HMK 204. Madde
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 204. maddesi şu şekildedir:
İspat ve Deliller – İlamların ve resmi senetlerin ispat gücü
Madde 204 – (1) İlamlar ile düzenleme şeklindeki noter senetleri, sahteliği ispat olunmadıkça kesin delil sayılırlar.
(2) İlgililerin beyanına dayanılarak noterlerin tasdik ettikleri senetlerle diğer yetkili memurların görevleri içinde usulüne uygun olarak düzenledikleri belgeler, aksi ispatlanıncaya kadar kesin delil sayılırlar.
(3) Mahkeme, yukarıdaki belgelerden biri hakkında şüphe uyandıran bir hal görürse, ilgili daireden açıklama isteyebilir.
Başlık
HMK’nın 204. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KISIM: İspat ve Deliller – İKİNCİ BÖLÜM: Belge ve Senet
Madde başlığı şu şekildedir: İlamların ve resmi senetlerin ispat gücü
Gerekçe
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 204. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
Maddede resmi senetlerin ispat gücü, açık ve yalın şekilde düzenlenmiştir. Madde metninde 1086 sayılı Kanundaki hükme göre esaslı bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak konunun daha anlaşılır olması için, ilgililerin beyanına dayanılarak noter senetlerine geçirilen kayıtlarla, diğer yetkili memurların görevleri içinde usulüne uygun olarak düzenledikleri belgelerin, aksi sabit oluncaya kadar kesin delil sayılacağı hususu, ilamlar ve düzenleme şeklindeki noter senetlerinden farklı olarak ayrı bir fıkra halinde düzenlenmiştir.
Bu maddede resmi belgeler düzenlendiği için, maddede belirtilmemekle birlikte, ilamlar ile veya noterde düzenleme şeklinde yapılan senet kuvvetinde sayılan belgelerin de, bu madde kapsamında kabul edilmesi gerekir. Örneğin: Mahkeme huzurunda yapılan sulhler, resmi vasiyetname düzenlenmesi ve tereke tespiti gibi resmi belgeler de resmi senet kuvvetine sahiptir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 208 inci maddesinin ikinci fıkrasında geçen “sabit sayılıncaya” ibaresi, hükme açıklık sağlanması amacıyla “ispatlanıncaya” olarak değiştirilmiş ve madde teselsül nedeniyle 210 uncu madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM GENEL KURULU
TBMM Genel Kurulunda 5., 6., 7., 8., 9. ve 10. maddeler tasarı metninden çıkartılmış ve diğer maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.