Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Avukatlık Kanununa 2001 yılında eklenen 35/A maddesiyle, “Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi” olarak adlandınlan, henüz dava açılmamış yahut dava açılmakla beraber henüz ilk duruşması yapılmamış uyuşmazlık konularında, tarafların kendi istem ve iradeleriyle istem sonucu elde edebilecekleri konularla sınırlı kalmak kaydıyla iş sahibiyle birlikte karşı tarafı uzlaşma görüşmelerine çağırma olanağı yaratılmıştır.

Maddenin gerekçesi şu şekildedir: “Maddeyle getirilen düzenlemeyle mahkemelerin iş yükünün azaltılması amaçlanmaktadır. Buna göre dava açılmadan evvel veya dava açılmakla beraber duruşmaya başlanmadan önce avukatlar kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleriyle istem sonucunu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydıyla, karşı taraf avukatım uzlaşmaya davet edebilecektir. Taraf vekilleri ve müvekkilleri hazır oldukları halde düzenlenen uzlaşma metni İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesinde sözü edilen ilam niteliğinde olacaktır”

Uzlaşmaya çağrılan tarafın öneriyi kabul edip davete katılmasıyla uzlaşma görüşmeleri davet eden avukatın gözetiminde başlamakta ve görüşmeler sonunda tarafların uzlaşması halinde tutanak düzenlenmektedir. Uzlaşma tutanağında uzlaşmanın konusu, yeri, tarihi, tarafları karşılıklı olarak yerine getirecekleri yükümlülükler yazılı hale getirilmekte ve tutanağın altı katılan

larca imzalanmaktadır. Bu yöntemle hazırlanıp imzalanan tutanaklar, İcra İflas Kanununun 38. maddesi anlamında ilam niteliğinde belge olarak tanımlanmıştır. Tutanak altına alınan konunun ilamlı icra takibine konu yapılması, infaz işlemlerine itirazların da icra mahkemesince çözümlenmesi gerekmektedir.


Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir