Eşin Tasarruf Yetkisinin Sınırlandırılması Dava Dilekçesi 1
ADANA X NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
KONU: Tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasına ilişkin dilekçemizden ibarettir.
AÇIKLAMLAR:
Müvekkilim yaklaşık X yıldır eşi X ile evlidir. Bu evlilikten doğan müşterek dört çocukları bulunmaktadır. Müvekkilim eşi ve çocukları ile birlikte yukarıda belirtmiş olduğumuz adreste ikamet etmektedir.
Tarafların mutlu bir evliliği olmasına rağmen davalı tarafın mal varlığını iyi yönetememesi, sürekli olarak kredi çekmesi ve kefil olması sebebiyle ailenin ekonomik varlığı tehlikeye düşmüş durumdadır. Mahkemenizin de takdir edeceği üzere ekonomik sorunlar beraberinde boşanmaları da getirmektedir. Müvekkilimin durumun ciddiyetini fark etmesi üzerine davalı eşin tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasına ilişkin iş bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
Türk medeni kanunun 199. Maddesine göre:
Tasarruf yetkisinin sınırlanması
Madde 199
‘’Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan malî bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Hâkim bu durumda gerekli önlemleri alır.
Hâkim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, re’sen durumun tapu kütüğüne şerh edilmesine karar verir.’’
Mezkur maddede belirtildiği üzere ailenin ekonomik varlığının tehlikeye düşmesi durumunda veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hakim belirleyeceği mal varlığı değerleri üzerinde davalı tarafın tasarruf yetkisini sınırlandırabilir.
Medeni Kanun’un 199. maddesine göre, eşlerin her türlü malvarlığı değeri üzerindeki tasarruf yetkisi sınırlandırılabilir. Maddenin uygulama alanı geniş olduğu için, alınacak önlemin niteliği de üzerinde tasarruf yetkisi sınırlanan malvarlığı değerinin türüne göre değişebilir. Bu önlemler; üçüncü kişilerin hak sahibi eşe ödemede bulunmasına yasak getirilmesi, taşınırların veya kıymetli evrakların mahkemeye veya bir bankaya saklanmak üzere tevdi edilmesi, eşin borç altına girmesinin yasaklanması , bir ticari işletme üzerindeki tasarruf yetkisinin sınırlandırılması durumunda ticaret sicil müdürlüğüne, bir motorlu araç üzerindeki tasarruf işlemlerinin diğer eşin rızasına bağlanması durumunda ise, trafik sicil müdürlüğüne gerekli bildirimin yapılması gibi alınan sınırlandırma kararının etkisini arttırıcı önlemler olabilir.
Ailenin en önemli geçim kaynağı ve mal varlığı değeri davalı eş adına kayıtlı X plakalı minibüs hattıdır. Söz konusu minibüs hattından gelen gelirle taraflar geçimini sağlamaktadır. Söz konusu X plakalı minibüs hattı davalı eşin gelişigüzel harcamaları, davalı eşin sürekli kredi çekmesi ve kefil olması sebebiyle ailenin ihtiyaçlarını karşılamayacak noktaya gelmiştir. Davalı taraf ailenin sahip olduğu en önemli ekonomik değeri tehlikeye düşürdüğü gibi evlilik birliğinden doğan mali yükümlülüklerini de ifa edememektedir.
Türk medeni kanunun 199. Maddesinin ikinci fıkrasına göre:‘’Hakim bu durumda gerekli önlemleri alır.’’ Davalı tarafın adına kayıtlı olan X plakalı minibüs hattı bir ticari işletmedir. Öncelikle ve ivedilikle davalı tarafın söz konusu ticari işletme üzerindeki tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasını talep etmekteyiz. Bu itibarla mahkemenizin ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunması ve mahkemenizin uygun göreceği diğer önlemleri alması gerekmektedir. Keza minibüs hattının çalışma ruhsatına diğer eş adına şerh düşürülmesi ve bundan sonra minibüs hattı ile ilgili çekilecek ve kefil olunacak kredilerle ilgili müvekkil eşin rızasına gidilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra davalı eşin sahip olduğu kredi kartlarına da sınırlandırma getirilmesini talep etmekteyiz. Aksi takdirde ailenin geçimini sağladığı mal varlığı değeri olan minibüs hattı tehlikeye düşeceği gibi tarafların boşanmaları hususu gündeme gelebilecektir.
Netice olarak Türk Medeni Kanunumuzun 199. Maddesi uyarınca davalı eşin gelişigüzel ve plansız harcamaları, sürekli olarak kredi çekmesi ve kefil olması, sahip olduğu …….. plakalı minibüs hattını kötü idare etmesi sebebiyle ailenin ekonomik varlığını tehlikeye düşürmüş olması ve evlilik birliğinden doğan mali yükümlükleri yerine getirememesi sebebiyle yukarıda belirtmiş olduğumuz ……… plakalı minibüs hattı üzerindeki tasarruf yetkisinin sınırlandırılması, kullanmış olduğu kredi kartları ile ilgili sınırlandırma getirilmesi ya da müvekkil eşin rızasına bağlanması, davalı tarafın çekeceği ve kefil olacağı krediler ile ilgili müvekkil eşin onayının alınması amacıyla iş bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: TMK, HMK ve ilgili mevzuat
DELİLLER: Tanık, bilirkişi, yemin, banka evrakları ve yasal her türlü delil.
NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplere istinaden;
- Öncelikle ADLİ YARDIM TALEBİMİZİN KABULÜNE,
- Davalı eş adına kayıtlı ……. PLAKALI MİNİBÜS HATTI ÜZERİNDE DAVALI TARAFIN TASARRUF YETKİSİNİN SINIRLANDIRILMASINA,
- Davalı eşin sahip olduğu KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN DAVALI TARAFIN TASARRUF YETKİSİNİN SINIRLANDIRILMASINA,
- Davalı eş tarafından ÇEKİLECEK VE KEFİL OLUNACAK KREDİLERLE İLGİLİ GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASINA,
- Yargılama giderleri ile karşı vekalet ücretinin davalı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederim.
Davacı Vekili Avukat Saim İncekaş
EKLER :
- VEKALETNAME
- ADLİ YARDIMA İLİŞKİN BELGELER
- NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ
Eşin Tasarruf Yetkisinin Sınırlandırılması Dava Dilekçesi 2
ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
(AİLE MAHKEMESİ SIFATIYLA)
TEDBİR TALEPLİ
DAVACI:
DAVALI:
KONU: Davalının tasarruf yetkisinin sınırlanmasına dair tedbir ( TMK m. 199) talebidir.
AÇIKLAMALAR:
1- Eşim ile 10 yıllık evliyiz. Bu geçen süre zarfında yana müşterek iki çocuğumuzla birlikte aynı konutta yaşamaktayız.
2- Eşim çalışmamaktadır ,fırıncılık yaparak evin geçimini ben sağlamaktayım.Evlilik birliği boyunca birikimlerimiz ve harcamalarımız ortak olarak sağlanmakta bu zamana kadar eşimden hiç para gizlemedim .
3- Ancak eşimin bana iş yerimde gönüllü olarak yardım ettiği esnada ona güvenerek emanet ettiğim işyeri kasasından bilgim dışında aldığı paraları yine benim rızam dışında harcayacağına dair endişem bulunmaktadır. Bu paraları YAPI KREDİ BANKASI … ŞUBESİ ‘ndeki hesabında muhafaza etmektedir. Bu paranın tam olarak miktarını bilememekle birlikte 100.000,00 tl(yüzbin türk lirası )yi aşkın olduğunu tahmin etmekteyim.
4- Bu zamana kadar evlilik birliği içinde eşimden hiç para gizlemedim ve çocuklarımın ve eşimin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak maddi imkanlarım ölçüsünde giderdim. Ama eşimin son zamanlardaki güvensiz hal ve hareketlerinden dolayı ve en ufak bir tartışmada evden eşyaları ve paraları alıp gitmesinden kaynaklanan bir güvensizliğim mevcuttur.
