Adli yardım talepli açılan bir davada adli yardım talebi hakim tarafından reddedilebilir. Adli yardım talebinin reddedilmesi durumunda kişinin bu karara itiraz etme hakkı mevcuttur. İtiraz yazılı bir dilekçeyle yapılır.
Adli Yardım Talebinin Reddine İtiraz Dilekçesi -1-
AİLE MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
Dosya No:
(Karar İtiraz Eden) DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
KONUSU : … tarihli Adli yardım talebinin reddine ilişkin karara itirazımız hakkındadır.
TEBLİĞ TARİHİ:
AÇIKLAMALAR:
Mahkemenizin yukarıda belirtilen esas numaralı dosyasında boşanma talebi ile … tarihinde adli yardım talebi ile dava açmıştık. Sayın mahkemenizin … tarihli Dosya Takip Tutanağının 2. maddesinde adli yardım talebimizin reddedildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Adli yarım talebinin tarafınızca reddi haksız ve dayanaktan yoksundur. Şöyle ki; 6100 Sayılı kanunun (HMK) 337 maddesinin değişik 1. fıkrası uyarınca (Değişik fıkra: 6459 S.K. – K.T: 11.04.2013 – R.G.T: 30.04.2013/m.23) Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.” denmektedir. Sayın mahkemenin tarafımıza gönderdiği tutanakta matbu olarak yazıldığı açıkça belli olan bir ifade ile “adli yardım talebine ilişkin yeterli bir delil” sunmadığımız belirtilmektedir. Zira sayın mahkemeye … tarihinde sunduğumuz dava dilekçesinin eklerinde müvekkilimin ekonomik olarak mahkeme masraflarını karşılamayacak ölçüde sıkıntılı olduğu apaçık ortadadır. Sayın mahkemenin bu delilleri yeterince incelemediği kanaati tarafımızca oluşmuş ve iş bu itirazın yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
DELİLLER: … tarihli dava dilekçesi ve ekleri
HUKUKİ NEDENLER: HMK, 6459 s.k. ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları açıklandığı üzere ilgili kanunların amir hükümlerine ve hukuka aykırı bir şekilde verilen Adli Yardım Talebinin Reddine karşı karara İTİRAZ EDİYORUZ. Bu kararın düzeltilerek ADLİ YARDIM TALEBİMİZİN KABULÜNE karar verilmesini sayın mahkemeden vekâleten arz ve talep ediyoruz.
Karara İtiraz Eden Davacı Vekili
Adli Yardım Talebinin Reddine İtiraz Dilekçesi -2-
ADANA X MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI: |
|
VEKİLİ: |
|
|
|
KONU: |
Adli yardım talebinin reddine karşı itirazlarımızın sunulması hakkında |
AÇIKLAMALAR: |
|
- …/…/… tarihinde mahkemenizden kanunda belirtilen gerekli şartlar yerine getirilerek adli yardım talebinde bulunulmuş olup; …/…/… tarihli karar ile müvekkilimizin kanunda yer alan “yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler” kapsamında olunmadığından söz edilerek adli yardım talebimiz reddedilmiştir.
- Tarafınıza sunulan belgeler çerçevesinde müvekkilimizin yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olduğu açıkça ortadadır. Adli yardım talebimin kabul edilmemesi durumunda müvekkil davayı takip etmekte zorluğa düşecektir.
- Tüm bu nedenlerle adli yardım talebimizin reddine dair itirazlarımız ve talebimizin tekrar değerlendirmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.
DELİLLER: Adli yardım talebi belgeleri, … Mahkemesi kararı ve sair tüm deliller.
HUKUKİ SEBEPLER : 6100 Sayılı HMK. m. 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340.
TALEP SONUCU : Yukarıda açıklanan nedenlerle, adli yardım talebimizin reddine dair itirazımızın kabulü ile tekrar değerlendirmesini vekaleten arz ve talep ederiz. Saygılarımızla.
Adli Yardım Talebinin Reddine İtiraz Dilekçesi -3-
ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
DOSYA NO: E.
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
KONU: Adli yardım talebinin reddi kararına itirazlarımızın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR
Adli yardımdan yararlanma talebimiz harçların azlığı ve davacının özel avukat ile kendisini temsil ettirdiği gerekçeleriyle ret edilmiştir.
Öncelikle harçların azlığı göreceli bir kavram olup örneğin 50 TL kimine göre hiçbir değer taşımazken kimine göre büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla müvekkilimin tamamlaması gereken 320 TL ,onun bir ayını geçirdiği harçlığının miktarıdır ve kendisi için ciddi bir rakamdır.
Özel avukatla temsil konusunda ise ; çocukların da, şahsım gibi Sağlık Meslek Lisesinden mezun olması sebebiyle oluşan özel sempatim nedeniyle ve ücretimi peşin alma zorunluluğum da bulunmadığından, kendilerine çok cüzi rakamlardan oluşan taksitlerle ödeme yapabileceklerini hatta bazen önerdiğim bir kitabı alıp okuyarak dahi taksit ödemiş olabileceklerini belirttim. Zira tek bir bireyin dahi adalete inancını sağlamanın tüm maddi ve manevi durumlardan değerli olduğuna inanıyorum.
Müvekkil öğrencidir. Ailesinin parasıyla geçimini sağlamaktadır. Sınıfında bulunan tüm arkadaşları staj ücretini almışken sadece davalı kurumda çalışan bu iki çocuk staj ücretini almamıştır. Aynı durumdaki diğer arkadaşının, 1 Asliye Hukuk Mahkemesi 2018/16 E. Sayılı dosyasında adli yardım talebi kabul edildiği için muhtemelen o da hakkını arayabilecektir. Dolayısıyla müvekkil söz konusu masraflar yüzünden belki de alacağına kavuşamayan tek öğrenci olarak kalacaktır. Çünkü kendisiyle yaptığım telefon görüşmesinde tamamlaması gereken miktarı bu süreçte bulmasının neredeyse imkansız olduğunu belirtmektedir.
Sunduğumuz belgeler ve anlatmaya çalıştığımız durumu nedeniyle müvekkilin adli yardım talebine ihtiyacı olduğu sabittir. Bu nedenlerle adli yardım talebinin KABULUNE karar verilmelidir.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda bahsedilen ve mahkemece resen dikkate alınacak sebeplerle; Müvekkilin yargılama giderlerini karşılayacak maddi durumunun olmamasından ötürü ,adli yardım talebinin reddi kararının kaldırılarak ADLİ YARDIM TALEBİNİN kabulüne karar verilmesini talep ederiz.
Davacı Vekili
Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi
Adli Yardım Talebinin Reddine İtiraz Dilekçesi -4-
ADANA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI: | |
VEKİLİ: | |
KONU: | Adli yardım talebinin reddine karşı itirazlarımızın sunulması hakkında |
AÇIKLAMALAR: |
…/…/… tarihinde mahkemenizden kanunda belirtilen gerekli şartlar yerine getirilerek adli yardım talebinde bulunulmuş olup; …/…/… tarihli karar ile müvekkilimizin kanunda yer alan “yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler” kapsamında olunmadığından söz edilerek adli yardım talebimiz reddedilmiştir.
Tarafınıza sunulan belgeler çerçevesinde müvekkilimizin yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olduğu açıkça ortadadır. Adli yardım talebimin kabul edilmemesi durumunda müvekkil davayı takip etmekte zorluğa düşecektir.
Tüm bu nedenlerle adli yardım talebimizin reddine dair itirazlarımız ve talebimizin tekrar değerlendirmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.
DELİLLER: Adli yardım talebi belgeleri, …. Mahkemesi kararı ve sair tüm deliller.
HUKUKİ SEBEPLER : 6100 Sayılı HMK. m. 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340.
TALEP SONUCU: Yukarıda açıklanan nedenlerle, adli yardım talebimizin reddine dair itirazımızın kabulü ile tekrar değerlendirmesini vekaleten arz ve talep ederiz. Saygılarımızla.
Adli Yardım Talebinin Reddine İtiraz Dilekçesi 5 (İş Mahkemesi İçin)
İŞ MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE
DOSYA NO :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALILAR :
KONU : Adli yardım talebinin reddi kararına karşı itirazlarımızın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR
1-) Yukarıda esas numarası yazılı sayın mahkemeniz dosyasının 8 numaralı duruşma tutanağının 1 numaralı ara kararında adli yardım talebimizin reddedildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.
2-) Adi yardım talebimizin sayın mahkemece reddi haksız ve hukuki dayanaktan yoksundur. Şöyle ki; 6100 sayılı kanunun (HMK) 337. Maddesinin değişik 1. Fıkrası uyarınca (Değişik fıkra: 6459 S.K – K.T. 11.04.2013 – R.G.T: 30.04.2013/m. 23) Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.” denmektedir. Sayın mahkemeye dava dilekçesinin eklerinde sunulan evraklardan da anlaşılacağı üzere müvekkilimin ekonomik olarak mahkeme masraflarını karşılayamayacak ölçüde sıkıntılı olduğu apaçık ortadadır. Bu sebeple adli yardım talebimizin reddine ilişkin karara itiraz ediyoruz.
3-) Sayın mahkemeye sunulan belgeler çerçevesinde müvekkilimizin yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun kaldığı açıkça ortadadır. Adli yardım talebimizin kabul edilmemesi durumunda müvekkil davayı takip etmekte zorluğa düşecektir. Tüm bu nedenlerle adli yardım talebimizin reddine dair itirazlarımızın ve talebimizin tekrar değerlendirilmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ DELİLLER : Adli yardım talebi belgeleri, Kolluk tutanakları, 06.12.2018 tarihli dava dilekçemiz ve ekleri, tanık, bilirkişi, SGK tahkikat evrakları vs. her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları açıklandığı üzere adli yardım talebimizin reddine ilişkin karara itiraz ediyoruz. Bu kararın düzeltilerek adli yardım talebimizin kabulüne karar verilmesini sayın mahkemeden vekaleten talep ederim.
Davacı Vekili