ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
MÜŞTEKİ:
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
ŞÜPHELİ :
1- …. (Papara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin Papara isimli uygulamasında … hesap no’su ile kayıtlı şahıs)
2- Instagram’da @… kullanıcı adı ile kayıtlı şahıs
3- +90 546 … numaralı Whatsapp kullanıcısı.
SUÇ : Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık (TCK 158/1-f), Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık (TCK 158/1-g), hakaret (TCK 125).
SUÇ TARİHİ :
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkilimiz reklam vermek veya kişisel kullanımda bulunmak amacıyla takipçi sayısı fazla olan bir Instagram hesabı satın almak istemiş, bunun için Google’da araştırma yapmış ve ilansat.com sitesinde 75.000 takipçili bir hesabı 300 TL’den ilana koyduklarını görmüş ve fiyatı uygun geldiği ve satın almayı düşündüğü için ilanda satılık olduğu belirtilen @… isimli hesabın kullanıcısı ile 05/06/2020 (Cuma) tarihinde iletişime geçmiştir.
2- Müvekkilimiz ile @… nickli hesabın kullanıcısının Instagram üzerinden yapmış olduğu ekte sunmuş olduğumuz yazışmalarından görüldüğü üzere; şüpheli, satın alma işleminde bir sorun olmayacağını, önce kişisel numarası olduğunu sonrasında ortağının numarası olduğunu beyan ettiği +90 546 …. ile Whatsapp üzerinden ulaşabileceğini, hesabın ücretini “Papara” isimli uygulamadan … hesap numarasına havale etmesi gerektiğini, hemen sonrasında Instagram hesabını ve hesabın bağlı olduğu e-mail’i müvekkilimize verebileceğini, müvekkilimiz ödemeyi yapıp dekont (dekontu ekte sunuyoruz) attığında paranın havale edilmesine rağmen gerçeğe aykırı olarak paranın henüz gelmediğini bildirmiş, müvekkilimiz hesabın devrini talep ettiğinde, şüpheli, ortağı ile vermiş olduğu numaradan Whatsapp üzerinden görüşmesini bildirmiştir.
3- Müvekkilimiz, belirtilen numaraya Whatsapp üzerinden kendini tanıtarak, ödemeyi yaptığını, hesabı devralmak istediğini belirtmiştir. Bunun üzerine şüpheli şahıs, ödemeyi aldığını doğrulamış ancak bir yanlışlık olduğunu, söz konusu Instagram hesabının aslında 500 TL olduğunu, 200 TL daha ödeme yapması gerektiğini; istemediği takdirde ödemeyi iade edebileceğini belirtmiştir. Müvekkilimiz, şüpheliye karşı güvenini kaybetmesinden dolayı önce hesabın devrini talep etmiştir. Şüpheli ise bunu kabul etmemiş, bunun üzerine müvekkil Papara hesabını ve Ziraat Bankası hesabının IBAN’ını göndererek ödemiş olduğu miktarın iadesini talep etmiş, şüpheli ise iadeyi yaptığından ancak EFT olduğu için paranın müvekkilimizin hesabına geçmesi için pazartesi gününe kadar (08/06/2020) beklemesi gerektiğinden bahisle müvekkilimizi kadar oyalamıştır. (Şüpheli, müvekkilimizi oyalamaya yönelik fiilleri gerçekleştirdiği esnada “Bilader kafan mı basmıo” şeklinde hakarette bulunmuştur.) Müvekkilimiz, pazartesi gününü de beklemiş ancak hesabına gelen para olmadığını görünce şüphelilerin kendisini dolandırdığını tam olarak anlamıştır. (Müvekkilimiz ile şüphelilerin görüşmelerine ilişkin Instagram ve Whatsapp ekran görüntülerini ekte sunuyoruz.)
4- TCK m. 157 gereğince, “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.” TCK m. 158 f bendi uyarınca dolandırıcılık suçunun “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, ” g bendi uyarınca “Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,” işlenmesi halinde nitelikli dolandırıcılık suçunun oluşacağı ve üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunacağı hüküm altına alınmıştır.
5- Somut olayda, şüphelilerin hileli hareketleri ve bu hareketlerle müvekkilimizi aldatıp, müvekkilimizin zararına olarak kendilerine yarar sağlamaya çalıştığı sarihtir. “ilansat.com” üzerinden verilen ilanın amacı işleyecekleri dolandırıcılık suçuna ilişkin mağdurlara ulaşmaktır ve bu web sitesi TCK m. 158/g uyarınca yayın aracıdır. Şüphelilerin Instagram ve Whapsapp uygulaması üzerinden hileli hareketlerle müvekkilimizi aldatarak, Papara uygulaması üzerinden ödemeyi talep edip, kendilerine yarar sağlamaları da söz konusu dolandırıcılık suçunu bilişim sistemlerinin, banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlediklerini ortaya koymaktadır. Bu şüpheliler hakkında TCK m. 158 uyarınca üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunması gerekmektedir.
6- Yanı sıra şüphelinin müvekkilimize yönelik “Bilader kafan mı basmio” şeklindeki söylemi TCK m. 125 kapsamında hakaret suçuna vücut vermekte olup, failinin üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılması gerekmektedir.
DELİLLER :
1- Müvekkil ile @… isimli hesabın kullanıcısı arasında yapılan yazışmalar,
2- Para transferine ilişkin dekont,
3- +90 546 … no’lu Whatsapp kullanıcısı ile yapılan yazışmalar,
4- ve diğer deliller.
TALEP SONUCU: Yukarıda arz olunan ve sayın Başsavcılığınızca re’sen gözetilecek nedenlerle şüphelilerin nitelikli dolandırıcılık ve hakaret suçlarından hak ettikleri cezayı almaları için kimliklerinin tespiti ile soruşturmanın yapılmasını, delillerin toplanmasını ve soruşturma sonucunda şüpheliler hakkında kamu davasının açılmasını saygılarımızla bilvekâle arz ederiz.
Müşteki Vekili