Avukatlık Sözleşmesinde Taraflar Sözleşme Serbestisine Sahip Midir?

Avukatlık Sözleşmesinde Taraflar Sözleşme Serbestisine Sahip Midir?

Avukatlık sözleşmesinin devlet garantili bir sözleşme olması, sözleşmenin bir yanının tekel hakkını kullanan kişi olması ve sözleşmenin konusunun bir kamu hizmetini kapsaması nedeniyle tarafların avukatlık sözleşmesi yaparken belirli çerçevelere tabii olduğunu söylemek mümkündür.

Avukatlık Kanununun 163. maddesinin başında yer alan “Avukatlık sözleşmesi serbestçe düzenlenir” tümcesi, aynı konuda TBK.’nun 26. maddesinde yer alan sözleşmenin yanlarının açık ya da dolaylı irade uyuşmasıyla sözleşmenin içini yasada öngörülen sınırlar içinde özgürce belirleyebilirler” ve TBK madde 27 de yer alan “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür” kuralı neticesinde avukatlık sözleşmesinde TBK, Avukatlık Kanunu ve Meslek Kurallarının belirlediği çerçeveden dışarı çıkılamayacağını söyleyebiliriz.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir