Avukatlar Kendi Muhasebelerini Tutabilir Mi?

Avukatlar Kendi Muhasebelerini Tutabilir Mi?

2024 yılı için artık avukatların kendi muhasebesini tutmasının çok daha kolay bir hal aldığını söylememiz mümkündür. 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile avukatların zorunlu olarak tutması gereken defter ve belgeler “elektronik ortamda” tutulabilir hale gelmiştir.

Avukatın Kendi Muhasebesini Tutması Mantıklı Mıdır?

Eğer vergi mevzuatı alanında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ve düzenli bir ofis ortamınız var ise “kendi muhasebenizi tutmanızın” gayet mantıklı bir girişim olduğunu söyleyebilirim. Kendi muhasebe ve vergi işlerinizi takip ederken mevzuattan kopmuyorsunuz.  Önünüze iş olarak gelebilecek bir vergi ihtilafında ise ipleri elinize alabiliyorsunuz.

Avukatın Ödemesi Gereken Vergi Cinsi Nedir?

Avukat esas olarak “serbest meslek makbuzu” ile iş yapar. Avukatın geliri düzenlediği bu makbuzlara paralel olarak belirlenir. Avukatın gideri ise genellikle şu kalemlerden oluşur: Büro/Ofis kira bedeli, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, Baro aidatı, mesleki öğreti kitapları. Yanında kendisine bağlı işçi çalışan var ise işçinin maaşı ve SGK primi de gider olarak sayılabilir.

Avukat Serbest Meslek Makbuzunu Nasıl Doldurmalıdır?

Yukarıda bahsettiğimiz gelir ve gider kalemleri belirlidir. Bu kalemler serbest meslek makbuzunda ilgili kısımlara yazılır. Sonrasında gelir ve giderlerin dayanağı olan faturalarda belirtilen KDV değerleri de KDV sütununa yazılır. Bu adımdan sonra aylık KDV beyannamesi, dönemsel (3 aylık) geçici gelir vergisi ve kira ödeniyorsa kira stopajı da 3 aylık beyanname doldurularak işlem tamamlanır. Bu beyannemelerin doldurulması süreci gayet basittir ve 5 dakikanızı alacaktır.

Hazırlanan Beyannameler Vergi Dairesine Nasıl İletilir?

Yazımızın girişinde bahsettiğimiz üzere artık e-beyanname dönemi başlamıştır. Vergi dairesine gerekli başvuruyu yapmış iseniz e-beyanname arayüzüne girebilmek için gereken şifre elinizde mevcut olacaktır.

Sık Sık Değişen ve Güncellenen Vergi Mevzuatını Nasıl Takip Edebilirim?

Artık her yeni tebliğ veya mevzuat yayımlanması durumunda Gelir İdaresi bunları kendi sitesinde paylaşmaktadır. Gerekli form ve beyanname örnekleri de bu sitede mevcut. Beyannamelerin hangi süreler içerisinde verilmesi gerektiğini de bu siteden öğrenebilirsiniz.

Avukatlar Zorunlu Defterlerini Elektronik Ortamda Nasıl Tutar?

Meslektaşlar elektronik ortamda defter tutabilmek için öncelikle www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve e-devlet şifreleri ile başvuruda bulunmalıdırlar.

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin