Etil Alkol Kaçakçılığı Savunma Dilekçesi

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na

Dosya Numarası :

Şüpheli :

Müdafii :

Konu : Dosya kapsamında yazılı savunmalarımızın sunulması, müvekkil hakkında takipsizlik kararı verilmesi ve el koyulan eşyaların iadesi talebimizi içerir dilekçedir.

Açıklamalar :

1. Müvekkilim, Adana adresinde faaliyet yürüten şirkette 2014 yılından beri sigortalı olarak çalışmaktadır. Bu nedenle müvekkilimin sigortalı çalışan olduğunu, işyerinde el koyulan eşyaların müvekkilin çalıştığı eczaneye ait olduğunu dilekçemizin başında belirtmek isteriz. Çalıştığı eczanede içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgın hastalığı nedeni ile dezenfektan yapılmakta ve her eczanede olduğu gibi ilaç, merhem vs. yapımında etil alkol kullanılmaktadır. Müvekkilim de çalıştığı eczanede gerek ilaç yapımı gerek dezenfektan gerekse de eczanenin temizliğinde etil alkol kullanmaktadır. Buna ilişkin olarak tüm çizelgeler ve belgeler müvekkilimin ifadesinin alındığı gün kolluk görevlilerine sunulmuştur.

2. Dosya kapsamında el koyulan etil alkolleri fatura karşılığında Adalet Ltd. Şti. isimli Seyhan adresinde bulunan ecza deposundan tanesi 151-TL karşılığında satın alınmıştır. Söz konusu ecza deposu müvekkilimin 4 adet etil alkol sipariş vermesine rağmen 4 koli olarak etil alkol gönderilmiştir. Müvekkilim bu durumu fark eder etmez 6.01.2021 tarihinde iade faturasını düzenlemiş ancak fazla gelen ürünleri işlerinin yoğunluğu nedeni ile kargoya verememiştir. Hali hazırda dosyada müvekkilimi ihbar eden ve müvekkilimin çalıştığı eczane sahibi ile aralarındaki alacak-borç nedeni ile derdest icra dosyasının bulunduğu Ahmet isimli şahıs zannediyoruz ki haciz işlemi talep edilmesine (14 sayılı dosyasında talep edilmiştir.) sinirlenerek intikam amaçlı ve kötü niyetli olarak 26.01.2021 tarihinde haksız yere müvekkilimi ihbar etmiştir. Kaldı ki zaten iade faturaları ihbar tarihinden 20 gün önce kadar kesilmiş olup müvekkilimin bu nedenle iyi niyetli ve dürüst olduğu ortadadır.

3. Müvekkilimin çalıştığı eczane tedavi ve dezenfektan yapımı nedeni ile etil alkol bulundurmakta olup hiçbir şekilde bu ürünleri sahte içki yapımında kullanmamaktadır. Sayın savcılığınızın el koyulan eşyalardan alınacak numuneler üzerinde analiz işlemleri gerçekleştirilmek üzere gerekli işlemler yapılmış olup Seyhan Kaymakamlığı İlçe ve Tarım Orman Müdürlüğü’nün 16 sayılı analiz işlemleri konulu yazısında muayene ve analiz sonuçları bakımından Metil Alkol miktarı yönünden herhangi bir OLUMSUZLUĞA RASTLANILMAMIŞTIR şeklinde rapor tanzim edilmiştir. Bu rapor da müvekkilimin atılı suçu işlemediğini kanıtlar niteliktedir.

4. Bir dezenfektanın %40 ila %60’ını etil alkol oluşturmaktadır. Ele geçirilen Etil Akoller, Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, Etil Alkolün piyasaya arzı başlıklı 20. maddesinin 1. fıkrasının c bendine uygun şekilde 5 litrelik şişelerde Adalet Ltd. Şti. İsimli ecza deposundan fatura karşılığında satın alınmıştır. Alınan Etil Alkoller usulüne uygun olarak temin edilmiş olup içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi göz önünde bulundurulduğunda, %40 ila 60’ı etil alkolden oluşan dezenfektan ihtiyacı bir eczane için elzemdir. Eczanede sigortalı olarak çalışan müvekkilimin ifadesinde de belirttiği üzere el konulan eşyaların yegâne amacı dezenfektan ve gerekli ilaçlar ve işlerde kullanmaktır.

5. Eczanede bulunan Etil alkol miktarı konusunda müvekkilin adresine, ecza deposu tarafından yanlış anlaşılma sonucunda 4 adet yerine 4 koli etil alkol gönderilmesi, hiçbir adli işlemin varlığı dahi oluşmamışken müvekkilimin zaten iade faturası kesmiş olması ancak geri gönderilemeden kolluk kuvvetleri tarafından el koyulması, müvekkilimin zaten bu miktarda bir alışveriş yapma niyetinin olmadığını ve yapılan işlem sonucunda ciddi miktarda maddi zarar gördüğünü gösterir niteliktedir.

Bütün bu unsurlar göz önünde bulunduğunda müvekkilim el koyulan eşyaları suç işleyecek bir amaçla kullanma niyetinin olmadığı, özellikle mevcut pandemi durumu göz önünde bulundurulduğunda amacına uygun olarak kullandığı sonucuna varmak gerekmektedir.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun Geçici 13. Maddesi aşağdaki gibidir;

“(1) 30/9/2020 tarihine kadar bu Kanun kapsamında el konulan ve bulaşıcı salgın hastalıkla mücadele ile doğrudan ilgili tıbbi cihaz ve malzemeler, test materyali, plazma, etil alkol, izopropil alkol, gliserol, maske, eldiven, tulum, galoş, kolonya, dezenfektan, dezenfeksiyon cihazları, solunum cihazı, yoğun bakım malzemesi, ilaç, aşı, ilk yardım araç gereçleri ve bunların üretiminde kullanılan cihaz ve malzemeler, delil olarak saklanmasına gerek bulunmaması halinde yeteri kadar numune alındıktan, bunun mümkün olmaması halinde her türlü ayırt edici özelliği tespit edildikten sonra, el koyan idare veya ilgili kamu kurumu tarafından soruşturma evresinde hâkim veya kovuşturma evresinde mahkemeden tahsisi talep edilebilir.

Talep üzerine verilen kararlara karşı itiraz edilebilir. Hakim veya mahkemece tahsisi uygun bulunan eşyanın soruşturma veya kovuşturma sonunda iadesine karar verildiği takdirde eşyanın rayiç değerinden varsa gümrük vergileri ve para cezaları ayrıldıktan sonra kalan tutar, tahsis yapılan kurum tarafından eşya sahibine ödenir.”

Yukarıda belirttiğimiz madde kapsamında müvekkilimin çalıştığı eczanede fatura karşılığında alınan ve iade faturası kesilen etil alkollerden numune alınmış ve analiz sonuçlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır. Bu nedenle iade faturası kesilen ancak satın alındığı şirkete geri gönderilemeyen eşyalar müvekkilimi ve çalıştığı eczaneyi maddi olarak zarara uğratmakta olup hesaplarında açıklık oluşturmaktadır. Bu nedenle el koyulan fatura karşılığında alınan ve iade faturası kesilen etil alkollerin müvekkilime iadesi gerçekleşir gerçekleşmez Adalet isimli şirkete geri gönderilecektir. Bu nedenle el koyulan eşyaların iadesini sayın savcılığınızdan talep ederiz.

Sonuç ve İstem : Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle, her türlü talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla, müvekkil hakında takipsizlik karar verilmesini, delil olarak saklanmasına gerek bulunmaması durumunda el koyulan eşyaların müvekkile tahsisini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Şüpheli Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir