Mahkumiyet Kararı Ne Demektir?

Ceza Davasında Mahkumiyet Kararı Ne Demektir?

Failin yüklenen suçu işlediğinin sabit olması halinde mahkûmiyet kararı verilir (CMK md 223/5). Mahkûmiyet hapis veya adli para cezası olabilir.

Hakim şüpheyi yenemez sübuta varamazsa “şüpheden sanık faydalanır ilkesi gereği be­raat kararı vermelidir.

Mahkeme mahkûmiyet hükmünü gerekçelendirmek zorundadır. Kanun koyucu mahkumiyet hükmünün ta­şıması gereken şartları göstermiştir.

  • İddia ve savunmada ileri sürülen görüşler.
  • Delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin belirtilmesi; bu kap­samda dosya içerisinde bulunan ve hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delillerin ayrıca ve açıkça gösteril­mesi gerekir.
  • Ulaşılan kanaat açıklanır. Sanığın suç oluşturduğu sabit görülen fiili ve bunun nitelendirilmesi yapılır. Ta­rafların istemlerini de dikkate alarak, Türk Ceza Kanununda gösterilen sıra ve esaslara göre cezanın nasıl be­lirlendiği gösterilir (TCK md 62, 63). Cezaya mahkûmiyet yerine veya cezanın yanı sıra güvenlik tedbirlerine hükmedilirse bunun gerekçeleri de gösterilir (TCK 53 md vd., CMK md 230/1 -c).
  • Cezanın ertelenmesine, hapis cezasının adlî para cezasına veya tedbirlerden birine çevrilmesine veya ek güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına karar verilmişse bunlar gerekçelendirilir. Tarafların yukarıda belirtilen hu­suslara ilişkin istemleri varsa bunların kabul veya reddine ait dayanaklar gösterilir (CMK md 230/1).

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir