Ceza Hukukunun Tanımı ve Amacı

Tanım: Devletin hukuk düzeninin bir kolu olan ceza hukuku, failin kişiliğine göre değişebilen cezai müeyyidelerle yasaklanan hukuka aykırı fiilleri düzenleyen hukuk normlarının bütünüdür. Ceza hukuku, toplumsal barışın sağlanması için yapılması veya yapılmaması zorunlu olan fiillerle, bunların yaptırımlarının uygulanması için izlenecek esasları gösteren hukuk dalıdır.
Ceza hukukunun konusunu oluşturan suç, ceza yasasının yasakladığı ve başkasının hakkını ihlal eden fiillerdir. Ceza hukukunun konusunu oluşturan ceza ise; suç karşılığında öngörülen yaptırımlardır.
Yasaklanan bir fiilin suç veya idari düzenleme yoluyla engellenmeye çalışılması tamamen kanun koyucunun takdir yetkisi ile ilgilidir. Yeni Ceza Kanunumuz ile kabahatler suç olmaktan çıkarılmış, idari para cezası uygulanan fiiller haline dönüştürülmüştür. Bu filler Kabahatler Kanununda yer almaktadır. Bu nedenle kabahatler hukuku bizim inceleme alanımız dışında kalmaktadır.
Ceza Hukukunun Amacı Nedir?
Ceza Kanunumuzun birinci maddesinde kanunun amacı düzenlenmiştir. Ceza kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Ceza Kanununda bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirleri düzenlenmiştir (TCK m. 1).
Ceza hukukunun işlevi öncelikle toplumsal barışı sağlamak, bireyler arasında gelişen ilişkileri düzenlemektir. Ceza hukukunda bu amaca ulaşmak için ceza yasalarından istifade edilir.
Ceza Kanunları bireyin hak ve özgürlüklerine müdahale eden yaptırımlar içermektedir. Bu yaptırımların bireye uygulanması ile cezanın genel ve özel önleme amacı gerçekleşir. Suç işleyen kimsenin cezalandırılması ile diğer insanlar bundan ibret alarak suç işlemekten çekinir. Buna cezanın genel önleme amacı denir. Faili cezaevinde tutarak tekrar suç işlemesini önlemek, faili ıslah etmek ise cezanın özel önleme amacıdır.