Evlenme Vaadiyle Dolandırıcılık Şikayet Dilekçesi 1
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKAYETÇİ :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİ :
SUÇ TARİHİ :
SUÇ : Şüphelinin eylemlerine uyan TCK içerisinde yer alan nitelikli dolandırıcılık suçu ve eylemlerine uyan diğer suçlar.
KONU : Şikayetimiz neticesinde şüpheli hakkında soruşturma yapılarak kamu davasının açılmasına karar verilmesi istemidir.
AÇIKLAMALAR
Müvekkil, şüpheli Ahmet ile 2017 yılında düğün salonunda arkadaş vasıtasıyla tanışmış olup, şüphelinin, müvekkil ile duygusal ilişki yaşamak istemesi ve müvekkilin uzun bir süre buna karşı çıkmasına rağmen şüphelinin birliktelik konusundaki ısrarı, ilgi ve alakasından bir kadın olarak etkilenmesi ve ikna olması neticesinde 6 ay sonrasında aralarında duygusal ilişki başlamıştır. Müvekkil, şüpheli ile tanıştığı sıralarda maddi durumu iyi olan bir kadındır. Şüpheli Ahmet, müvekkil ile birliktelikleri ilerledikçe müvekkilden kendisine sürekli para vermesini istemiştir, 2020 yılından itibaren peyderpey toplamda yaklaşık 40.000,00 TL parayı kendisiyle evleneceğini düşünerek bir kısmını elden bir kısmını da banka yoluyla göndermiş ve daha sonrasında adeta irade sakatlayan baskıya dönüşen söz ve davranışlarda bulunmaya başlamıştır. Bu süreçte şüpheli müvekkili duygusal anlamda etkileyerek evlenme vaadinde bulunmuş, ayrıca mesleğini de kullanarak her fırsatta aşık olduğunu dile getirip güven tazelemiştir. Daha önceki ilişkilerinde kötü tecrübeleri olan müvekkil şüpheli Ahmet’ten gördüğü ilgi ve duygusal yakınlık karşısında etkilenmiş, tabir-i caizse duygusal açlığının giderilmeye çalışılmasıyla kadınlık gururu okşanmıştır. Şüpheli, müvekkildeki bu hassasiyeti fark ederek, bu durumu kendisine fayda sağlamak adına kötüniyetli bir şekilde kullanmıştır.
Şöyle ki, şüpheli o kadar profesyonel davranmıştır ki, müvekkilimi evleneceğine inandırabilmek için 13.10.2020 tarihinde şüphelinin annesi Ayşe’yi de müvekkilim ile buluşturup tanıştırarak daha da güven aşılamaya çalışmıştır. Müvekkilimin ailesi, şüpheli ile görüşmesine karşı çıkmış olsa da müvekkilim, şüpheliden aldığı güven ile onunla kaçarak evlenmeye karar vermiş ve 13.11.2020 tarihinde evden ayrılmaya karar vermiş ve şüpheli ile kaçmak için sözleşmiştir. Fakat 13.11.2020 tarihinde şüpheli sabah saatlerinde müvekkilime WhatsApp üzerinden yazarak araç kiralaması gerektiğini ve 4.000 TL’yi acil olarak göndermesini istemiştir. Müvekkilim de şüpheliye ait olan Türkiye Bankası Adana Şubesi TR 13 IBAN no’lu hesaba 4.000 TL’yi göndermiş ve ondan sonra kendisine ulaşamamış ve müvekkilimi gerek telefondan gerekse WhatsApp’tan engellemiştir. Müvekkilim bu IBAN Numarasına birkaç kez daha para göndermiştir. Birkaç kez de şüphelinin Ziraat Bankası hesabına para göndermiştir. Toplamda elden verdikleriyle beraber 40.000 TL parayı şüpheliye evlenme vaadiyle göndermiştir.
Müvekkil, şüpheli ile birlikte yaşamadan önce en azından dini inancı gereği dini nikah kıyılmasını istemiştir. Şüpheli önce dini nikahı kabul etmiş daha sonra vazgeçmiştir.
Duygusal zayıflığı her anlamda istismar edilen müvekkilimizin, güveninin kötüye kullanılması, dolandırılması sabittir. Bu suçların maddi ve manevi unsurunun oluştuğuna dair en önemli delillerimiz ekte sunduğumuz yazışmalardır. Müvekkil, şüpheli taraf ile iletişime geçmeye çalışmış ancak olumlu bir dönüş alamamıştır. Müvekkilim, şüphelinin kardeşleriyle iletişime geçtiğinde ise şüphelinin müvekkilimle evlenmek istemediğini söylemişlerdir.
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Şüphelinin bu davranışları Türk Ceza Kanunu kapsamında hile niteliğinde olduğu, şüphelinin evlenme vaadi ile müvekkili kandırmayı başardığı, müvekkilin zararına, şüphelinin yararına olacak şekilde eylemlerde bulundukları yapılacak incelemeler neticesinde anlaşılacağı izahtan varestedir.
Basit bir şekilde yaşanılanları özetlemek gerekirse, müzisyen kimliğinin kullanılması ve evlenme vaadinde bulunulmasının verdiği güven ile müvekkil dolandırılmıştır. Yukarıda açıkladığımız sebeplerle şüphelinin eylemleri neticesinde cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur. Ayrıca yine suç vasfı tayini iddia makamınca re’sen takdir edilecek olsa da, işlenen eylemin nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kanısındayız.
Tüm bu açıklamalar ışığında kanundan ve Yargıtay kararlarında da anlaşılacağı üzere, şüpheliler hileli davranışları ile müvekkili aldatmış ve kendisine yarar sağlamıştır. Bu davranışları neticesinde şüpheli hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
HUKUKİ NEDENLER : TCK,CMK ve ilgili sair yasal mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Banka dekontu (Dilekçe ekimizde ibraz edilmiştir.) Yemin ve her türlü delil.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izah edilen ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle; şüpheliler hakkında eylemine uyan suçlar ile ilgili olarak hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini bilvekale talep ederiz.
Müşteki Vekili
Evlenme Vaadiyle Dolandırıcılık Şikayet Dilekçesi 2
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
ŞİKAYETÇİ :
ŞİKAYETÇİ VEKİLİ :
ŞÜPHELİ :
SUÇ TARİHİ :
SUÇ : Şüphelinin eylemlerine uyan TCK içerisinde yer alan nitelikli dolandırıcılık suçu ve eylemlerine uyan diğer suçlar.
KONU : Şikayetimiz neticesinde şüpheli hakkında soruşturma yapılarak kamu davasının açılmasına karar verilmesi istemidir.
AÇIKLAMALAR
1. Müvekkil, şüpheli ile evlilik sitesi marifetiyle 12 tarihinde sosyal medya hesabından tanışmış, bir müddet mesajlaşıp konuşmuş ve tanışıklıkları ilerledikten sonra yüz yüze görüşmeye başlamıştır.
2. Şüpheli 13 tarihindeki buluşmalarında, müvekkile topluma açık bir yerde tektaş yüzük vererek evlenme teklif etmiş, 14 tarihindeki sevgililer gününde müvekkile çiçek göndermiştir.
3. Şüpheli bir taraftan müvekkilin güvenini kazanmaya çalışırken, diğer taraftan da niyetinin ciddi olduğunu ve müvekkil ile evlenmek istediğini her fırsatta ifade etme yoluna gitmiştir. Müvekkilin içinde bulunduğu duygusal boşluktan yararlanarak, sürekli evlilikten bahseden şüpheli, bir gün ansızın bankaya borcu olduğundan, müvekkili çok sevdiği halde kendisi ile evlenemeyeceğini ve ilişkilerini sonlandırmalarının daha iyi olacağını söylemiştir.
4. Safiyane duygularla şüpheliye bağlanan, aşık olan ve inanan müvekkil, yapabileceği bir şey olup olmadığını sormuştur. Şüpheli kendisinin kredi çekemediğini, müvekkilin kendi adına kredi çekip şüpheliye verdiği takdirde düzenli olarak ödeyeceğini söyleyerek, müvekkili kredi kullanmaya ikna etmiştir. Şüpheli süratle kredi işlemlerinin tamamlanmasını takip etmiş ve para müvekkilin hesabına geçtikten sonra, paranın tamamını teslim almıştır.
5. Müvekkil, şüphelinin kendisiyle evleneceğini ve bir aile olacaklarını düşündüğünden toplamda 45.000 TL tutarında bir kredi yükü altına girmiş ve bütün parayı tereddüt etmeden şüpheliye vermiştir. Ne var ki; ilk taksitin şüpheli tarafından ödenmediğini öğrenir öğrenmez şüpheliye ulaşmaya çalışmış, fakat o günden bu yana şüpheliye doğrudan ulaşamadığı gibi, şüphelinin başka birisi ile evlendiği bilgisini almıştır. Devamında borç bilgilerini şüpheliye ait olan 12 numaralı telefona SMS ile gönderen müvekkile cevaben parayı ödeyeceğini söylemesine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi, müvekkil hem şüphelinin ailesi tarafından tehdit edilmiş, hem de ödeyemediği kredi borçlarından dolayı hakkında icra takibi başlatılmıştır.
6. Duygusal zayıflığı her anlamda istismar edilen müvekkilin, güveninin kötüye kullanılması ve dolandırılması sabittir. Şöyle ki;
a. Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
b. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmasının yanında, sergileniş açısından da mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler içermelidir.
c. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
d. Sonuç olarak; şüphelinin bu davranışlarının Türk Ceza Kanunu kapsamında hile niteliğinde olduğu, şüphelinin evlenme vaadi ile müvekkili kandırmayı başardığı, müvekkilin zararına, şüphelinin yararına olacak şekilde eylemlerde bulunduğunun yapılacak incelemeler neticesinde anlaşılacağı izahtan varestedir.
7. Bununla birlikte, insanların internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla tanıştıkları kişiler tarafından, evlenme vaadiyle dolandırılmaları ve hem maddi hem de manevi yönden zarara uğratılmaları son zamanlarda sıklıkla karşılaşılır hale gelmiştir.
8. Evlenme vaadiyle dolandıran kimse ki bu kimi zaman kadın, kimi zaman erkek olabilir, genellikle duygusal boşluk yaşayan mağdura, yavaş ve planlı bir şekilde yaklaşarak, mağdurun güvenini kazanır ve güvenini kazandığı mağdura evleneceğini vaat edip ondan haksız menfaat sağlar, ardından da ortadan kaybolur. Maalesef müvekkilin başına gelen talihsiz olay da bu şekilde gerçekleşmiş olup, şüphelinin hileli davranışları ile müvekkili aldatması ve kendisine yarar sağlaması sabittir. Salt bu davranışları neticesinde dahi şüpheli hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
9. Yukarıda açıklanan gerekçelere istinaden, şüphelinin eylemleri neticesinde cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep etme zorunluluğu hâsıl olmuştur. Ayrıca yine suç vasfı tayini iddia makamınca re’sen takdir edilecek olsa da, işlenen eylemin TCK’nın 158’inci maddesinde bahsedilen nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kanısındayız.
HUKUKİ NEDENLER: TCK, CMK ve ilgili sair yasal mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER: Banka Dekontları, SMS’ler, Cep Telefonu Ekran Görüntüleri
SONUÇ VE İSTEM:
Yukarıda izah edilen ve resen dikkate alınacak nedenlerle; şüpheli hakkında eylemine uyan suçlar ile ilgili olarak hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla arz ve talep ederiz.