İcra Harç ve Giderleri

İcra Harç ve Giderleri

İcra takibi esnasında yapılan giderin tamamına icra harç ve giderleri denilir.

İcra iflas hukukunda harçlar da, Harçlar Kanununa göre belirlenir.

İcra giderleri, icra harçlarından ve asgari ücret tarifesine göre hesaplanan vekalet ücretinden oluşur.

İcra giderlerine kural olarak takipte haksız çıkan taraf katlanır.

Ancak, cezaevleri harcı, takibi kazansa da kaybetse de daima alacaklıdan alınır, borçluya yükletilemez.

Bazı işler ise, harçtan muaftır: Örneğin değeri 50 Lirayı geçmeyen takipler, ayda 100 Lirayı geçmeyen na­fakalar gibi.

Ayrıca, icra giderleri, kendisinin ve ailesinin geçimini önemli ölçüde sıkıntıya düşürecek olan taraf, adli yardımdan yararlanabilir. İcra işlerinde adli yardıma, icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu, icra mah­kemesi karar verir.

Başvuru Harcı

İlamlı ve ilamsız icra takiplerinde, takibin başında takip talebinde bulunan alacaklıdan alınır.Maktu, yani miktarı belirli bir harçtır.

Tahsil Harcı

İcra takibinin sonuçlandırdığı aşamaya göre, takibin sonunda, takip konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınan harçtır.

Cezaevleri Harcı

İcra takibinin sonunda, takibi kazansa da, kaybetsede daima alacaklıdan alınan, hiçbir şekilde borçluya yükletilmeyen ve tahsil olunan paranın % 2’si oranında alınan harçtır.

Peşin Harç

İlamsız icrada takip talebinde bulunan alacaklıdan, takibin başında, alacak miktarının binde beşi oranında alınan harçtır.

İcranın Yerine Getirilmesi Harcı

Konusu para ile değerlendirilmesi mümkün olmayan (örneğin çocuk teslimi) ilamlı takiplerde, takibin sonunda, maktu olarak alınan harçtır.

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

  • İlk yayınlanma tarihi: 05 Şubat 2018

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!