Avukatlık stajınızı tamamladınız, peki ya şimdi? Bu yazıyı kaleme almamın tek amacı genç meslektaşlarımıza yol göstermek, direnişçi karakterlerine başlangıç ivmesi verebilmektedir. Ek olarak belirtmek isterim ki işbu yazı 2022 yılı için de geçerli ve günceldir.
Avukatlık Ofisi Açarken Takip Edilmesi Gereken Süreçler
Avukatlık Ofisi Vergi Levhasına Başvuru
Avukatlık Bürosu İçin İş Yeri Ruhsatı Gerekir Mi?
Adım Adım Avukatlık Ofisi Açma Süreci
DİKKAT!!! Vergi açılış tarihinden önce ofis eşyası almamanızı öneririm. Vergi açılış tarihinden önce ofis için yapacağınız masraflar (fatura,fiş vs.) vergiden düşülmez!
Not: “İlk vergi açılışında bomboş bir oda göstermemiz mümkün mü?” temalı sorulara binaen; ilk vergi açılışınızda lüks harcamalardan uzak sadece bir masa ve sandalye(demirbaş) olması dahi yeterli odanızda. Klima, televizyon, buzdolabı, bilgisayarlar ve envai çeşit ofis araç gereçlerini sonradan alarak gider gösterme şansınız var…
Muhasebeci ile Anlaşarak Vergi Dairesine Başvuru
Çoğu genç meslektaşın soracağı ilk sorulardan birisi; “Muhasebecinin yapacağı işlemleri ben takip edemez miyim?” olacaktır. Bu soruya cevap vermeden önce 2019 yılı için ortalama bir muhasebecinin talep edeceği açılış ücreti 600 TL’dir. Başlangıç işlemleri için 600 TL ve sonrası için aylık olarak 200 TL gibi bir rakama anlaşmak mümkündür. Muhasebeciniz işlemleri tamamlaması neticesinde size “serbest meslek makbuzu”, “kaşe” gibi tamamlayıcı ekipmanlarınızı verecektir. Özel bir tasarım yaptırmak istiyorsanız tabi ki bu işi ayrıca siz ele alabilirsiniz.
Muhasebeci avukatlık ofisi/bürosu açılışı için sizden şu belgeleri isteyecektir:
- Ofisinizi açmayı planladığınız mülk için Kira Sözleşmesi veya Tapu Örneği (Kira sözleşmesinden doğan stopaj vergisiyle ilgili şu yazımız okuyarak sözleşme tutarının ne şekilde stopajı etkilediğini anlayabilirsiniz.)
- T.B.B. tarafından hak kazanmış olduğunuz avukatlık ruhsatnamesi
Muhasebeciniz ilgili belgeleri vergi dairesine başvuru yapabilmek için istemektedir. İlgili belgeler ile vergi dairsine başvuru yapıldıktan sonra “vergi memuru” ofisinize gelerek demirbaş eşyaları tespit eder ve “yoklama”nızı yapar. Merak edenler için vergi dairesine başvurudan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde vergi memuru yoklama için avukatlık ofisine gelmektedir. Vergi memurunun olumlu yoklaması sonrasında artık kendi adınıza “vekaletname” alabilirsiniz. Hukukun tecellisi için bireysel tescilinizi tamamlamış bulunmaktasınız, tebrikler!
Muhasebecinin yapacağı işlemleri ben takip edemez miyim? sorusunu cevaplayacak olursak; bu işlemler zor değil ancak tarihleri dikkatli takip etmeyi gerektiriyor. Pratikte muhasebeci yerine bu işi kendisi yapan avukat meslektaş çok var. Bu işi takip edebilmek için vergi mevzuatını yakından bilmek ve dahası güncel gelişmeleri takip etmek gerekir. Ne yazık ki vergi ihtilafında idari para cezaları hatrı sayılır derecededir. (Özellikle sık sık çıkarılan “uygulama tebliğ”lerine ihtilaf can yakabilir.)
Vergi Dairesine Başvuru Sonrası Sigorta Başlangıcı İşlemleri
Sigorta başlangıcını uygulamada yine muhasebeciniz yapmaktadır. Ancak muhasebecinizle anlaşma şeklinize göre bu işlemi siz de yapabilirsiniz.
Fakultedeki derslerinizden hatırlayacağınız üzere serbest avukat “bağ-kur başlangıcı” yapmak zorundadır. Eğer sigorta başlangıcınızı kendiniz yapmak istiyorsanız bağkur açılışınız için SGK’ya giderek bu süreci başlatın. Kanunen bu işlemi vergi dairesi re’sen yapmak zorunda olsa da pratikte ne yazık ki bu sizden beklenmektedir.
Vergi Dairesi ve Sigorta Başvuru İşlemleri Sonrasında Yapılacaklar
Tüm bu işlemlerin tamamlanması akabinde öncelikle bağlı bulunduğunuz baroya “adres ve iletişim” bilgilerinizi bildirerek güncellenmesini sağlayın. Bu işlemle resmi bildirim yükümlülükleriniz artık son bulmuş olacaktır. Artık mesleğin icrası için neler yapabileceğinizi düşünme zamanı.
Avukatlık Bürosu açılışı için gerekli belgeler neticesinde işlemlerinizi tamamladınız. Meslekte uzmanlaşmak istediğiniz alanlar olsun ve her zaman vizyon sahibi olun. Başlangıç olarak “CMK” ve “Adli Yardım” görevleri almanız mesleğe ve yeni avukatlık ofisinize alışmanız için önem arz eder. CMK ve Adli Yardım’a başvuru için dilekçe yazıp baronuza teslim etmeniz gereklidir.
Genç Girişimci Muafiyetlerinden Yararlanın
2018 yılından itibaren ilk kez kendi üzerine vergi açılışı yapan mükellefler “Genç girişimci” olarak kabul edilmektedir. Peki genç girişimcilere tanınan muafiyetler nelerdir?
- 1 sene boyunca bağ-kur primi ödeme muafiyeti
- 3 sene boyunca toplam 75.000 TL gider vergisi ödeme muafiyeti
Kendimden örnek vermek gerekirse; Adana’da avukat olarak kendi ofisimi açma kararımı verdiğim sene 2018 idi. Bu çerçevede ben de genç girişimci muafiyetlerinden yararlandım. Teşvik açısından yararlı bir uygulama.
Avukatın Ofis Açılışında Sanal Ofis Kullanması Mantıklı Mı?
Daha önce kullanan bir meslektaştan alıntı: “olumlu yanları; ofiste her halükarda birisi bulunuyor, çok düşük bir ücret ödüyorsunuz, stopaj, aidat ve yüksek ofis kirası, faturası yok, olumsuz yanı ise müvekkillerle görüşmede çok verimli olmaması, müvekkilin vaktinde gelmemesi 1-2 saat ya da gün ertelemek istemesi üzerine sanal ofisin sistemini anlatmaya çalışınca biraz sorun çıkabiliyor.”
Sadece cmk yapılacaksa veya ofiste çok görüşme yapılmayacaksa, müvekkiller dakikse gayet uygun.
Bilgi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanal_ofis
Kısaca şöyle özetleyeyim; ücreti mukabilinde belirli hizmetler çerçevesinde tahsis edilen bir ofisi emanet olarak kullanmak. Ofis kiralamaktan daha düşük ücretler olması sebebiyle mesleğe yeni yeni kazandırılan bir kurum
Alıntı: 7 yillik serbest meslek hayatimda sanal ofis, hazir ofis dahil tecrube etmedigim model kalmadi. Aslinda en iyisi hazir ofis. Ama Turkiye’de muvekkil portfoyu ve mentalitesi degismedigi surece o modelde basarili olmak mumkun degil.
Alıntı: Meslektaşım, hem hazır ofis hem de sanal ofis kullandığım için şöyle açıklamaya çalışayım:Sanal ofiste; Baro’ya, Maliye’ye, mahkemelere ve diğer kurumlara büro adresinizi bildirebiliyorsunuz, mesai saatleri içinde tebligatlarınızın (UETS ile bu çok azaldıysa da PTT veya kargoyla gelen gönderilerin) alınmasını ve sabit telefon hattına gelen çağrıların cep telefonunuza yönlendirilmesini sağlayabiliyorsunuz. (Telefon yönlendirme ücretleri genelde yüksektir.) Haftalık-aylık belirli bir saat sınırlaması dahilinde ortak toplantı odasını kullanabiliyorsunuz. (Sınırlamayı aşan saatler için ek ücret istenebiliyor.) Ayrıca, aynı firmanın birden fazla şubesi varsa, bu şubelerdeki çalışma odalarını ve ofislerini de yine bu şartlarda kullanabiliyorsunuz. (Her firma için değişebilir.) Toplantıya gelen kişileri sekreterya karşılayıp yönlendirebiliyor ve yine belirli bir ücretle içecek ikramı yapılıyor. Sözleşmeyi 1 aylık(aylık yenilenebilir olarak), 6 aylık veya 12 aylık sürelerle imzalayabiliyorsunuz.Eğer yüzyüze müvekkil-müvekkil adayı görüşmeleriniz çok sık olmuyorsa ya da gelen müvekkil ve müvekkil adayları için mekânın aidiyeti çok önem arz etmiyorsa, sanal ofis kullanılımı pek çok açıdan yararlı olabilir. Özellikle covid19 salgını devam ederken serbest çalışmaya yeni başlayacak olan veya kira sözleşmesi sona erecek olan avukatlar için düşünmeye değer bir seçenektir.Hazır ofiste ise, sizin kullanımınıza sürekli olarak özgülenmiş bir odanın kiracısı-zilyedi oluyorsunuz. (Masa, sandalye ve raf gibi büro eşyaları da verilebiliyor.) Yine, tebligat alınması, telefon yönlendirilmesi, misafire ikram ve varsa diğer şubelerdeki toplantı salonlarını kullanma imkânları söz konusu oluyor. Ayrıca, diğer şubelerin resepsiyonuna gelen misafirlerin de doğrudan sizin adınıza karşılanması söz konusu. Odanın ısınma, temizlik, elektrik ve internet giderleri, aylık ödediğiniz sabit ücretin içinde. Ayrıca, bu ödediğiniz aylık sabit ücrete ek olarak stopaj ödemiyorsunuz. Sözleşmeyi yine aylık veya 6 aylık süreyle imzalamanız mümkün olabiliyor.Serbest olarak çalışmaya başlarken giriş maliyetlerini minimuma indirmek için iyi bir çözüm. Burada, firmanın binanın maliki mi yoksa kiracısı/alt kiracısı mı olduğunu öğrenmeniz yararlı olabilir. Buna göre fiyatlar değişebiliyor. Ayrıca, aynı firmanın şube bazında fiyatlaması da konuma ve maliyetlere göre değişebiliyor.Bununla birlikte, gerek tek başınıza kiralayacağınız, gerekse masraf ortağı olarak ya da belirli bir hizmet karşılığında kullanacağımız bürolara-odalara nazaran daha küçük bir odayı kullanıyor olacaksınız. Tabi, hazır ofisi de 1-2 meslektaşla masraf ortağı olarak kullanmanız mümkün olabilir.
Genç bir avukat olmaktan korkmayın, tembel bir insan olmaktan korkun. Mesleğin başında karşılaşacağınız neredeyse tüm dava türleri ve süreçlerine dair sitemizde ayrıntılı ve kesin bilgiler bulabilirsiniz. Site içerisindeki Google algoritma destekli arama kısmını kullanabilirsiniz. Aklınıza takılan herhangi bir problem mevcut olduğunda bana e-posta yoluyla ulaşmanız yeterli.
Son olarak şu hususu unutmamanızda fayda var: Hukukçu adli tıp gereği tıpçı, vekalet ücreti hesaplayacak kadar matematikçi, vergi uyuşmazlıkları için vergi uzmanı, kaçak inşaatlar uyuşmazlıkları için inşat mühendisi, mekanik hasarları bilecek kadar fizikçi, bilgi verdiği için öğretmen, müvekkilinin psikolojisini anlayacak kadar psikolog, düzgün konuşup yazacak kadar edebiyatçı, tapu davaları gereği tapu ve kadastrocu, mücbir sebepler gereği meteorolog, duruşmaya yetişmek için sporcudur.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarım:
- Yeni başlayan avukatların mutlaka bilmesi gereken “yazılı olmayan hukuk kuralları“
Çok teşekkür ederim sayın meslektaşım.
Rica ederim meslektaşım, yolunuz açık olsun.
Yeni büro açmayı düşünen genç avukatlar için faydalı bir yazı teşekkürler meslektaşım.
Avukat Bey merhabalar:
Ofis eşyasını vergi açılışından sonra almamızı önermişsiniz. Ofisin içerisindeki tüm eşyaları, koltukları vs vergi açılışından sonra mı alalım? Peki vergi dairesinden yoklama için gelecek olan müfettişler sadece bomboş oda gördüklerinde şirket kurulumuna izin verecekler midir?
Açılışta masa ve sandalye bile koysanız yeterli.
Odanın içinde kaldıramayacağım büyük bir çekme dolap var, içleri kontrol ediliyor mu bir sıkıntı yaratır mı acaba teşekkür ediyorum.
Açılmış bir ofisi adres değişikliği yaparak home ofis haline çevirebilir miyim? Avukatlık mevzuatında bu duruma engel bir hüküm var mı acaba? Araştırdım ancak herhangi bir şey bulamadım. Şimdiden teşekkürler
Teşekkür ederim meslektaşım,gayet bilgilendirici bir yazı olmuş.Ancak merak ettiğim bir husus var.3 yıllık vergi muafiyetinde KDV harici stopajı hiç mi ödemiyoruz? Yoksa normal bir avukat gibi ödeyip muafiyet geçince hazineden mi talep ediyoruz? Nasıl oluyor bu süreç? Bilginiz var mıdır?
Merhaba,
Daha az maliyet için sanal ofis mi daha mantıklıdır, yoksa başka bir avukatın ofisini yasal adres olarak göstermek mi? (Stopaj ödemek istemiyorum ve ofisi toplantı için vs kullanmayacağım. Cmk makbuzu kesebilmek için vergi açılışı yapıyorum.) Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Yazı sahiden yeni avukatlar için çok faydalı olmuş. Kendi adıma ayrıca teşekkür ederim.
Meslektaşım aynı sorunun yanıtını arıyorum, siz nasıl bir çözüm yolu buldunuz?
Evet sorunun cevabını bende merak ediyorum.