Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 452

HMK 452. Madde

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 452. maddesi şu şekildedir:

Yürütme

Madde 452 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Başlık

HMK’nın 452. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ONİKİNCİ KISIM: Son Hükümler

Madde başlığı şu şekildedir: Yürütme

Gerekçe

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 452. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

Yürütme maddesidir.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Tasarının 455 inci maddesi, teselsül nedeniyle 458 inci madde olarak aynen kabul edilmiştir.

TBMM Kabul Metni

458’inci maddeyi kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) – Sayın Başkan, düzeltmelerle ilgili bir talebimiz var.

BAŞKAN – Tasarının görüşmeleri tamamlanmıştır.

Şimdi, tasarının tümünü oya sunmadan önce konuşmak mı istiyorsunuz?

Buyurun.

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) – Sayın Başkanım, yüksek Genel Kurul tasarının 5 ila 10’uncu maddelerini metinden çıkarmıştır. Bu çıkarma teselsülde değişim doğurmuştur. Bu bağlamda, atıf maddelerinin ki 49, 50, 51, 70, 135, 136, 159, 181, 256, 257, 268, 276, 312, 348, 349, 350, 352, 357, 362, 363, 368, 372, 374, 375, 378, 379, 383, 386, 401, 402, 441, 449 ve gözden kaçan diğer atıf maddeleri bakımından gerekli uyumun yapılması, düzeltilmesi noktasında Genel Kurulun oyuna bu durumun sunulmasını takdirlerine arz ediyorum efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Bu redaksiyon isteğiniz yerine getirilecektir.

Bununla birlikte tasarının tümünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

Buyurunuz Sayın Bakan. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şu an itibarıyla, 2004 yılında başlatılmış olan bir çalışmanın yasalaşmasını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu, uzunca bir süredir üzerinde reform yapılmak istenen ama bir türlü neticeye gidemeyen bir yasamız idi ama bugün itibarıyla, gruplarımızın katkısıyla, iş birliğiyle Parlamentomuzun, 23’üncü Dönem Parlamentomuzun çok hayırlı olarak altına imza attığı önemli yasalardan bir tanesi de bu. İnanıyorum ki hukuk yargılamalarında süreyi kısaltacak, adalet bekleyen vatandaşlarımızın beklentilerini önemli ölçüde kolaylaştıracak bir düzenleme yaptık.

Ben, tekraren, bu çalışmada emeği geçen tüm bürokrat arkadaşlarıma, akademisyen arkadaşlarımıza ve Parlamentoda Komisyonda çalışan uzmanından Komisyon üyesine ve bütün gruplarımıza, grup başkan vekillerimize ve milletvekillerimize teşekkür ediyor, yasanın hayırlı olmasını temenni ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Ergin.

Komisyon Başkanı Sayın İyimaya da kısa bir teşekkür konuşması yapacaktır.

Buyurunuz.

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET İYİMAYA (Ankara) – Başkanımızı ve yüksek Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, aziz milletimizin daima arzuladığı uzlaşma özleminin Büyük Mecliste gerçekleştiği mutlu zamanın içindeyiz. Millet, esasen, tabiatında var olan gerilimli diyalektiğe rağmen, siyaset kurumundan aynen bugün olduğu gibi önemli projelerde uzlaşma ve çözüm dayanışması beklemektedir.

Hayatın ve adaletin muhtaç olduğu bu büyük eserin ortak ve özenli mimarları olarak hukuk bilim adamlarımıza, hâkimlerimize, Bakanlık bürokrasisine, Barolar Birliğine, Kardeşim Adalet Bakanımız dâhil süreçteki bütün adalet bakanlarımıza, siyasal partilerimize, en başta Büyük Meclise, onun manevi kişiliğinde görüşmeleri yürüten Başkanımız dâhil Divana, bütün milletvekillerimize, değerli grup başkan vekillerimize, kıymetli üyelerimizin terkibiyle müşekkel Adalet Komisyonumuza,hasılı, Parlamento bürokrasisi dâhil katkısı olan herkese şükran borçluyuz.

Büyük Meclisin hukuk ve uygarlık dünyamıza armağanı olan bu onurlu eserin hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Aziz milletimizin ve tarihin huzurunda hürmetle eğiliyorum, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın İyimaya.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir