Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması şikayet dilekçesi

Velayete tabi çocuğun velayet sahibi olmayan eş tarafından alıkoyulması veya kaçırılması suç teşkil eder. Böyle bir durumda nasıl suç duyurusunda bulunacağınız bu yazımızda Av. Saim İNCEKAŞ tarafından anlatıldı.

Çocuğun Kaçırılması Şikayet Dilekçesi

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

MÜŞTEKİ                  :

VEKİLİ                       :

ŞÜPHELİ                   :

SUÇ                            : Çocuğun kaçırılması veya alıkonulması  (TCK.md.234)

AÇIKLAMALAR        :

1-) … Asliye Hukuk Mahkemesinin Aile Mahkemesi Sıfatıyla … Tarihli … Karar sayılı kararı ile müşterek çocuk …’ın velayeti müvekkilime ait olduğu tespit edilmiş ve … tarihinde bu karar kesinleşmiştir. Söz konusu çocuk henüz bebek sayılabilecek yaştadır.

2-) Velayet hakları olmamasına ve görüşme vakitleri içerisinde bulunmamasına rağmen küçük, şüpheli tarafından alıkonulmuştur. Müvekkilim tarafımdan şüpheli defalarca telefonla aranmış, çocuğun bulunduğu eve gidilmiş ve teslim edilmesi istenmiş olmasına rağmen söz konusu kişi buna yanaşmamakta, müvekkilime çocuk teslim edilmemektedir. Bu sebeple TCK’nın şu hükmünün ihlal edildiği kanaatindeyiz.

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması

TCK Madde 234 – (1) Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması hâlinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. 

(2) Fiil cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında artırılır.

3-) Çocuğun babası ve duyumumuza göre annesi  … adresinde kalmakta olup, çocuğun alıkonulduğu adres de bu adrestir.

4-) Sayın savcılık makamınca da anlaşılacağı üzere, şüphelinin TCK md.234’te tanımlanan “çocuğun alıkonulması” suçunun işledikleri sabit olduğundan, haklarında suç duyurusunda bulunulması gerekliliği hasıl olmuştur. Ayrıca sayın savcılık makamından müvekkilimin velayeti altındaki küçüğün polis zoruyla en kısa zamanda şüpheliden alınması ve tarafıma teslim edilmesi için karar verilmesini de vekil eden adına talep etmekteyim.

5-) Daha önce şüpheli için … Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunulmuş ise de kolluk güçleri çocuğun alınmasının icra yoluyla alınabileceği gibi hukuki dayanaktan yoksun bir iddia ile bundan kaçınmaktadır. Oysaki somut olayda çocukla görüşmek için gerekli olan icra takibi Örnek 3’ü gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Bilakis, tam tersine müvekkilime ait küçüğün alıkonulması suçu şüpheli tarafından işlenmektedir. Bu sebeple kolluk güçlerinin bu konuda ihtar edilerek, küçüğün teslim alınması ve sonrasında tarafımıza verilmesi gerektiği hususunun bildirilmesini de talep ediyoruz.

HUKUKİ DELİLLER             : Velayete ilişkin Bozdoğan Asliye Hukuk Mahkemesinin Aile Mahkemesi Sıfatıyla … tarihli … Karar sayılı kararı, tanık ifadeleri ve her türlü hukuki delil.

HUKUKİ NEDENLER           : TCK 234/2 ve ilgili hukuki mevzuat

SONUÇ VE İSTEM  : Yukarıda açıklanan sebeplerle, vekil edenin velayeti altındaki küçük …’ın polis zoruyla şüphelilerden alınarak vekil edene verilmesine, şüpheliler hakkında TCK.md.234 maddesi uyarınca “çocuğun alıkonulması” fiili nedeniyle kamu davası açılmasına ve cezalandırılmalarını saygılarımla vekil eden adına arz ve talep ederim. tarih

Müşteki Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir