya çalıştığımız durumu açıkça göstermektedir. Zira ATGV araçlarıyla yapılan hacizler hem daha masraflı olup hem de daha fazla zaman kaybına neden olmaktadır. Bu masraflar da borçlunun üzerine bırakıldığı için, sizin de takdir edeceğiniz üzere Usul Ekonomisi İlkesi’ne aykırılık oluşturmaktadır.

Sayın mahkemenin de bildiği üzere, 1241 sayılı İcra İflas Kanunu’nda haciz işlemlerinde hacze ne tür araçlarla çıkılacağı, ulaşımda ne tür araçlar kullanılacağına dair bir düzenleme bulunmamakla beraber, ATGV araçlarının zorunlu olduğuna dair bir hüküm de mevcut değildir.

Ayrıca Personel Genel Müdürlüğü’nce Adana İcra Dairesine gönderilen ATGV araçlarının zorunlu olarak kullanılmasını söyleyen herhangi bir evrak bulunmamaktadır. Anayasaya ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen bu hukuki işlem Adana İcra Müdürlüğünce keyfi olarak yerine getirilmekte bu nedenle hem müvekkil hem de borçlu kanuna ve yasalara aykırı olarak mağdur edilmektedir.

Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 2007/9319 E. Ve 2008/12199 K. Sayılı kararında da; haciz işlemlerine alacaklı tarafından temin edilecek araçlar ile de katılabileceği, ATGV araçlarının zorunlu olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

HMK madde 30 gereğince, haciz işleminin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaya elverişli olmak kaydıyla piyasadan temin edilen araçlarla da haciz mahalline ulaşım sağlanması hukuka ve yasaya aykırı değildir. Bu nedenle ŞİKAYETİN KABULÜNE (Çanakkale İcra Hukuk Mahkemesi 2015/176 E.-2015/117 K.)

Tüm bu hususlar dikkate alındığında HMK madde 30 ve ilgili Anayasa maddeleri gereğince usul ve yasaya aykırı olarak uygulanmakta olan ve gerek borçluyu ve gerekse alacaklı tarafı mağdur eden bu uygulamanın yasa ve kanun gereğince iptali için mahkemenize başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : İİK, HMK ve ilgili sair mevzuat

NETİCE-İ TALEP : Yukarıda izah edilen ve mahkemenizce resen nazarı itibar alınacak nedenlerle; Memur muamelesi şikayetimizin kabulü ile Adana İcra Dairesi tarafından zorla kullandırılan ATGV araçlarının kullanımın iptali ile, bundan sonraki haciz işlemlerinde ATGV’nin zorunlu değil tercih edilmesi halinde kullanılmasına karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin kamuya bırakılmasını sayın mahkemenizden saygılarımla arz ve talep ederim.

ŞİKAYET EDEN VEKİLİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin