Marka Hakkına Tecavüz Savcılığa Şikayet Dilekçesi
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ:
VEKİLİ:
ŞÜPHELİ:
SUÇ: 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 30. Maddesi, TCK ilgili maddeleri
SUÇ TARİHİ:
KONU : Müvekkil adına tescilli markanın izinsiz, haksız ve hukuka aykırı şekilde kullanılmasından kaynaklı şüphelinin cezalandırılması talepli şikayet dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkilimiz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen …. Hizmet Marka Numaralı Marka Tescil Belgesine istinaden; … isimli markanın …… tarihinden itibaren kesintisiz on yıl süre ile sahibidir. (Ek:Marka Tescil Belgesi)
….. tarihinden itibaren ………………… adresinde faaliyet göstermeye başlayan ……………… ‘ye ait işletmenin ismi “……mm” (Ek:Marka Tecavüzün İlişkin Görüntüler)
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29.maddesinde marka hakkına tecavüz sayılan haller:
“Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı 7 nci maddede belirtilen biçimlerde kullanmak ve markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek…” ve devamı şeklinde düzenlenmiştir. İlgili mevzuat uyarınca; şüpheli şirket yetkilisi tarafından kullanılmaya başlanan “……mm” işletme isminin, müvekkilin sahibi olduğu marka hakkına tecavüz teşkil ettiği açıkça ortadadır.
X Noterliği …………. Yevmiye Numaralı ……………. tarihli ihtarname ile müvekkilimize ait tescilli “………” markasının şüpheli şirket yetkilisi tarafından kullanılmasının 3 gün içinde sonlandırılması aksi halde markanın haksız ve izinsiz kullanımına ilişkin marka hakkına tecavüz hükümleri ve haksız rekabet hükümleri uyarınca dava, talep ve tazminat haklarımızın saklı olduğu ihtar edilmiştir. Ancak gönderdiğimiz ihtarnameye rağmen işletme ismini değiştirmemiş, üstelik X başvuru numarası ile “…………..” marka adı için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapmışlardır. Bu başvuruya numaralı itirazımız bulunmaktadır ve henüz değerlendirme aşamasındadır. (Ek:”………….” Marka Başvurusu) (Ek: :”X” Marka Başvurusuna İtirazımız) (Ek: X Noterliği ……… Yevmiye Numaralı …………… tarihli İhtarname Tebliğ Şerhi)
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 30.maddesinde mark hakkında tecavüze ilişkin cezai hükümler sayılmıştır. Buna göre “Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulundran nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” Hükmü uyarınca müvekkilin tescilli markasına tecavüz oluşturacak derecede benzer bir işletme ismi ile hizmet vermektedir. İşbu mevzuat uyarınca şüpheli şirket yetkilisinin cezalandırılmasını talep ederiz.
HUKUKİ SEBEPLER : 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 30. Maddesi, TCK ilgili maddeleri
HUKUKİ DELİLLER :
- Marka Tescil Belgesi (Ektedir.)
- Marka Tecavüzün İlişkin Görüntüler(Ektedir.)
- “………” Marka Başvurusu (Ektedir.)
- “………….” Marka Başvurusuna İtirazımız (Ektedir.)
- X Noterliği ……….. Yevmiye Numaralı …………. tarihli İhtarname (Ektedir.)
- Keşif, Bilirkişi, Yasal Her Türlü Delil
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda belirtilen ve Savcılığınız tarafından re’sen araştırılacak gerekçelerle;
X Şirket yetkilisi X’in cezalandırılmasını saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.
MÜŞTEKİ VEKİLİ
Marka ihlal suç duyurusu dilekçe örneği 2
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ARAMA TALEPLİDİR
MÜŞTEKİLER :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİLER :-
SUÇ : 556 sy. Markaların Korunması Hakkında KHK ve kararnameyi değiştiren tüm Kanunlar ile 5833 sayılı Kanun, Türk Ticaret Kanunu ve ilgili Kanun ve Yönetmeliklere muhalefet
KONU : Şikâyet edilen yerde gerekli tahkikatın yapılarak, yasa dışı olarak üretilen, satışa çıkarılan veya bulundurulan müvekkil firmanın ya da müvekkil firmaya ait markaların etiketi ve logosu bulunan ürünler ile bu ürünlere ait malzemelerin toplatılması, el konulması, arama kararı verilmesi ile ilgililer hakkında gerekli yasal takibatın yapılarak cezalandırma ve ürünlerin müsaderesi talepli kamu davası açılması istemi hakkında.
AÇIKLAMALAR :
1) Müvekkil firma dünyaca tanınmış bir şirket olup, dünya çağında tanınan bir çok markanın da hak sahibidir ; bu özelliklerinden dolayı bazı art niyetli kişilerin bu markaları haksız olarak kullanmalarına ve haksız kazanç elde etmeye yönelik fiillerine maruz kalmaktadırlar.
2) Şikayet dilekçemize ekli olarak sunmuş bulunduğumuz marka tescil belgelerinde yer alan markalar ve yine dilekçemize ekli olarak sunulan internet çıktısından da görüleceği üzere müvekkil firmanın hak sahibi olduğu “…………………………………. otomobil markaları dünyaca tanınmış marklar olup, bu markalı ürünler yıllardan beri tüketicilerin güvenini kazanmış ve kendi pazarlarında haklı bir yer edinmişlerdir.
3) Bu durum orijinal olduğunu düşünerek bu taklit ve kalitesiz ürünlerden satın alan tüketicilerin markalara güvenlerini azaltmakta böylelikle yıllarca süren markalaşma faaliyeti sonucu uluslararası markasını oluşturan, Müşteki Şirketin TCK, CMK, 556 sy KHK, 5833 sayılı Kanun, TTK ve 5194 sy Kanun’ da düzenlenen ve koruma altına alınan haklarına zarar vermektedir.
4) Yapılan araştırma çalışmaları sonucu yukarıda anılan adreste müvekkil firmanın hak sahibi olduğu ürünlerin taklit yolu ile üretildiği, satışa arz edildiği, saklandığı, nakledildiği tarafımızdan saptanmıştır. İşte bu fiillerin tespiti ve
önlenmesi amacıyla ivedi olarak suç duyurusunda bulunmak ve şikâyet edilenler hakkında gerekli arama kararının verilerek suça konu ürünlerin tespiti halinde zapt altına alınmasına ve sorumluları hakkında kovuşturma yapılarak aleyhlerine kamu davasının açılmasına karar verilmesini talep etmek bizim açımızdan bir zorunluluk olmuştur.
5) Müvekkil firmalar, bu haksız fiilden dolayı fahiş zararlara duçar olduğundan, bu fiile son vermesi için, şikâyet edilenler hakkında bu başvurunun yapılması zarureti hâsıl olmuştur. Ayrıca CMK’ nın 253. maddesi gereği şüphelinin uzlaşma talebinde bulunması halinde bu aşamada uzlaşmak istemediğimizi Sayın Savcılığınıza belirtmek isteriz.
HUKUKİ SEBEPLER : 556 sayılı KHK ve değiştiren kanunlar, TTK, 5833 sayılı Kanun, TCK, CMK v.d. ilgili tüm yasal mevzuat
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda arz edilen sebeplerden dolayı; İVEDİ OLARAK şikayet edilen yer için gerekli arama kararının alınmasının, yapılacak arama sonucu ele geçecek olan ürünlere el konulmasının ve ilgililer hakkında gerekli yasal tahkikatın yapılarak, hukuki nitelendirilmesi mahkemeye ait olmak üzere ilgililerin cezalandırılmaları ve ürünlerin müsaderesi talepli olarak aleyhlerinde kamu davası açılmasının ve 5833 sayılı Kanunun 3. Maddesinin son fıkrası uyarınca, şüphelinin bu madde kapsamından yararlanma talebi olması halinde gerekli prosedürün de ikmalinin teminini saygılarımızla bilvekale arz ve talep ederiz.
Müşteki Vekili
Eki:
1-Harçlı Vekâletname Örneği
2- TPE Evrakları