Kaybolan Birisini Nasıl Bulabilirim?

Kaybolan Birisini Nasıl Bulabilirim?

Türkiye’de son 10 yılda yaklaşık olarak 30.000 insan kaybolmuştur. Bu insanlardan aileleri haber alamamaktadır. Kaybolan kişilerin araştırılması nasıl yapılır? Kaybolan kişileri araştırırken nelere dikkat edilmelidir? Devletin üstlenmesi gereken “kayıp kişileri arama” görevini aileler nasıl takip etmelidir?

Ne yazık ki bizzat tarafımıza da birçok acılı aile kayıp akrabaları, yakınları için başvurmaktadır. Öyle ki çoğu zaman tanıdığımız etkili bir dedektif olup olmadığını bize sormaktadırlar. Devletin kayıp kişileri bulmasından umudu kesip kendi özel çabalarıyla bir şeyler yapmak istemektedirler.

Türkiye’de istatistiki bilgilere ulaşmak çok zor. Kendi isteğiyle kaybolanlar da var kaçırılan insanlar da var. Kaybolan kişinin ne şekilde kaybolduğunu öncelikli olarak ele almamız lazım. Kaybolan kişileri aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz.

  • Firariler
  • Fidyeciler Tarafından Kaçırılanlar
  • Kaçaklar
  • Kendini Toplumdan Soyutlayan-Gizleyenler
  • Örgüt Destekli Gizlenenler
  • Miras davalarında kayıp mirasçıyı arayan avukatlar,
  • Kazaya şahit olan görgü tanığını arayan sigorta şirketi,
  • Dolandırıcı ve suçluları arayanlar,
  • İcra borçlusunu arayanlar,

Yukarıda ele aldığımız başlıklar kaybolan kişiyi bulmak için işimizi kolaylaştırır niteliktedir. Öyle ki kaybolan kişinin hayat hikayesini bilmek çok muhimdir. Bu doğrultuda ona ait izleri takip edip yorumlamak daha kolay olacaktır.

Kayıp Kişinin Çeşitli Ortamlarda Araştırılması

Günümüzde her ne kadar internete sonsuz bir güven sahibi olsak da, kayıp bir kişinin bulunması konusunda saha araştırması da bir o kadar önemlidir. Kayıp kişiye ait son bilenen yerleri gezmek, görgü tanıkları ile konuşmak elzemdir.

İnternet Ortamındaki Araştırma

İnternet ortamında ilk akla gelen mecra sosyal medyadır. Kayıp kişinin sosyal medya hesaplarına dair tüm detayların incelenmesinde yarar vardır. Kişinin bilinen son adresleri tespit edilir.

Saha Araştırması

İnternet ortamında edinilen bilgiler sizi bir yere kadar götürür. Daha güncel ve kesin bilgi almak için kişinin bilinen son adresindeki yaşam ortamı ve çevresi araştırılmalıdır. Bu doğrultuda kişinin aile üyeleri, komşuları, arkadaşları ve dostları güzel bir kaynak durumundadırlar. Hatta bazı durumlarda kayıp kişinin ev sahibi de kayıp kişi hakkında çok yararlı bir bilgi kaynağı durumundadır.

Devlet İçi Araştırma

Şu gibi hususları araştırmakta fayda vardır:

  • Kişinin cezaevinde olup olmadığı,
  • Kişinin herhangi bir sınır kapısından yurt dışına çıkıp çıkmadığı,
  • Kişinin sağlık durumu-ölü olup olmadığı- morglarda kayıt bulunup bulunmadığı,
  • KİHBİ Bilgi Sistemi ve Kayıp Şahıslar Projesi,

Eğer kişiye ait elinizde TC kimlik numarası var ise bu durumda polislerin erişim sağlayabildiği sistemden kişinin hapiste olup olmadığını veya hakkında açılmış bir dava olup olmadığını görebilirsiniz. Bir kişinin hapiste olup olmadığını öğrenmek için en etkili yol budur. Bunun haricinde adliyelerde yer alan “ilamat infaz büro”dan kişinin TC si ile arama yapılabilir.(Herhangi bir dosyaya kayıt gibi girdiklerinde gözükür hale gelir) Elinizde kayıp kişiye ait TC numarası yok ise kişinin yakın akrabaları nüfus müdürlüğüne giderek kişiye ait TC’yi sorgulatabilir. Yine nüfus müdürlüğünde kişi hapiste ise kişiye ait yerleşim yeri kısmında bu hapishanenin adresi görülecektir.

Türkiye’de Kaybolan Yabancı Kişi

Kayıp yabancı kişi hakkında savcılığa dilekçe verebilir veya alo 155’e “kayıp ihbarı”nda bulunabilrsiniz. Bu ihbarınız neticesinde kişinin passaport kaydına kayıp bildirimi düşer. Kişi herhangi bir kontrolde tespit edilirse kendisi hakkında bir tutanak düzenlenir ve ihbar müracaatında bulunan kişilere bu durum hakkında bilgi verilir. Ancak öncelikle yabancı kişiye şu soru sorulur: “Kayıp ihbarında bulunan kişiye müracaat bilgilerinizi vermek istiyor musunuz?” Eğer ki yabancı kişi bu bilgilerin verilmesini istemez ise ihbar müracatçısına sadece kişinin hayatta olup olmadığı bilgisi verilir.

Yine İl Göç İdaresi’ne durumu anlatır bir dilekçe ile başvurmanızda fayda vardır.

Kimler Kayıp Şahıs Müracaatında Bulunabilir?

Kayıp şahıs hakkında öncelikle kişinin ailesi, kanunen kendisine yakın sayılan kişiler, velisi veya vasisi gibi kişiler ihbarda bulunabilir. Bu belirtilen kişiler dışında kişinin yokluğundan şüphe duyanlar ve endişe eden kişiler de müracaatta bulunabilir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin