Avukatlar Kendi Muhasebelerini Tutabilir Mi?
2024 yılı için artık avukatların kendi muhasebesini tutmasının çok daha kolay bir hal aldığını söylememiz mümkündür. 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile avukatların zorunlu olarak tutması gereken defter ve belgeler “elektronik ortamda” tutulabilir hale gelmiştir.
Avukatın Kendi Muhasebesini Tutması Mantıklı Mıdır?
Eğer vergi mevzuatı alanında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ve düzenli bir ofis ortamınız var ise “kendi muhasebenizi tutmanızın” gayet mantıklı bir girişim olduğunu söyleyebilirim. Kendi muhasebe ve vergi işlerinizi takip ederken mevzuattan kopmuyorsunuz. Önünüze iş olarak gelebilecek bir vergi ihtilafında ise ipleri elinize alabiliyorsunuz.
Avukatın Ödemesi Gereken Vergi Cinsi Nedir?
Avukat esas olarak “serbest meslek makbuzu” ile iş yapar. Avukatın geliri düzenlediği bu makbuzlara paralel olarak belirlenir. Avukatın gideri ise genellikle şu kalemlerden oluşur: Büro/Ofis kira bedeli, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, Baro aidatı, mesleki öğreti kitapları. Yanında kendisine bağlı işçi çalışan var ise işçinin maaşı ve SGK primi de gider olarak sayılabilir.
Avukat Serbest Meslek Makbuzunu Nasıl Doldurmalıdır?
Yukarıda bahsettiğimiz gelir ve gider kalemleri belirlidir. Bu kalemler serbest meslek makbuzunda ilgili kısımlara yazılır. Sonrasında gelir ve giderlerin dayanağı olan faturalarda belirtilen KDV değerleri de KDV sütununa yazılır. Bu adımdan sonra aylık KDV beyannamesi, dönemsel (3 aylık) geçici gelir vergisi ve kira ödeniyorsa kira stopajı da 3 aylık beyanname doldurularak işlem tamamlanır. Bu beyannemelerin doldurulması süreci gayet basittir ve 5 dakikanızı alacaktır.
Hazırlanan Beyannameler Vergi Dairesine Nasıl İletilir?
Yazımızın girişinde bahsettiğimiz üzere artık e-beyanname dönemi başlamıştır. Vergi dairesine gerekli başvuruyu yapmış iseniz e-beyanname arayüzüne girebilmek için gereken şifre elinizde mevcut olacaktır.
Sık Sık Değişen ve Güncellenen Vergi Mevzuatını Nasıl Takip Edebilirim?
Artık her yeni tebliğ veya mevzuat yayımlanması durumunda Gelir İdaresi bunları kendi sitesinde paylaşmaktadır. Gerekli form ve beyanname örnekleri de bu sitede mevcut. Beyannamelerin hangi süreler içerisinde verilmesi gerektiğini de bu siteden öğrenebilirsiniz.
Avukatlar Zorunlu Defterlerini Elektronik Ortamda Nasıl Tutar?
Meslektaşlar elektronik ortamda defter tutabilmek için öncelikle www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve e-devlet şifreleri ile başvuruda bulunmalıdırlar.
Merhabalar, İfade edildiği gibi bu makaleye bağlı olarak Avukat arkadaşların kendi defterlerini tutmalarında her hangi bir mani kalmamıştır. Kendi defterlerini tutabilecekleri gibi beyannamelerini de ilgili vergi dairelerine verebileceklerdir.
Ancak benim önerim, mutlak suret ile bu işin bir mali müşavir aracılığı ile yapılması yönündedir. Sürekli olarak ve çok çabuk, vergi, SGK, ve diğer mevzuatlar değişmektedir. Bu değişiklikleri yakalamak ve takipçisi olmak için bizzat bu iş ile uğraşmak gerekmektedir. Mali müşavir desteği almak her anlamda faydalı olacaktır. Yasal düzenleme ve usul uygulamalarının güncellenmesi durumunda bunu fark etmeyip gözden kaçması, her uygulamada VERGİ VE DİGER CEZALARIN yenilmesine yola açacaktır. Bu bir çok ceza oldukça ağır yaptırımlar ve tutarları bulmaktadır.
Herkes gerçek anlamda meşguliyetinin olduğu işi yapmalı, takip etmeli ve desteğini vermelidir. Ben her anlamda bu işinde mali müşavir aracılığı ile yapılmasının OLDUKÇA ÖNEMLİ OLDUĞU KANANATİNDEYİM. Saygılarımla Orhan ÇELİK
Sayın avukatım güzel demişsiniz sizde artık işin hukuki yönünden gerekliliğini biliyorsunuz fakat bu işin vergisel dönemsel kar/zarar mali tablolar vs. Gibi yönlerini okuyup başarabilir misiniz ? Bilmem. Bende hemen şu yorumu yapayım bari bizde ticaret hukuku vergi hukuku meslek hukuku gibi konularda eğitim aldık ek iş olarak bizede bu konularda bilirkişilik yapabilir diye bir sertifika versinler bizde hem müşavirlik hem de avukatlık yapalım ek bir gelir olur bizim içinde. Hatta bizde beyanname vermesek ne güzel olur zaten avukatlar da kendi işini yaptıktan sonra yakında bakkallar marketler manavlar ezcacilar doktorlarda ooo ne varki bizde veririz beyanname ve diğer işleri e-beyan üzerinden derlerse hiç şaşırmam. 8-9 yıl emek ver belge almak için tam işini kur meslek bitecek vaziyete gelsin ne ala memleket. Bazen mali müşavirlik yerine doktor olsaydım daha iyidi diyorum en kotu 6 yıl sonra pratisyen hekimsin 12-13 bin TL maaş garanti işin olurdu devlet memurusun. Bizde 8-9 sene emek ver ofis açtın bir dert açamadın ayrı bir dert vay babam vay neyse siz ne demek istediğimi anladınız…
Biz yasal olarak kendi muhasebemizi tutabiliyoruz. Siz yasal olarak ticaret hukuku, vergi hukuku alanlarında avukatlık yapabiliyorsanız buyrun yapın. Ayrıca ticaret hukuku gibi derya deniz bir alanı makbuz kesme/gider gösterme gibi basit bir alanla kıyaslamanız ve bunu yapabileceğinizi düşünmeniz çok komik.
Avukatlar ödediği kendi bağkur primini yıllık gelir vergisinden düşebiliyor mu?
Geçici vergide ve akabinde yıllık gelir vergisinden düşebilirsiniz. Bağkur primlerini ödediğiniz yıl içinde elde ettiğiniz hasılat üzerinden indirim konusu yapabilirsiniz. Geçmişe dönük olarak tahakkuk etmiş vergiden indirilemez. Bilginiz olsun 2022 yılı için Eylül Ekim ayları gibi SGK ve vergi borçları için yeniden yapılandırma ve faiz indirimi geliyor.