Savcılık Tekit Yazısı

Savcılık tarafından başka bir kuruma bir belgenin getirilmesi talepli gönderilen yazıya müzekkere denir. İlgili kurumun bu müzekkereye cevap vermemesi durumunda ise savcılık bu kez tekit yazısı göndererek talebini üsteler. Yani, önceden gönderilen müzekkere (yazı) ile istenen belge veya bilgi elde edilememişse, savcılık tekit yazısı göndererek talebin tekrar edildiğini ve bu belgenin sağlanması gerektiğini ifade eder.

Aşağıda ilk olarak savcılık tarafından gönderilen tekit yazısının örneğini, ardından savcılıktan tekit gönderilmesi talepli hazırlanan dilekçeyi paylaşacağım.

Savcılık Tekit Yazısı Örneği

T.C.
ADANA
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
HAZIRLIK BÜROSU

02/11/2023

Soruşturma No: 2023/1234 CBS Soruşturma Dosyası

ADANA İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE

İLGİ: 21/09/2023 tarih ve 2023/73922 soruşturma sayılı yazımız.

İlgi sayılı yazımızla istenilen hususlara bugüne kadar bir cevap verilmediği anlaşılmıştır.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 332. maddesi uyarınca yazımıza on gün içinde cevap verilmesi zorunlu olup, eğer bu süre içinde istenen bilgilerin verilmesi imkansız ise, sebebi ve en geç hangi tarihte cevap verilebileceği aynı süre içinde bildirmelidir. Aksi halde sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununun 257. maddesine aykırılıktan adli işlem yapılacaktır.

İlgi sayılı yazımız ile istenilen hususların bir an evvel yerine getirilmesi TEKİDEN rica olunur.

Cumhuriyet Savcısı

Savcılıktan Tekit Yazısı Yazılması Talebi

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

SORUŞTURMA NO:

TALEPTE BULUNAN ŞİKAYETÇİ:

VEKİLİ:

ŞÜPHELİLER:

KONU: Yankesicilik ve Dolandırıcılık Asayiş Şube Müdürlüğü’ne tekit müzekkeresi yazılması talebi hakkında

AÇIKLAMALAR

12.09.2023 tarihinde şüpheliler hakkında tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur. Dosyanın bulunduğu savcılık kaleminden edinilen bilgiye göre şüphelilerin ifadesinin alınması için dosyanın bulunduğu Savcılık Hazırlık Bürosu’nca Yankesicilik ve Dolandırıcılık Asayiş Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmış ve fakat bu müzekkereye henüz bir cevap verilmemiştir.

Şikayetin üzerinden 4 aya yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın ilerlemesi için en önemli adım olan şüphelilerin ifadesi dahi alınamamıştır. Etkili bir soruşturma yapılmaması durumunda müvekkilim hak kaybına uğramaya devam edecektir. Bunun önüne geçilmesi için Yankesicilik ve Dolandırıcılık Asayiş Şube Müdürlüğü’ne şüphelilerin ifadesinin alınması için tekiden müzekkere yazılması talebinde bulunma zorunluluğu tarafımızca gerekli görülmüştür.

HUKUKİ SEBEPLER: CMK, TCK ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeple şüphelilerin ifadesinin alınabilmesi için Yankesicilik ve Dolandırıcılık Asayiş Şube Müdürlüğü’ne  müzekkere yazılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Talepte Bulunan Şikayetçi Vekili

İlgili Kanun Maddeleri

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 'Bilgi İsteme' başlıklı 332. maddesi

Madde 332 – (1) Suçların soruşturma ve kovuşturması sırasında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından yazılı olarak istenilen bilgilere on gün içinde cevap verilmesi zorunludur. Eğer bu süre içinde istenen bilgilerin verilmesi imkansız ise, sebebi ve en geç hangi tarihte cevap verilebileceği aynı süre içinde bildirilir.

(2) Bilgi istenen yazıda yukarıdaki fıkra hükmü ile buna aykırı hareket etmenin Türk Ceza Kanununun 257. maddesine aykırılık oluşturabileceği yazılır. Bu durumda haklarında kamu davasının açılması, izin veya karar alınmasına bağlı bulunan kişiler hakkında, yasama dokunulmazlığı saklı kalmak üzere, doğrudan soruşturma yapılır.

Türk Ceza Kanunu'nun 'Görevi kötüye kullanma' başlıklı 332. maddesi

Madde 257: (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir