Boşanma Aşamasındaki Eşim Arabayı Vermiyor, Ne Yapabilirim?
Size ait arabayı eşiniz boşanma davası açıldıktan sonra kaçırmış ve size iade etmiyor olabilir. Boşanma davasında da araba hakkında henüz herhangi bir karar verilmemiş ise bu arabayı nasıl geri alacaksınız? Boşanma davasında araba kimde kalacaktır? İncekaş Hukuk Bürosu aile hukuku ve boşanma avukatları olarak bu konuyu tüm detaylarıyla birlikte ele aldık.
Bu durumda eşe karşı aynen iade veya bedelinin iadesini talep eder şekilde terditli(sıralı) alacak davası açmanız gerekir.
Ele aldığımız bu konu aslında boşanma hükümlerinin ceza hukukuyla iç içe geçtiği bir alanda yer almaktadır. Öyle ki araba 2002 yılı öncesinde alınmış ise aracın sizin kişisel malınız olduğunda herhangi bir kuşku olmayacak ve aracın teslim edilmemesi durumunda savcılığa şikayette bulunabileceksiniz.
Ancak 2002 sonrası alınan mallar ispatlanana dek edinilmiş mal sayılmaktadır. Bu nedenle savcılık tarafından aracın tesliminin hukuki bir mesele olduğu ifade edilerek kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilebilir. Ki pratikte de savcılık bu yönde karar vermektedir ve sizin mal tasfiyesi neticesinde alacak davası açmanız gerekmektedir.

Sizler için boşanma davasında aracı iade etmeyen eşe karşı yapılabilecek tüm prosedürleri soru-cevap şeklinde ele aldık. 💡 Şöyle ki:
Eşimin Elinde Bulunan Araca Haciz Koyulabilir Mi?
Eğer araç sizin adınıza kayıtlı ise yine size ait bir borç nedeniyle araç üzerine haciz koyulabilir ve yakalama emri çıkartılır. Böyle bir olasılıkta icra takibinin alacaklısı aracı tespit ettiği yerde yakalatır ve satış işlemlerini başlatır. Bir başka seçenek ise aracı noterde 3. bir kişiye devretmeniz; aracın yakalatma işlemleri bu durumda 3. kişi üzerinden devam ettirilir.
Arabayı vermeyen eşimi savcılığa hırsızlık şikayetinde bulunabilir miyim?
Boşanma süreci devam ettikçe savcılığa hırsızlık veya emniyeti suistimal sebebiyle şikayette bulunmanız maalesef olumlu sonuç vermez. Bu durum şahsi cezasızlık halidir ve KYOK(kovuşturmaya yer olmadığı kararı) ile karşılaşırsınız. Ayrıca karakola direkt şikayet amacıyla gitmeniz durumunda şikayetinizin dahi alınmaması sonucuyla karşılaşabilirsiniz.
Boşanma davası sona erene kadar araba onda mı kalacak?
Maalesef boşanma kararı kesinleşmeden aracın zorla alımı mümkün değildir. Bu nedenle boşanma sürecinde aracın hangi tarafın elinde bulunduğuna dikkat edilmelidir.
Eşim bana ait arabayla kasten ceza yiyor, bunu nasıl engellerim?
Eşinizi aracın kullanım hakkından men ettiğinizi bildirir bir ihtarname çekiniz. İhtarnamede o tarihten itibaren doğacak tüm cezaları, vergileri, hasarları karşı tarafa yükleyeceğinizi ihtar edin. Hemen sonrasında ise menkul malın teslim edilmesi için dava açınız. Önce ihtar çekip belli günde aracın teslimini isteyin, sonrasında tüm ceza tutanak veya ödeme belgelerini de sunarak eşin kötü niyetinden bahsederek ihtiyati tedbir istekli (yediemin olarak davacıya teslimi) müdahalenin önlenmesi ve aracın davacıya teslimi için dava açın.
