Fransız Hukukunda Avukatlığın Tarihi ve Gelişimi

Fransız Hukukunda Avukatlığın Tarihi ve Gelişimi

Fransa, Roma İmparatorluğu tarafından istila edildikten sonra, önce Roma adaletini tanımıştır. Roma İmparatorluğunun yıkılışına veya Ortaçağ başlangıcına kadar Roma Hukuk sistemindeki yöntemlerle yapılan avukatlık, Ortaçağın karanlıklan içinde kaybolmuştur.

Derebeylik (feodalite) döneminde derebeylerin yetkilerini devrettiği “pıvot” veya “bailli” adı verilen kişiler yargılama yapıyor, ancak bunlar da belli yerlere damşarak karar verebiliyorlardı. Bir yandan da din mensuplanm hukuk ve ceza konulannda yargılayan kilise mahkemeleri bulunuyordu.

Kilise mahkemeleri, zamanla yetkilerini genişleterek kişi hukuku ile ilgili konularda da yargılama yapma yetkisini aldılar. Daha sonralan krallık dönemleri başladı. İhtilale kadar Roma Hukuku kurallarının ağırlıklı uygulandığı bir dönem yaşandı. Bu gelişme içinde avukatlık mesleği de ancak 1200’lü yıllann sonlannda canlanmaya başlamış ve kısa bir süre sonra avukatların örgütlenmesi kararlaştırılmıştır.

1274 yılında Philippe le Hardi, avukatların yemin etmesini öngören bir emirname yayınladı. Emirnameye göre, yeminin her yıl yenilenmesi gerekiyordu.

1340 yılında avukatlar levhası oluşturulmaya başlandı. 1344 yılında Kral Philippe VI, avukatların levhasının hazırlanmasını yasalaştırdı. Mesleği yapacakların kaydolması zorunlu olan levhaya başvuracaklarda belli nitelikler aranmaya başlanmış ve mesleki sınavdan geçme ön koşul olarak kabul edilmiştir. Yine bu dönemde avukatların adalete aykırı buldukları davaları almamaları, dolambaçlı yollardan kendilerine çıkar sağlamamaları gibi etik kuralların uygulandığı, mesleğin gerekleriyle bağdaşır olmayan davranışlarda bulunanların barodan çıkarıldıkları da görülmektedir.

1344 yılında staj kurumu oluşturulmuş ve avukatlar üç sımfa ayrılmıştır. Müşavirler -conciliari- (bunlara mahkemeler hukuki konuda danışıyorlardı), Avukatlar -Advocati- (mahkemelerde iddia ve savunma yapanlar) ve stajyerler (Naviler).

Fransız İhtilali avukatlık mesleğine büyük darbe vurmuştur. 1790 yılında Baro kaldırılmıştır. 1810 yılında avukatlardan nefret eden Napolyon zamanında yeniden kurulmuştur.

Fransa’da bugünkü baronun temelleri 20 Haziran 1920 tarihli kararname ile atılmıştır.


Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir