Adli Tıp Kurumu Kararına İtiraz Dilekçesi
T.C. X CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’ na
Soruşturma No:—
Müştekiler :
1-— (TC:—)
2-— (TC:—)
VEKİLİ : —
ADRES : —
KONU : Müşteki — nun 16.11.2019 tarihli olay neticesinde ağır yaralanmış olmasına rağmen, BTM ile giderilebilir raporu verilmiş olup bunun değiştirilmesi için, müvekkilin Adli Tıp Kurumu’ na sevkinin sağlanması talebidir.
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkilimin uğramış olduğu saldırı sonucu uğramış olduğu bedensel zararın nitelendirilmesinde hataya düşülmüştür. Müvekkilimin dosyada da yer alan fotoğraflardan görüleceği üzere vücudunun farklı bölgelerinde derin yarıklar ve sıyrıklar mevcut olup uğramış olduğu saldırıya bağlı olarak erken müdahale edilmediğinde hayati tehlike yaratacak biçimde yaralanmış olup bunun nitelendirilmesinin BTM ile giderilebilir olarak yapılması, hukuka aykırı sonuçlar ortaya çıkaracağından bu yanlışlığın giderilmesi gerekmektedir.
2- BTM kavramı; “Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olma”, “kasten başkasının vücuduna acı verme” veya “sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olma” olarak tanımlanan, kasten yaralama suçunun temel halinin, en hafif hali olarak düzenlemiştir. Yaralama Suçlarının Adli Tıbbi Değerlendirilmesinde Kullanılan Kılavuza Bakış Başlıklı Adli Tıp Bülteni, 2017; 22(1): 45-53 sayılı yazıda ‘’ BTM ile giderilebilir değerlendirmesi ile ilgili önerimiz şu şekildedir; – Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olan lezyonlar sınırlı sayıda örnekle belirtilmemelidir. – Lezyonlarda, lokalizasyon ve yaş gibi kriterler olmamalıdır. – Bunun yerine; vücudun neresinde olursa olsun “kırığa veya suçun nitelikli hallerine (yüzde sabit iz, duyu veya organlarda zayıflama-kayıp vb) sebep olmamış”, “yaşamsal fonksiyonları olumsuz etkilememiş”, “hastanede yatışa ve girişime sebep olmamış”, “sekel bırakma riski bulunmayan”, “10 cm.i geçmeyen cilt-ciltaltı yaralanmaları, ekimozlar” “Vücut alanının % 5’ini geçmeyen sıyrıklar ve 1 veya 2. derece yanıklar”, “kırığa neden olmayan burkulma ve kontüzyonlar”, “herhangi bir nörolojik bulgu yaratmayan, kısa süreli-geçici bilinç kaybıamnezi yaratan ve spontan olarak 24 saat içinde iyileşen kafa travmaları” BTM ile giderilebilir olarak nitelendirilmelidir. ‘’
3- Adli Tıbbi Değerlendirilmesine ilişkin yazıya bakıldığında, müvekkilimin yaşamsal fonksiyonları olumsuz etkilenmiş, 10 cm’ i geçen hatta 50 cm’ in üzerinde oluşan yaralanmalar ve vücut alanının %5’ ini geçen sıyrıklara sahip olduğu için BTM ile giderilebilir olarak nitelendirilmesi yanlıştır.
Hukuki Deliller : Adli Tıp Bülteni, 2017; 22(1): 45-53 sayılı Derleme
Sonuç ve İstem : Yanlış nitelendirilme yapılarak BTM ile giderilebilir raporu verilmiş olan müvekkilimin Adli Tıp Kurumu’ na sevki için karar verilmesini sayın Başsavcılık’ tan gereğini saygılarımla arz ederim.—
vekili
Av.