Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 37

Sayfa içeriği:

  2 Dakikalık Okuma

HMK 37. Madde

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 37. maddesi şu şekildedir:

HMK Madde 37:Hakimin Davaya Bakmaktan Yasaklılığı ve Reddi – Hakimin bizzat çekilmemesi hali

Madde 37 – (1) Hakim, reddini gerektiren sebeplerden biri varken bizzat çekilmezse, iki taraftan biri ret talebinde bulununcaya kadar davaya bakabilir.
Birinci Kısım:Genel Hükümler
Üçüncü Bölüm:Hakimin Yasaklılığı, Reddi ve Hukuki Sorumluluğu
Birinci Ayırım:Hakimin Davaya Bakmaktan Yasaklılığı ve Reddi
Madde başlığı:Hakimin bizzat çekilmemesi hali

Gerekçe

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 37. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

Maddede yer alan düzenleme, 1086 sayılı Kanunun 31. maddesinin birinci fıkrasının dili sadeleştirilerek aynen tekrarından ibarettir. 1086 sayılı Kanunun 31. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan kural ise bu düzenlemeye alınmamıştır. Ret sebepleri hakimin şahsında gerçekleşmişse, hakim bu inancı taşıyorsa, tarafların her ikisi de muvafakat etsin yahut etmesin, hakim, yine kendi kendisini reddedebilir. Çünkü kendi kendini ret yetkisi hakime tanınmış olan yetkilerden birisi konumundadır. Öte yandan, ret kurumu hakimin tarafsızlığıyla ilişkili bir kurum konumundadır ve tarafsızlık, hukukumuz bakımından da yargılamaya ilişkin temel bir hak olan adil yargılanma hakkının unsurları arasında yer alan, kanuni bağımsız ve tarafsız bir mahkeme önünde yargılanma unsuruyla yakından ilişki içerisindedir. Bu sebeple, tarafların muvafakat göstermesi halinde hakimin kendi kendisini ret yetkisini kullanamayacağını kabul etmek, bir anlamda tarafların bu bağlamdaki tasarrufuyla bağlı tutmak, ne hakimin işleviyle ne de yargı bağımsızlığı kurumu ile bağdaştırılabilir.

Not: Bu sayfada yer alan “Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 37. maddesi” direkt olarak “mevzuat.gov.tr” isimli Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının paylaşıldığı resmi web sitesinde yer aldığı şekilde aynen paylaşılmaktadır. Maddeyi etkileyen kanun değişiklikleri takip edilmekte ve tarafımızca güncellenmektedir.

Kanunlar

Yargıtay Kararları

  • Güncellenecek

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçindekiler