Basit Yargılamada Müştekiye Gönderilen Yazı

T.C.
ADANA
25. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

Dosya No :

Sayın Ayşe, Cemal ve Müzeyyen kızı, 1990 Adana doğumlu, Adana nüfusunda Kayıtlı. ADANA adresinde oturur.

Mahkememizce yukarıda esas sayısı yazılı kamu davasında ekte gönderilen iddianame kapsamında bu iddianame kabul edilerek müşteki sıfatını aldınız. CMK 251 maddesinin uygulanması kapsamında bu ihtar, iddianame ve kanun maddeleri Tebligat Kanunu kapsamında size tebliğ edilmektedir. CMK 251/1 maddesine göre üzerine atılı suç ile ilgili basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilmiş olup, duruşma yapılmaksızın yazılı savunma, beyanlar ve dosya kapsamı üzerinden değerlendirme yapılarak hüküm kurulacaktır. CMK 234/1-b maddesi uyarınca kamu davasına katılma, tutanak ve belgelerden örnek isteme, katılma talebiniz varsa bunun bildirilmesi ve Mahkememizce kabul edilmesi halinde kanun yollarına başvurma hakkınız vardır. Yukarıda yazılan kimlik bilgileri ve adresinizde değişiklik olması halinde en kısa sürede bize bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde daha önce adli kurumlara bildirdiğiniz adrese tebligat yapılacaktır. Bu ihtarın size tebliğ edildiği günden itibaren 15 GÜN İÇİNDE Mahkememize gönderilmek üzere Adana Asliye Ceza Mahkemeleri Ön Bürosuna, Adana ili dışında iseniz, en yakın adliye Asliye Ceza Mahkemesine aynı süre içinde beyan ve delillerinizi yazılı dilekçe ile bildirmeniz ve aşağıdaki işaretli hususlarda sorulan soru cevaplarını Mahkememize göndermeniz gerekmektedir. Beyanlarınız, delillerinizi ve sorulan soru cevaplarını Mahkememize bildirmemeniz halinde Mahkememizce herhangi bir beyan alınmadan ve duruşma yapılmaksızın TCK 61 maddesi gereğince hüküm kurulacaktır. Mahkememizce koşulların bulunması halinde sanık hakkında TCK 50 maddesi gereğince mahkumiyet kararı verilmesi halinde adli para cezasına çevrilebilecek veya TCK 51 maddesi gereğince ertelenebilecektir. İtiraz üzerine CMK 252/2 maddesi gereğince duruşma açılarak genel hükümlere göre yargılamaya devam edilebilecektir. Ancak CMK 252/3 maddesi gereğince itirazın sanık dışındaki kişiler tarafından yapılması durumunda açılan duruşmada CMK 251/3 uyarınca yapılan indirim hakkı korunacaktır.

Verilen hüküm size ayrıca kanun yolları ve itiraz süresi açıkça belirtilip tebliğ edilecektir.

EKLER:

1-Cevaplanması gereken sorular
2-CMK 251 ve 237 maddelerinin açık yazılmış hali

YAZILI OLARAK CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR:

  • Yukarıda belirtilen atılı suç ile ilgili beyanlarınız ve delilleriniz,
  • Şikayetinizin devam edip etmediğinin bildirilmesi gerektiği,
  • CMK 237. Madde uyarınca katılma talebiniz bulunup bulunmadığı,( CMK 237. Maddesi aşağıda açıklanmış olup, CMK 242. Madde gereği kanun yollarına başvurabilmek için katılma talebinin bulunması zorunludur.)
  • Zararınızın bulunup bulunmadığı, varsa karşılanıp karşılanmadığı, karşılandı ise bunu ispat edecek belgenin dilekçenize eklenmesi gerektiği,
  • Zararınız varsa zararınızın kısmen karşılanmış olması halinde sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasına muvafakat edip etmediğinizin bildirilmesi,
  • Davranışlarınızı ve kendinizi beden veya ruh bakımından savunmanızı etkileyecek, hastalığınızın olup olmadığı veya akıl hastalığınız varsa bu hususun rapor eklenerek Mahkememize bildirilmesi yanında size atanmış bir vasi veya kayyum varsa dilekçenizde bu hususun da Mahkememize bildirilmesi,

Hususlarında ayrıntılı dilekçenizi size tebliğ edildiği günden itibaren 15 GÜN İÇİNDE ibraz ediniz.

BİLGİ AMAÇLI OLARAK;

İLGİLİ KANUN MADDELERİ:

5271 sayılı Kanun madde 251: (1) Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.

(2) Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemece iddianame; sanık, mağdur ve şikâyetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını on beş gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenir. Tebligatta duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu da belirtilir. Ayrıca, toplanması gereken belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilir.

(3) Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61 inci maddesi dikkate alınmak suretiyle, 223 üncü maddede belirtilen kararlardan birine hükmedilebilir. Mahkûmiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilir.

(4) Mahkemece, koşulları bulunması hâlinde; kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilir veya hapis cezası ertelenebilir ya da uygulanmasına sanık tarafından yazılı olarak karşı çıkılmaması kaydıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.

(5) Hükümde itiraz usulü ile itirazın sonuçları belirtilir.

(6) Mahkemece gerekli görülmesi hâlinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilir.

(7) Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz.

(8) Basit yargılama usulü, bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmiş olması hâlinde uygulanmaz.

5271 sayılı Kanun ” Kamu Davasına Katılma ” başlıklı madde 237:

(1) Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.

(2) Kanun yolu muhakemesinde davaya katılma isteğinde bulunulamaz. Ancak, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayan katılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse incelenip karara bağlanır.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir