Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır
Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.
Bu durumda ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere erkeğe verildiğinin, kadının isteği ve onayı ile bozdurulup harcandığının kanıtlanması halinde erkek almış olduğu ziynet eşyalarını iadeden kurtulur.
Somut olayda davalı- karşı davacı, dava konusu yaptığı ziynetlerin, eşi tarafından araba alınmak amacıyla bozdurulduğunu belirterek ziynetlerin aynen iadesini veya bedelinin tahsilini istemiştir.
Davacı-karşı davalı ise, küçük altınların bozdurulup balayına gidildiğini, geri kalan ziynetlerin ise kadın tarafından giderken
yanında götürüldüğünü iddia etmiştir. Davalı-karşı davacı (kadın) tanıkları, kadına takılan ziynetlerin erkek tarafından bozdurularak bir kısmı ile borçlarının ödendiğini, bir kısmı ile de araba alındığını beyan etmişlerdir.
Toplanan tüm deliller birlikle değerlendirildiğinde, davalı-karşı davacının ziynetlerinin evliliğin devamı sırasında erkek tarafından alındığının ve kadına iade edilmediğinin kabulü gerekir. Davalı-karşı davacının bu iddiası kanıtlandığına göre, ziynet eşyalarına ilişkin talebinin tamamının kabulüne karar verilmesi gerekirken, kısmen kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir. (Y2HD, 30.09.2015, E. 2015/1926, K. 2015/16933)
Kaynak: https://www.yargitay.gov.tr/
0 Yorum