Avukatlık Sözleşmesi İçin Görüşmeler Bizzat Avukatın Bürosunda Yapılmalıdır
Avukatlık sözleşmesi yapacak iş sahibinin avukat ile sözleşme yapma iradesini bizzat ortaya koyması, gerekli görüşmeleri yapıp, yapılacak hukuksal yardım ve diğer konularda karşılıklı iradelerin uyuşması halinde avukatlık sözleşmesini yapması olağan ve yaygın bir uygulamadır.
Avukatlık sözleşmesi öncesi görüşmelerin nerede yapılacağı, sözleşmesinin oluşmasına başkalarının katkı yapamayacağı, avukatların iş edinmek için reklam yapamayacakları gibi kurallar Avukatlık Kanununda ve Meslek Kurallarında yer almaktadır.
Avukatlık sözleşmesinin kurulması aşamasında yapılacak görüşmelerin avukatın bürosunda veya avukatın çağırıldığı yerde yapılması Avukatlık Kanununun 51. maddesinde ele alınmaktadır. Bu kurala göre avukatlar; iş sahipleriyle baroya bildirdikleri bürolarından başka yerde özellikle Mahkeme salonunda veya adalet binasının başka yerlerinde görüşme yapmaktan, iş sahiplerine hukuki görüş bildirmekten ve iş kabul etmekten yasaklıdırlar.
Serbestçe düzenlenmesi öngörülen avukatlık sözleşmesinin kurulmasında avukat tarafından veya iş sahibi tarafından vaad olunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmek yasaklanmış, hapis cezası ile yaptırıma tabi tutulmuş bir davranış biçimidir.
Avukatlık Kanununun 48. maddesinde yer alan bu norma aykırı hareket
eden avukatlara ve iş getirmeye aracılık edenlere altı aydan bir yıla kadar
uzanan hapis cezası verilmesi gerekmektedir. Eylemi yapanlar memur iseler,
verilecek hapis cezası bir yıldan aşağı olamaz kuralı da ağırlatıcı öge olarak
yasada yer almaktadır.