CMK Madde 310
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 310. maddesi şu şekildedir:
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurması
Madde 310 – (1) 309 uncu maddede belirtilen yetki, aynı maddenin dördüncü fıkrasının (d) bendindeki hallere özgü olmak üzere ve kanun yararına olarak re’sen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından da kullanılabilir.
(2) 309 uncu madde gereğince Adalet Bakanlığı tarafından başvurulduğunda bu yetki, artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından kullanılamaz.
Başlık
CMK’nın 310. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ALTINCI KİTAP: Kanun Yolları – ÜÇÜNCÜ KISIM: Olağanüstü Kanun Yolları – İKİNCİ BÖLÜM: Kanun Yararına Bozma
Madde başlığı şu şekildedir: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurması
Gerekçe
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 310. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
Maddeye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmünün içerdiği cezanın kaldırılması veya hükümlüye daha hafif bir cezanın verilmesi gerektiğini, Adalet Bakanının 344 üncü madde gereğince yaptığı başvuru dışında doğrudan doğruya veya uyarı üzerine öğrendiğinde kanun yararına olarak Yargıtay ilgili ceza dairesine re’sen başvurabilecektir, ancak başvuru 344 üncü maddenin dördüncü fıkrasının (4) numaralı bendinde yazılı halde yapılabilecektir. Ancak bu konuda Adalet Bakanının başvurusu varsa yetki artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısınca kullanılamaz.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının “Kanun yararına bozma” başlıklı 344 üncü maddesi ile “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurması” başlıklı 345 inci maddesi sistematik açıdan daha uygun olacağı düşüncesiyle “Kanun Yararına Bozma” başlıklı İkinci Bölüm altında düzenlenmiştir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 344 üncü maddesi 309 uncu, 345 inci maddesi 310 uncu madde olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:
310 uncu maddeyi okutuyorum:
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurması
MADDE 310. – (1) 309 uncu maddede belirtilen yetki, aynı maddenin dördüncü fıkrasının (d) bendindeki hâllere özgü olmak üzere ve kanun yararına olarak re’sen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından da kullanılabilir.
(2) 309 uncu madde gereğince Adalet Bakanı tarafından başvurulduğunda bu yetki, artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından kullanılamaz.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.