5- Eşimin yukarda bahsettiğim hareketleri ve davranışları çocuklarımın geleceği , evimizin geçimi ve iş yerimin selameti için beni endişeye sevk etmektedir, yoksulluğa düşme korkusu oluşturmaktadır.
6- Yukarıda açıklanan nedenlerle; eşimin mal varlığı üzerinde tasarruf yetkisinin sınırlanmasını (TMK m. 199)isteme ve bankadaki hesaplarına tedbir konulmasını isteme zorunluluğu doğmuştur.
DELİLLER: Tanık, banka hesap bilgileri ve her türlü sair delil vb.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek nedenlerle; aile birliğimizin devamını teminen; başta çocuklarımın bakım masraflarının karşılanabilmesi ve evin geçiminin sağlanabilmesi bakımından;
- Davalı eşimin YAPI KREDİ ve varsa başka banka ve PTT hesaplarına tedbir konulması,
konusunda karar verilmesini talep ederim. Saygılarımla. (tarih)
DAVACI
Eşin Tasarruf Yetkisinin Sınırlandırılması Dava Dilekçesi 3
ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
TEDBİR İSTEMLİDİR.
İSTEMDE BULUNAN :
VEKİLİ :
İLGİLİ TARAF :
KONU : Eşin tasarruf yetkisinin sınırlandırılması istemimizi içerir.
AÇIKLAMALAR :
Vekil edenim ile eşi……………. ../../…. Tarihinde evlenmişlerdir. Vekil edenim ile eşi, evlilik süreçlerinde …………….. ili ………………. ilçesi …………….. Mahallesi…………. ada ……. parsel ………… No’lu taşınmazı edinmişlerdir.
Taraflar yurt dışında yaşamakta olup, aralarında oluşan tartışmalar ve evlilik birliğinin sürdürülememesi sebebiyle ayrı yaşamaktadırlar. İlgili hususa ilişkin boşanma davası da ayrıca açılacaktır. Bu süreçte çıkan tartışma neticesinde vekil edenim eşi Ahmet yukarıda belirtilmiş olan taşınmaza ait tapuyu da alarak Türkiye’ye gelmiş ve vekil edenim akraba çevresinden Ahmet’in işbu taşınmazı satma amacında olduğunu öğrenmiştir. Vekil edenimin eşinin adına kayıtlı yukarıdaki bilgileri verilen taşınmazları elden çıkarması amacıyla hareket etmesi ve bu durumun ileride telafisi güç zararlar meydana getirebilecek olması sebebiyle, Ahmet’in işbu taşınmaz üzerindeki tasarruf yetkisinin sınırlanması hususunda mahkemenizin müdahalesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.
Yukarıda izah etmiş olduğumuz nedenlerle ileride telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmaması adına İVEDİLİKLE TENSİPLE BERABER İLGİLİ TAPU MÜDÜRLÜKLERİNE MÜZEKKERE YAZILARAK UYAP SİSTEMİ ÜZERİNDEN TAŞINMAZLARIN 3. ŞAHISLARA DEVRİNİ ÖNLEYİCİ TEDBİR KONMASINI talep etmekteyiz.
HUKUKİ NEDENLER: 4721 S.K. M. 199, 6100 S.K. M. 382-388
HUKUKİ DELİLLER: Aile nüfus kayıt örneği, müvekkilimizin eşinin üzerine kayıtlı bulunan taşınmazlara ilişkin tapu kayıtları, tanık vs. Yasal deliller
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerle öncelikle ilgili taraf üzerine kayıtlı bulunan;
Taşınmazın 3. Kişilere devrinin önlenmesi için ivedilikle tapu kayıtları üzerine uyap sistemi üzerinden TEDBİR KONULMASINI,
…………ili ……………… ilçesi ……………. Mahallesi …………… ada …………… parsel …………….. No’lu taşınmazı üzerinde ilgili tasarruf yetkisinin sınırlanmasına karar verilmesini, müvekkilimiz adına vekaleten arz ve talep ederiz.
İSTEM SAHİBİ VEKİLİ