HMK 155. Madde
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 155. maddesi şu şekildedir:
Duruşma – Tutanağın imzalanması ve imza atamayanların durumu
Madde 155 – (1) Tutanak, hakim ve zabıt katibi tarafından derhal imzalanır.
(2) Tutanağa imza atamayacak durumda olan kimsenin parmak izi alınır, bunun hangi parmağa ait olduğu belirtilir. Ancak elinde parmak bulunmayanlar, imza yerine mühür veya özel işaret kullanabilirler.
Başlık
HMK’nın 155. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KISIM: Yazılı Yargılama Usulü – BEŞİNCİ BÖLÜM: Tahkikat ve Tahkikat Sırasındaki Özel Durumlar – İKİNCİ AYIRIM: Duruşma
Madde başlığı şu şekildedir: Tutanağın imzalanması ve imza atamayanların durumu
Gerekçe
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 155. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
Madde 1086 sayılı Kanunun 152 nci maddesine tekabül etmekte ve tutanağın imza altına alınması düzenlenmektedir. Maddenin birinci fıkrasında, hakim ve zabıt katibine tutağın derhal imzalanması gereği hatırlatılmaktadır. Zira dava evrakının ana belgelerinden biri de tutanaklardır. Bu belgenin tartışma yaratmayacak bir biçimde düzenlenmesi davanın selameti bakımından önem taşır. İkinci fıkrada ise tutanağa imza koyması gereken ve fakat imza bilmeyenler ile imza veya parmak izi koyamayanların durumu açıklanmıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 159 uncu maddesinin birinci fıkrasında geçen “katip” ibaresi, Tasarının genelindeki kullanımıyla uyum sağlanması amacıyla “zabıt katibi” şeklinde değiştirilmiş ve madde teselsül nedeniyle 161 inci madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM GENEL KURULU
TBMM Genel Kurulunda 5., 6., 7., 8., 9. ve 10. maddeler tasarı metninden çıkartılmış ve diğer maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.