Evliliğin Nisbi Butlanı Ne Demektir?
Nisbî butlanla sakat olan evlikler hâkimin kararına kadar geçerli bir evliliğin bütün sonuçlarını doğurur. (TMK md 154-155)
Evlenmenin nisbî butlanı kendiliğinden gerçeklemeyeceği için dava açılması gerekmektedir. Bu sebeple nisbî butlanla sakat olan evliliklerin sonlandınlması ancak hâkim kararıyla mümkündür. Batıl bir evlilik ancak hâkimin kararıyla sona erer.
Nisbî butlanla sakat olan evliliğin hâkim kararıyla sonlandırılması halinde kesinleştiği tarih itibarıyla butlan kararı ileriye etkili olur. Evlenmenin nisbî butlanla iptaline ilişkin karar geçmişe etkili değildir.
Nisbî butlanla sakat olan evlilik kamu düzenini değil tarafların düzenini zedelediğinden ileri sürülmesi her zaman mümkün değildir. Nisbî butlanla sakat olan evliliğin kurulmasından sonra belirli bir süre geçmiş olursa tarafların düzenini zedeleyen sakatlık artık ileri sürülemez.
Nitekim nisbî butlan sebebiyle iptal davası açma hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak altı ay ve her hâlde evlenmenin üzerinden beş yıl geçmekle düşeceği için bu süreler içinde iptal davası açmayarak evlenme geçerli duruma getirilebilir. Nisbî butlan davası açma hakkı ise mutlak butlan davasından farklı olarak
sadece eşlere ve yasal temsilciye verilmiştir.
Evliliğin Nisbi Butlanı Davasını Kimler Açabilir?
Nisbî butlan davası açma hakkı ise mutlak butlan davasından farklı olarak sadece eşlere ve yasal temsilciye verilmiştir.
Evliliğin Nisbi Butlanı Sebepleri Nelerdir?
AYIRT ETME GÜCÜNDEN GEÇİCİ YOKSUNLUK SEBEBİYLE EVLENMENİN İPTALİ DAVASI (TMK md 148)
Eşlerden birinin evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması hâlinde evlenme nisbî butlanla batıldır.
İRADE SAKATLIĞI SEBEBİYLE EVLENMENİN İPTALİ DAVASI (TMK md 148)
Evlenme sözleşmesinin geçerli olabilmesi için iç irade ile dış irade arasında uyumsuzluk bulunmamalıdır. Bilindiği üzere iç irade ile dış irade arasında uyumsuzluk irade sakatlığının göstergesidir.
0 Yorum