İcra Mahkemesi Ne demektir? Görevleri Nelerdir?
İcra mahkemesi (eski adı, “icra tetkik mercii”), icra-iflas dairelerini denetlemek ve icra-iflas hukukundan doğan bazı işlere bakmak üzere oluşturulmuş, özel görevli, tek hakimli, bir ilk derece mahkemesidir.
İcra mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır. İcra mahkemesine arz edilen hususlar ivedi işlerden sayılır. Bu nedenle icra mahkemelerinde dava ve işler adli tatilde de görülür. Yani icra daireleri ve icra mahkemeleri adli tatile tabi değildir.
Bir yerde icra mahkemesi yoksa, onun görevine giren işlere, asliye hukuk mahkemesi, icra mahkemesi sıfatıyla bakar. İcra avukatının da başlıca sorumluluğu mahkeme ve daireler arasındaki usulsüzlükleri gidermektir.
İcra mahkemesi, icra dairelerinin işlemlerinin doğru ve kanuna uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek ve kanunla kendisine verilen diğer icra görevlerini yerine getirmek üzere, icra dairesinin üstünde, icra dairesini devamlı gözetim ve denetim altında tutan organdır.
Her asliye mahkemesinin yargı çevresi içinde bir icra mahkemesi bulunur. İş yükü fazla olan yerlerde HSYK’nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından icra mahkemesinin birden fazla dairesi kurulabilir. Bu durumda birden fazla icra mahkemeleri arasındaki ilişki “iş dağılımı” ilişkisi olup HSYK tarafından belirlenir.
Ayrı bir icra mahkemesi bulunmayan yerlerde icra mahkemesinin görev alanına giren dava ve işlere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesi tarafından icra mahkemesi sıfatıyla bakılacaktır.
İcra mahkemeleri, kural olarak sınırlı inceleme yetkisine sahip olan bir mahkemedir. Bu mahkemelerde kural olarak belgeler üzerinde inceleme yapılır ve kural olarak duruşma yapılmaz. Tanık ve yemin deliline kural olarak başvurulamaz. Bu nedenledir ki, bu mahkemelerin verdiği kararlar, maddi anlamda kesin hüküm gücüne sahip değildir.
İcra mahkemesi hakimleri reddedilebilir. Bu konuda HMK hükümleri uygulanır. Ret talebinde bulunan dilekçesinde ret sebeplerini delilleri ile birlikte bildirmek zorundadır. Ret talebin reddi hakkındaki kararın temyizi, icra mahkemesinin işe bakmasına engel değildir. Ret talebinin reddi hakkındaki kararın bozulması halinde reddedilen hakimin verdiği kararın yerine getirilmesi geri bırakılır.
İcra Mahkemesinin Başlıca Görevleri
- Şikayetleri incelemek
- İtirazın geçici ve kesin kaldırılmasını incelemek
- Hacizde ve iflasta mal iflas masası elinde ise açılacak olan istihkak davalarına bakmak
- İhalenin feshini şikayet yoluyla incelemek
- Hacizde ve iflasta sıra cetveline karşı yapılan şikayetleri incelemek
- İcra takibinin iptali ve talikine karar vermek (itfa-zamanaşımı-imhal sebebiyle)
- Gecikmiş itiraz talebi icra mahkemesine yapılır
- Kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda itiraz icra mahkemesine yapılır
- İlamlı icrada icranın geri bırakılmasına karar vermek
- İflas idaresi üyelerini seçmek
- Adi konkordatoda konkordato teklifini almak, borçluya konkordato mühleti vermek, konkordato komiseri atamak ve komiserin ücretini belirlemek
- Konkordatoda borçlunun kabul etmediği çekişmeli alacakların, konkordato çoğunluğunun hesabında dikkate alınıp alınmayacağına karar vermek
- İcra iflas suçları hakkında ceza vermek
- İpotek alacaklısının borcu almaktan ve ipoteği çözmekten kaçınması halinde ipotek kaydının terkinine karar vermek
Dava olarak, icra mahkemesinde bakılan tek dava, istihkak davasıdır.
İcra Mahkemesi Kararlarına Karşı Başvurulabilecek Kanun Yolları
İstinaf
İcra mahkemesinin icra dairesi tarafından hesaplanan vekalet ücreti, 103 davetiyesinin uygulanma biçimi ve bu maddede düzenlenen davetiyenin içeriği, yediemin değiştirilmesi, hacizli taşınır malların muhafaza şekli, kıymet takdirine ilişkin şikayet, ihaleye katılmak için teminat yatırılması ve teminatın miktarı, satışın durdurulması satış ilanının iptali, süresi içinde satış istenmemesi nedeniyle satışın düşürülmesi, iflas idaresinin oluşturulması, icra mahkemesinin iflas idaresinin işlemleri hakkında şikayet üzerine verdiği kararlara karşı, iflas idare memurunun ücret ve masrafları hakkındaki hesap pusulası ve icranın geri bırakılmasına ilişkin kararla- rı dışındaki kararlarına karşı, ait olduğu hak veya malın değer veya miktarının bin lirayı geçmesi şartıyla istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvuru süresi tefhim veya tebliğden itibaren 10 gündür. İstinafta parasal sınır 2017 yıl için 2160 liradır.
Temyiz
Bölge adliye mahkemesinin kararlarına karşı kararın tebliğinden itibaren 1 ay içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Temyizde parasal sınır 10 bin liradır.
İstinaf ve temyiz hakkında HMK’ya ilişkin hükümler uygulanır.
İcra hukukunda genel mahkemelerin görevine giren davalar
- İtirazın iptali davası
- Borçtan kurtulma davası
- Menfi tespit davası
- İstirdat (geri alma) davası
- Hacizde ve iflasta sıra cetveline itiraz davası
- Tasarrufun iptali davası
- İflas davası
- İflasta mal üçüncü kişi elinde ise açılacak olan istihkak davası
- İhtiyati haciz kararı verilmesi
13.01.2019 tarihinde garanti bankasından aldığım sgk emekli maaşım hesabına ing bank avukatı tarafından, icradairesi kanalıyla 15260 tl bloke konuldu. Bu nedenle maaşımı çekemiyorum. Kredi çekerken muvafakatname verdimmi hatırlamıyorum. Haczi koyan icra dairesine sgk emekli maaşım haciz konulamaz diye denizli nöbetci icra dairesinden dilekçe gönderdim. Blokeyi kaldırmak için ne yapmalıyım
İcra dosyanızın incelenemsi gerekli.
Merhaba, Boğaziçi Elektrik tarafından 6 -7 ay önce oturmadığım yerde, kullanmadığım sayaç üzerine kaçak kullanım cezası kesildi. Itiraz ettim kabul edilmedi, Icra takibine başlanılmış, dün itiraz için gittim, 7 gün süresi varmış burdan bir şey çıkmaz, dava yoluna git dediler. Şimdi benim icra takibini durdurmak için hangi mahkemeye başvurmam gerekiyor; İcra mahkemesine mi, genel yetkili mahkemelere mi? Teşekkür ederim.
Selamlar Mehmet Bey, bu durumda menfi tespit davası açmanız gerekmektedir.
merhaba, biz bir şirkete hizmet verdik. ama maalesef kesilen faturamızı ödemiyorlar. direkt icraya mı yoksa ticaret mahkemesine başvurmamız lazım?
iyi çalışmalar
Selamlar, faturayı incelememiz gerekmektedir. Şartları oluşması durumunda direkt olarak icra takibi başlatılır.
İyi Akşamlar Ablamıza Turkcelde Dolayı Icralik Olmuş Ve Borcunu Ödeyemmiş Ve Avukat 3 Ay Hapis Ve Mahkeme Göreceksiniz Demiş
Selamlar, taahhütname imzalanmadıkça hapis cezası verilemez.
Merhaba bilgilendirmeler için teşekkürler Öncelikle Ben dershaneye yazılmıstım Ve 500 ₺ tutarı olan bır senet yaptık ancak ben derslere gıtmedım sebebı ıse kendılerının bana ders saatlerı hakkında vs bılgı vermemelerı daha sonra Whatsaap uzerınden gelmeyecegımı yetkılılerıne bıldırdım Daha sonra benı arayarak bu odemeyı yapmamı soyledıler bende yapmayacagımı ıptal ettıklerını soyledım ancak kendılerı Iptal etmemısler ve benı avukata vermısler Benden su an 1.093,82 ₺ Odeme yapmamı ıstıyorlar ve ıtıraz etmek ıcın Icra Mahkemesıne gıtmem gerektıgı soylendı Hak etmedıklerı bır para oldugu ıcın odemek ıstemıyorum eger mecburen odemek zorundaysam lutfen benım ıle paylasırmısınız Cok tesekkurler sımdıden
Selamlar, senet hukuka uygun olarak düzenlenmiş ise malesef herhangi bir itirazda bulunamazsınız. Senedin teminat senedi olup olmadığını kontrol etminizi öneririm.
Iyi gunler kolay gelsin internette yorumlarinizdan ulastim size bi sorum olacakti
2018 yilinda uzerimde 4 arac vardi 2 si sahsi aracim diger 2 si arkadas uzerine alamadigindan ben uzerime aldim bu esnada garanti bankasina borcum vardi ve taksitleri hic aksatmadim araclari sattik diger bankaya olan borcum u kapattim arkadas da babasinin uzerine aldi diger araclari ve benim ailevi sorunlarim oldu evimi ayirt etmek zorunda kaldim elden para aldigim kisi icraya verdi ve garanti de icraya verdi ama beni sucluyor bana borcu varken araclarini satti yani kisaca dolandirici gozu ile bakiyor mahkemede bana hapis cezasi verilirmi
Verilirse ne yapmam lazim?
Ya da suan ne yapmam lazim ?
Bilgi verirseniz cok memmun olurum
Orhan Bey dosyanızın detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu şekilde yönlendirmemiz mümkün değil.
Dosyayi nasil gonder e bilirim
Orhan Bey ikamet ettiğiniz şehirde bir avukat ile görüşmenizi tavsiye ederim. Kendisi ilgili mahkeme kalemine giderek dosyayı inceleyecektir.
Öncelikle merhabalar kazanmış olduğum iş mahkemesinde işveren istinafa gitmiş avukatım icra davası açmış fakat ısveren iflas vermiş avukatım uzerlerinde birşey gözukmuyor diyor bu benim kazanmış olduğum mahkemeden birşey alamam anlamına gelirmi mahkemeyi başlatan avukatım rahatsızlaďığı icin değiştirmek zorunda kaldım şimdiki avukat ta bana çok pasif geldi ben icra mahkemesinden şahsım olarak bilgi alabilirmiyim teşekkür ederim
Selamlar ben 3 sene önce birisine senetlı 12500 TL porc para verdim alamadim alacaklı olduğum parayı avukata verdim senette yazan 12.500 para avukat masraflarını düştükten sonra bana 7.500 veriyor masrafları karşı taraftan değilde benim bilgim dışında alacaklı olduğum rakamdan düşüyor doğrusu nedir bilgileriniz için teşekürederim
Avukatın %25’e kadar senet payından alma hakkı vardır.
icra dairesi teminat mektubunu nakde çevirmedi sebep olarak şirketin konkordato ilan etmesi gösterildi verilen teminat mektubu 2015 yılından kesin ve süresiz. iki aydır icra hukuk mahkemesinde ve hala bir sonuç yok. Hızlandırma imkanım yok mudur? yardımcı olursanız sevinirim.
Bu konuda hukuki danışmanlık almanızı öneririm.
İyi çalışmalar… Kiracım, kirayı ödemediği gibi 8 aydır aidatı da ödemiyor.
Kira sözleşme tarihi bitmeden 1 ay önce, noterden ihtarname ile borçlarını ödemelerini ve evi boşaltmalarını istedim. Sonuç alamadım. Avukattan bilgi aldım, süreç minumum 8 ay ve ücretide bir hayli yüklü idi. En kısa zamanda ve en az maliyetle nasıl çözebilirim.Bilgilendirmeler için teşekkürler.. Emeğinize sağlık… ‘Danışma ücretlidir’ kısmını şimdi gördüm. Ama sanıyorum telefon ile danışma diye düşünüyorum.Umarım yanılmıyorumdur…
Arkadasima kombiyo senedi ile kefil oldum odemezse maasimdan aylik 4000 tl tahaut verdim simdi gecinemiyorum bunun dusurulmesi icin ne yapabilirim hukuki veya icra dairesine basvurup dusurulmesini isteme hakkim varmi
tüketici hakem heyetinden aldığım ilamı icra yoluyla tahsil etmek için Balıkeirde bulunan 4 adet icra mahkemesinden hangisine başvurmalıyım.
İcra takibini açarken herhangi bir icra dairesini belirtmenize gerek yok. Tevzi sistemi tarafından otomatik belirlenir icra dairesi.
Sayın avukatım.2013 te açilan bir icra dosyası maasima ve ilerde emekli olmam halunde SGK ya emekli ikramiyesi üzerine 10 bin lira haciz konmus.2018 de dosya no degismis yine sgk ya 20 bin haciz eklenmis.2020 de yine dosya no degismis 27 bin haciz konmus.şu an üç dosyadaki miktarlar sgk kayitlarinda oldugu gibi duruyor.bu normalmi.bir borç üç dosya ilerde yine dosya no degistirip haciz eklemeyecekleride muamma..en son guncel hali gecerli degilmi.ben ne yapabilirim.tesekkur ederim.
Kredi kartımın borcundan dolayı ilamsız icra kağıdı geldi. İşsiz olduğum için ödeyemediğimi belirttim ama hapis falan dediler,annemin evine gelip eşyaları haczederiz dediler. Üzerime kayıtlı tek bir şey yok telefon hattım dışında. İcra dairesine gidip ne yapmam gerekiyor rica etsem bilgi verebilir misiniz
iyi günler ben yüzde 65 şizofren hastasıyım ilaç kullanmadığım zaman farklı biri oluyorum hastanede de yatmışlığım var ben bir senet imzalamışım çalışmadığım yetkim olmayan bir işyerine kefil olmuşum hatırlamıyorum bu konuda ne yapabilirim imza benim doğru fakat imzaladığımı hatırlamıyorum.İcra Hukuk mahkemesine engel raporumu verdim sonuç ne olur.