Avukat ile Müvekkili Arasında Ücret Uyuşmazlığı Çıkarsa Ne Olur?

Avukat ile Müvekkili Arasında Ücret Uyuşmazlığı Çıkarsa Ne Olur?

Avukatlık sözleşmesinin kurulması aşamasında avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olması mümkündür. Yahut yazılı ücret sözleşmesinin yapılmaması nedeniyle kanıt sorunu yaşanması söz konusu olabilir.

Ücret kararlaştırılmış olmasına rağmen belirgin olmaması nedeniyle istenebilirliği bulunmuyor olabilir veya geçersiz sayılabilir. Bu gibi durumlarda yapılacak işlem, ücret itirazlarını incelemeye yetkili mercie başvurarak davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilamın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında bir miktarın avukatlık ücreti olarak belirlemesini istemektir.

Eğer ücret istemine konu olacak iş, değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerden ise, bu durumda avukatlık asgari ücret tarifesi üzerinden avukatlık ücretinin belirlenmesi yasa tarafından öngörülmektedir.

Bu olanakların kullanılamadığı durumlarda bunun yine ücret uyuşmazlığını belirleyecek makama başvurarak en azından tarifede yazılı asgari ücretin avukatlık ücreti olarak ödenmesini isteme hakkı vardır.

Örneğin, avukatla iş sahibi arasında ücret, serbestçe kararlaştırılıp yazılı hale getirilmemişse veya kararlaştırılan ücret, emredici kurallara aykırılığı nedeniyle geçersiz sayılıyorsa yine ücret ödenecektir. Ancak bu durumda ya 164. maddede öngörülen şekilde istemde bulunulacak veya Avukatlık Asgari ÜcretTarifesi esas alınarak miktarı saptanacaktır.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir