CUMHURİYET BAŞSAVCISININ İTİRAZI NASIL OLUR?
Yargıtay ceza dairelerinin vermiş olduğu kararlar hakkında gidilebilen bir kanun yoludur. Ceza dairelerinin temyiz incelemesi sonucu vermiş olduğu kararlar hakkında bu kanun yoluna başvurmak mümkündür. Ceza dairesinin hangi kararları hakkında bu itiraz yoluna gidilebileceği konusunda kanunda açık düzenleme yoktur.
Kanun koyucu itirazın sebeplerini belirtmemiştir. Daire kararlarında hukuki yanlışlık ve hatalar yapıldığı gerekçesiyle bu yola başvurmak mümkündür.
Kanun koyucu dairenin hangi kararlan hakkında kanun yoluna gidilebileceğini göstermemiştir. Fakat itiraz olağanüstü bir kanun yoludur. Dairenin esastan ret (onama) kararı kesindir. Bozma ve ıslah kesin değildir. Bu yüzden sadece onama kararları hakkında bu kanun yoluna gidilebilmesi gerektiğini savunanlar bulunmaktadır.
İTİRAZ SÜRESİ
Sanığın aleyhine başvurularda süre otuz gündür. Otuz günlük süre, Yargıtay ilamının Başsavcıya verilmesi tarihinden itibaren başlar. Süre sınırlaması sanığın aleyhine yapılacak itirazda geçerlidir (CMK md 308). Sanığın lehine yapılan başvurularda süre sınırı yoktur.
Bu kanun yoluna gitme yetkisi sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına tanınmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı re’sen veya istem üzerine itiraz başvurusunda bulunabilir (CMK md 308).
0 Yorum