Çekici çağırıp aracı götürsem bir sorun yaşar mıyım?
Ruhsat sizin adınıza ise hiçbir sorun yaşamazsınız. Ruhsat elinizde mevcut değilse trafik şubeye kayıp başvurusu yapıp, sonrasında notere giderek ruhsatı çıkartabilirsiniz. Trafik kaydı Zilyetliğe karinedir, zilyedin de zor kullanma yetkisi vardır. Gidip alsın arabayı çekiciyle. Türk medeni kanununun 981. maddesi, zilyedin kendi taşınır veya taşınmaz malına karşı girişilen eylemlerde bu eylemleri sona erdirmek veya malın fiili hakimiyetini sağlamak için meşru müdafaada bulunularak kuvvet kullanılabilmesini düzenlemektedir. Buna göre; “Zilyet, her türlü gasp veya saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir. Zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise eylem sırasında veya kaçarken yakalananın elinden alarak, zilyetliğini koruyabilir. Ancak, zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır.
6284 sayılı yasa kapsamında tedbiren aracın tarafıma verilmesini isteyebilir miyim?
6284 sayılı kanun kapsamında iade istenebilir. Değişik iş kararı ile karakola gittiğinizde kolluk görevlileri eşliğinde gidip aracı alabilirsiniz. Eş aracı vermezse ihlal ettiği gerekçesiyle işlem yapılır.
Aracı kaybettim diyerek yol yardımı aramak mantıklı mı?
Evet, gayet mantıklı ve pratik bir çözüm. Yeni model bir araç ise yol yardım garantisi bizzat müdahalede bulunuyor.
Aracın Aynen İadesi veya Bedelin Ödetilmesi Yüksek Mahkeme Kararı
Boşanma süresince eşin üzerine ait olan arabanın diğer eş tarafından zapt edilmesi durumunda diğer eş ne yapabilir? Bu soruya dair aşağıdaki Yüksek Mahkeme kararı aydınlatıcı olacaktır:
“Dava, araç teslimi, olmadığı takdirde bedelinin ödetilmesi istemine ilişkindir. Davacı, davalıyla Boşanma aşamasında olduklarını, mülkiyeti kendisine ait olan … plakalı 1998 model volkswagen polo marka aracın davalıda kaldığını, davalının aracı teslim etmemek için sakladığını, resmi satışının yapılması hususunda baskı yaptığını, zorla protokol imzalattığını belirterek aracın aynen teslimini, olmadığı takdirde bedelinin tahsilini istemiştir.
Davalı, dava konusu araç ile hiçbir bağlantısının olmadığını, aracın davacı adına kayıtlı olduğunu belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davaya konu aracın taraflar ayrı yaşamaya başladıktan sonra davalının yedinde kaldığı, davalı tarafından kısa bir süre de olsa kullanılıyor iken ortadan kaybolduğu, davalının başka bir araç kullanmaya devam ettiği hususunda özellikle görgüye dayalı bilgileri olan tanıkların beyanlarına itibar edilerek, davacıya aracın iade olunduğunun davalı tarafça ispatlanamadığı gerekçesiyle alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.(2016/2257 E. , 2017/8383 K.)”
Merhaba 3 aylık evliyim boşanmak istiyorum ancak eşim arabayı almak istiyor arabayı ben ondan önce bende vardı hakkı var mıdır sevinirim yardımcı olursanız
Merhaba eşimle bosanma asamasın dayız aracım eşim bikac gün önce biyere gidip gelecem diyerek aracı kacırdı ve aracın vergisi olsun sigortası olsun yaptırmıyor ve aracın nerde oldunu bilmiyorum ne yapma. Lazım? Tşk ederim
Merhaba, boşanma gerçekleştikten sonra, edinilmiş olan aracı (benim adıma kayıtlı), alabilir mıyım? Nasıl bir dava açmam lazım? Şu an boşanma süreci devam ediyor..