Avukatlık sözleşmesi kimler arasında yapılır?

Avukatlık sözleşmesi kimler arasında yapılır?

İş sahibi, Türk Medeni Kanunun hukuki işlem ehliyetine sahip kabul ettiği kişilerden olması yeterlidir. Hukuki işlem ehliyetine sahip olan kişiler, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir (TMK md 9).

Hukuki işlem ehliyetinin gerçek kişiler yönünden temel şartı, irade beyanında bulunanın ayırt etme gücüne (temyiz kudretine) sahip olmasıdır. Ayırt etme gücü, makul surette hareket edebilme yeteneğidir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi bu konuda benimsediği ölçüt “Hayatın olağan akışı içinde her kesimden kimselerin belirleyebileceği haller tasarruf ehliyetinin olmadığını açıkça ortaya koyuyorsa” şeklindedir.

Bu bağlamda tam ehliyetsizler yani ayırt etme gücünden yoksun olanlar avukatla, sınırlı durumlar hariç (TMK md 15) avukatlık sözleşmesi yapamazlar. Bu durumda olan kişiler için avukat ile sözleşme yapma yetkisi özel yetkisinin olması halinde vasisine aittir. Vasinin yaptığı bu sözleşmesinin de vesayet makamı tarafından denetlenmesi gerekmektedir.

Ayırt etme gücüne sahip olan kimsenin ergin olmaması veya kısıtlı bulunması halinde, kendisini borç altına sokacak sözleşmenin geçerli ve bağlayıcı olabilmesi kanuni temsilcisinin (veli veya vasisinin) bu sözleşmeye önceden izin vermesine veya yapılan sözleşmeyi sonradan onamasına (icazet vermesine) bağlıdır (TMK md 16/1).

Tüzel kişilerin hukuki işlem yapma ehliyetleri yapılarına özgü kurallara göre belirlenir. İşlem konusunun tüzel kişinin amacı ile uyumlu olması, işlemi yapanın o tüzel kişi adına hareket edebilme yetkisinin olması gibi.


Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir